Skip to main content

A Tóth Feri és a postagalambjai …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. október 27. Szombat, 05:36

Kaptam egy üzenetet, amiben arról értesítettek, hogy van marcaliban egy galambász, akinek a postagalambjai sorra nyerik a versenyeket. Egy volt kollegám is ennek a sportnak volt a szerelmese ezért volt némi ismeretem a postagalamb sportról, ... gondoltam én. Mert arra kellett rájönnöm még csak felületesnek sem nevezhető a tudásom erről nagyon különleges sportról. Feltételezem, talán Önöket is érdekli a téma ezért megkerestem régi ismerősömet a „taxis" Tóth Ferit.

VZA 0277

 1980 óta ismerlek, de csak a napokban szembesültem azzal, hogy galambokkal foglalkozol, ráadásul professzionális módon. Mióta vannak galambjaid?

Tanyán, falun, az én gyerekkoromban általában foglalkoztak a galambokkal, persze jobbára étkezési célból tartották. Én persze mindig elbújtattam őket, hogy ne tudják levágni a szülemi, de hát kevés sikerrel. Amikor bekerültünk Marcaliba, a Kossuth Lajos utcában a padláson voltak galambjaim, de azok még nem postagalambok, hanem díszgalambok voltak. Aztán tömblakásba kerültünk, ott ugye nem lehettek galambjaim. Amikor 99 –ben házat épültem, akkor már gondoltam rá, hogy jó lenne galambokat tartani, de ere csak 2002 –ben került sor. Akkor építettem ide először egy kis galambházat. Indulásnak megint csak a díszgalambbal - a magyar óriással - foglalkoztam.

Ezt követte a postagalamb, ezek szerint ezzel a sporttal, hobbyval már „megfertőztek" ...

Sajnos igen! :-) Őszintén szólva azt nem gondoltam, amikor elkezdtem, hogy ennyi munkával, elfoglaltsággal jár. De hát ez nekem már egy szenvedély.

Amikor meghívtál, és eljöttem őszintén meglepődtem látva ezeket a galambházakat. Ez egy komoly, a hobbynál mindenképen több munkát, befektetést feltételező tenyészet. Gondolom a költségek is jelentősek. Megtérülő befektetés ez, vagy olyasmi, mint a horgászat, sokat költenek a felszerelésre, a bérletre, pedig olcsóbb lenne a halat megvenni a boltban.

Elsősorban hobby, egy szenvedély. De azért van ma már tenyészetem, azért versenyeztem a galambjaimat, hogy vissza is térüljön a költségekből.

Talán egy ló tenyészethez hasonlítanám ... ha van egy jó lovad azzal komoly versenyeket nyersz, és egyre értékesebb a lovad, és a lónak az utódai is értékesek. Na a postagalamboknál ugyanez a helyzet. Ha megalapoztad a tenyészeted hírnevét, sok versenyt nyernek a galambjaid, akkor el tudod adni a fiókákat, és egy bizonyos részben refinanszírozza a befektetésedet. Persze szó sincs arról, hogy minden költségedet, munkádat kompenzálna.

Arra kérlek, avass be minket egy kicsit a postagalamb versenyek világába, milyen eredményei vannak a galambjaidnak?

Az elmúlt évben értem el az eddigi legjobb eredményt azzal, hogy megnyertem a kerületi bajnokságot. Egy példa egy versenyről az évkönyvből: 14 egyesület, 150 tenyésztő, indított 3818 galambot én megnyertem a galambjaimmal az első 5 helyet. Területileg ez a Dunántúl egy részét jelenti, Somogy, Zala, és Vas megyéket. Ilyen verseny van 12 egy évben, az itt elért eredmények átlagából számolják ki a kerületi bajnokság helyezéseit.
A bajnokságban van rövidtávú csapatbajnokság, ez 100 km és 400 km távolságot jelent, a középtávú csapatbajnokság az 300-600 km közötti, a hosszútáv az 500 km feletti távolságot jelent. Egy-egy csapat, az 10-10 darab galamb.

Arra kérlek, mond el nekünk, hogy versenyeznek a postagalambok?

Tételezzük fel, hogy szombaton van a verseny. Akkor mi pénteken elvisszük egy gyűjtőhelyre a megfelelően felkészített galambjainkat, - a vizük egy ásványokban gazdag ital, az ételük is speciális – egy ládában. Esetemben általában Keszthelyre, ahol van egy központi gyűjtő helye az egyesületünknek. Ide érkezik egy kamion - végigjárja az egyesületi gyűjtőhelyeket - és elviszi a megadott helyre. Persze a gyűjtőhelyen már a galambok elektronikusan regisztrálva vannak. A kamionnal utazik a starter, aki az időjárás függvényében indítja a galambokat. Például, ha esik az eső, akkor természetesen halasztja a startot. Lehetőség szerint napkelte után indít, hogy a galamboknak legyen esélye még aznap haza érni.

Az internetre felteszik az indítás időpontját, én onnan tudom, hogy már úton vannak. Hogy mikor érkeznek, az nagyon sok mindentől függ. Van –e ellenszél, vagy esetleg pont hátszelük van. Szembeszélben kb. 1000m/perc az átlagsebességük, ha nincs komolyabb szél, akkor 1300m/perc. ha hátszelük van, akkor akár 2020-2040m/perc is lehet ez már 100 km/óra feletti sebesség.
Hogy történik a beérkezés? Lesed a galambjaidat? Hogy ellenőrzik mikor érkezett?
Persze figyelem őket, de az idejüket, azt elektronikusan mérik. Amikor megjön a galamb akkor egy úgynevezett „antennára" repül rá, amiben van egy elektronika, ami kiolvassa a galamb kódját a gyűrűjéből és rögzíti azt. Óra, perc, másodperc. Van minden tenyésztőnek egy speciális eszköze mi órának nevezzük, ez egy lezárt leplombált eszköz. Az adatokat ezzel az eszközzel „kiolvassuk" az antennából, és az órát elvisszük az órabontás helyszínére. Ott ellenőrzik a sértetlenséget, majd kiolvassák a tárolt adatokat. Összesítik a tenyésztők adatait és kihirdetik az eredményt.

Egy bajnokságban hány galambbal szoktál indulni?

Hát én elég sokkal 10-14 csapatot nevezek, egy csapat az 10 galamb. Az átlag galambász az 10-20 galambot indít. Persze a bajnokság végére megfogyatkoznak, eltéved, megbetegszik, megfogja a ragadozó, lelövik stb ... van amikor már csak 8-9 csapatod marad a bajnokság végére. Sajnos van év, hogy 50 galamb is elpusztul.

Nemzetközi versenyek? Szoktál indulni?

Én nem, bár most volt az Olimpia tiszteletére egy verseny, amit Londonból, Berlinből és Cínovec -ből (Németország) amin elindultak galambjaim. 5 egyéves galambot küldtem el, lett egy első helyem és egy harmadik helyem, további kettő díjat nyert. Ez egy rangos, pénzdíjas verseny.

A galambokat díjazzák, számtalan kupát láttam, közöttük hatalmasakat is Nálad. A tenyésztőket, hogy minősítik?

Tavaly sikerült megszereznem az Országos Mester Versenyző címet. Ezt a címet egy elért pontszám alapján lehet megkapni. A galambjaim versenyeredményei pontszámokat hoznak: 20,30, esetleg 100 pontot, a csapatbajnokságban többet, 200-300 pontot. Minimum 12000 pontot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a címet elnyerhesse valaki, két év alatt. Nekem 20000 pontot sikerült összegyűjtenem. 2011 –ben öten értük el ezt a címet az országban.
A Magyar Kupa Legjobb DUC csapatbajnokságban, országos harmadik helyezést értem el, 5400 tenyésztő van az országban. A Magyar Ország Legjobb Élversenyzője kategóriában a nyolcadik helyet sikerült megszereznem a galambjaimmal.

Van kedvenc galambod?

2010 –ben volt egy országos verseny. 60000 galamb indult ezen a versenyen. Az én galambom a hetedik helyet érte el. Ugyanez a galamb a következő évben egy 360 km-es versenyen indult, megérkezett, leszállt a tetőre és onnantól kezdve nem tudott felrepülni, mert lebénult a szárnya ... Olyan akarat volt benne hogy így betegen is hazarepült! Ennek a galambomnak a gyereke nyerte meg most a cínoveci bajnokságot!

Kitüntetett öregkora lesz, ennek a galambnak én úgy gondolom!

Így van! Ő már biztosan itt fog maradni örökre az én galambházamban!

Köszönöm a beszélgetést és gratulálok az éredényeidhez!

VZA 0337

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb