Skip to main content

Hrankai Regina világbajnoki bronzérmes!

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. július 17. Kedd, 05:43

Hrankai Regina világbajnoki bronzérmes lett a magyar női junior válogatott kapusaként a csehországi világbajnokságon. A Róth Kálmán együttese Szerbiát győzte le a hosszabbításban a harmadik helyért rendezett helyosztón, egy gigászi csatában. Regina Marcaliból indult, jelenleg az egri  Eszterházy Károly Főiskola,  NBI/B  -s Eszterházy KFSC-GloboSys csapatának kapusa. A nagyszerű eredményt hozó világbajnokságot követően két napot töltött el Marcaliban szüleinél, kedden beszélgettünk az eddigi pályafutásáról, Ostrava-i élményeiről.

2004 –ben kezdted a kézilabdát, a Marcali VSZSE –ben és a handballnet statisztikája szerint már a 2005/2006 bajnokságban neveztek az NBI/B –s bajnokságba és 1 mérkőzést játszottál is. Mellette persze a serdülő bajnokságot is végig védted. Ahogy néztem az adatokat 2008 –ig a felnőttben, az ifiben és a serdülőben is játszottál, összeszámoltam a 2007/2008 –es szezonban 52 bajnoki meccsen védtél.  Hogy kezdted a kézilabdát? Kapus akartál lenni vagy mezőnyjátékos? Ki volt az első edződ?

A Mikszáthban Trombitás Árpi bácsival kezdtem, testnevelés órán. Egyből kapuba kerültem  - mindenki félt a labdától  - és ott ragadtam azóta is!  A suliból hívott a Fuisz Jani bácsi  a VSZSE –hez mert abban a korosztályban akkor nem volt kapus. Akkoriban Ő volt a serdülő és az ifi edzője az egyesületnél. Amikor a Tanár úr távozott a VSZSE –től, akkor lett a Balogh Piroska az edzőm. Ebben az időben kezdett el foglalkozni velem a Kerner Kriszta, aki kapus edzéseket tartott nekem. Nagyon hamar a felnőtt csapathoz kerültem edzésekre és a tamási ellen már védtem is a 2005/06 –os szezonban a felnőtt csapatban. Persze párhuzamosan az ifiben és a serdülőben is játszottam.

Hrankai Regina

Hogy miért szeretek kapus lenni? Nehéz a válasz, … tulajdonképpen azért mert én szeretem a felelősséget vállalni. A kézilabda egy csapatsport, de a kapunak van egy külön felelőssége, a kapuban egyedül áll. Szeretem tudni azt, hogy valamit én rontottam el, vagy én csináltam jól.

2008/2009 –es szezonban már Siófokon szerepeltél. Tudom nagy dilemmában voltál, hiszen hívtak a Győrhöz is. Miért döntöttél végül a Siófok mellett?

A gimit a Berzsenyiben kezdtem akkor még a szüleimmel közösen úgy gondoltam, hogy a tanulás lesz az elsőszámú prioritás a számomra ez így is volt két évig. A nulladikot és az elsőt jártam itt Marcaliban. A sportban egyre jobban szerepeltem és megkerestek Siófokról, ugyanakkor lehetőséget kínáltak az ETO –nál is. Nagyon sokat „őrlődtem” hogy mit válasszak. Minden kézilabdás lánynak álma, hogy a Győrben játszhasson. De végül a szüleimmel közösen úgy döntöttünk, hogy Siófokot választom. Egy a győrinél sokkal színvonalasabb középiskolába, a siófoki Perczel Mór Gimnáziumba kerültem. És hát a döntő ok az Bartalos Béla volt, akinek én nagyon sokat köszönhetek! Rengeteget fejlődtem a kezei alatt. Vele azóta is tartom a kapcsolatot, mondhatom … még most is Ő a kapusedzőm!

A Gimnáziumi éveid alatt a Siófok mellett előbb Nagyatádon majd Nagykanizsán is védtél másodigazolással. Marcaliba nem hívtak?

Siófokon védtem a felnőttben, az ifiben és a serdülőben is, de azért hogy minél többet játszhassak, tapasztaljak, és javuljon az állóképességem, másodigazolással a Nagyatádban, majd a Nagykanizsában is játszottam. Ez nem csak a fizikai erőnlétemet segítette, hanem nagyon fontos  „edzés” volt arra, hogy végig tudjam koncentrálni a meccseket. Sokszor a szellemi fáradtság a nagyobb probléma. Minél több meccset tud valaki végigjátszani, annál jobban bírja „idegekkel” a kapuban.

Hívtak Marcaliba, és tárgyaltam is a Kiss Laci bácsival. Konkrét megbeszélésünk nem volt, csak előzetes informálódás. Amikor megkeresett a határozott kéréssel, akkorra én már elköteleztem magamat a Nagykanizsánál.  Nem rajtam múlott, én nagyon szívesen védtem volna itthon.

2009 –ben már meghívtak a korosztályos válogatottba és 2010 –ben már részt vettél dominikai világbajnokságon. És azóta is stabil tagja vagy a válogatottnak. Dominikát követően egy élménybeszámolót tartottál a Fonyódligeten edzőtáborozó marcali kézilabdás lányoknak.  Ott ismerkedtél meg a mostani serdülőcsapattal, amely azóta Diákolimpiát nyert.  Hallottál róluk? Követed a marcali kézilabdás fejleményeket?

Igyekszem nyomon követni a pályafutásukat és nagyon örültem a Diákolimpiai győzelmüknek! Ezúton is gratulálok Nekik! Én nagyon örülök neki, hogy Marcaliban ennyi sikeres fiatal kézilabdázó van!

Valószínűleg a kérdés korainak tűnik a Te korodban, de mégis csak nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre, hiszen Te a „sajátbőrödön” tapasztalod. Mikor menjenek a lányok „nagycsapathoz”, ma még csak „kerülgetik” a mi lányainkat, de előbb vagy utóbb konkrét ajánlatokkal is megkeresik Őket minden bizonnyal. Te hogy látod?

Hát igen. Előbb vagy utóbb „megtalálják” majd a lányokat, hiszen sikeres csapat, sikeres játékosok. Eljön majd az idő, amikor ajánlatokat kapnak nagy NB csapatoktól. Én mindenképen azt javasolom, hogy gondolják meg alaposan a döntést. Nagyon fontos szempont legyen az, hogy majd menyit játszhatnak!

A kispadon ülve nem lehet fejlődni. Amikor nekem kellett dönteni akkor azt mértem fel, hogy a Győrben lehet csak a negyedik, vagy az ötödik számú kapus leszek, és nem fogok eleget játszani.  Az a gyakorlat, hogy NBII –ben meg más bajnokságokban indítanak el csapatokat, hogy a játék  lehetőséget biztosítsák, az viszont nem biztosítja a fejlődést.

Egészen kiváló, edzéseket végeznek hét közben, tényleg adott minden személyi és tárgyi feltétel. De a kézilabdában döntő a játék, és azt is minél magasabb színvonalon kell űzni. Kell a meccsrutin, a meccstapasztalat! Győrben kitűnni, csak egészen kivételes tehetséggel lehet. Sajnos nagyon sokan „elszürkülnek” és csalódottan távoznak, és keresik a helyüket a meglehetősen szűk női kézilabda élmezőnyben.

A 2011/2012 szezonban a 8 mérkőzésen a VKL SE Győr  -  NBI/B Nyugat női felnőtt csapatában védtél  - itthon is láthattunk! – és persze a Barabás KC Veszprém csapatában. Ahogy ma megtudtam Tőled átigazoltál az egri Eszterházy KFSC-GloboSys csapatához. Hogyan tovább?

Elsőszámú kapusnak hívtak az Eszterházy Károly Főiskola csapatához. Főiskolásokból és néhány idősebb játékosból alakítanak egy új csapatot azzal a kimondott szándékkal, hogy a következő szezonban az NBI –ben induljanak. A csapat most is bronzérmes volt az NBI/B keleti csoportjában.  Döntésemben az is szerepet játszott, hogy a sportot nappali tagozatos hallgatóként tudom folytatni.

Akkor most egy kicsit az elmúlt napokról. A magyar női kézilabdasport számára egy nagyon fontos eredményt értetek el. Ezzel a  sikerrel a csapat a junior világbajnokságok második legjobb magyar eredményét érte el a 2001-es és 2003-as ezüstérem után. Hogy készültetek a VB –re? Menyit voltál kapuban?  Fiatalok vagytok gondolom azért egy ki „buli” is belefért  … legalább a végén! Volt nagy ünneplés?

Az első meccsen védtem több mint egy félidőt. A Pásztor Bettina védett a VB –n nagyszerűen, kevés híján ő lett a VB legjobb kapusa.  A felkészülés során viszont sokat védtem. Egy nagyon kemény felkészülés előzte meg a VB-t, és azt  „fogcsikorgatva” de együtt csináltuk végig.  Május végén kezdtük a munkát amiben volt az első kéthétben egy kőkemény fizikai felkészítés, aminek meg is lett a haszna, hiszen ezért bírtuk fizikailag jól a hosszabbítást a bronzmeccsen, a Szerbek ellen. De játszottunk felkészülési meccset a Horvát korosztályos válogatott ellen. Közvetlenül a kiutazás előtt Üllőn volt egy torna ahol Európa legjobbjaival: a Románokkal, az elmúlt évi Európa Bajnokságon ezüstérmes Hollandokkal, és a most Világbajnoki ezüstérmes Franciákkal játszottunk, és pontveszteség nélkül nyertük a tornát.

A junior korosztályban már nincs „buli”, a vb ideje alatt csak egy záró bankett volt. Amúgy itt már mindenki a legjobb formáját igyekszik megmutatni, pihentünk és játszottunk.

Hogyan tovább? Lassan kiöregedsz a juniorból, gondolsz a felnőtt válogatottságra?

Én a magam részéről mindent megteszek, hogy előbb, vagy utóbb, de oda kerülhessek.

Köszönöm a beszélgetést!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb