Skip to main content

Év végi beszélgetés Stamler Edittel és Gájer Szilárddal, a Calympa Énekegyüttes tagjaival. 3 éves lett a marcali Calympa Énekegyüttes.

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. december 29. Szombat, 05:47

A Calympa Énekegyüttes 2010-ben alakult a marcali Calypso Kórus tagjaiból. Első bemutatkozásukra a Calypso 2009-es karácsonyi koncertjén került sor, de ekkor még nem szerepeltek önálló formációként.

calympa

Akkor egyetlen számot, Irving Berlin White Christmas című szerzeményének acapella feldolgozását énekelték el. Eltelt három év, és idén első alkalommal adtak önálló karácsonyváró koncertet a Kulturális Korzó mozitermében, valamint nagy sikerrel szerepeltek a Calypso Kórus hagyományos karácsonyi koncertjén is.

Stamler Edittel a Calypso Kórus vezetőjével, a Calympa művészeti vezetőjével, és Gájer Szilárddal a Calympa Énekegyüttes Egyesület elnökével, a Calypso és a Calympa énekesével beszélgettem tegnap este. A beszélgetés alapvetően a Calympáról szól, de megkerülhetetlenül szóba kerül a Calypso Kórus, és a kórusmuzsika is.

Van előzménye a Calympának? Miért hoztátok létre az énekegyüttest?

stamler editEdit: A kóruson belül többször is volt kamara együttes. Voltak, akik többet tudtak vállalni, voltunk páran akik (10-12 fő) régebben is összeálltunk, hosszabb-rövidebb ideig, de ez megszűnt valamiért mindig, de abban a néhány hónapban egy kisebb repertoárt mindig kialakítottunk.

Aztán vagy valamelyik szólam „elfogyott” és ezért megszűnt, vagy egyszerűen már sok volt a próba és többen nem tudták vállalni a plusz terheket. De mindig ott volt az a mag, aki szerette volna, ha ez működik. De hát tenor hiányunk volt mindig, nem tudtuk tovább csinálni, mert nem maradt tenorunk.

Szilárd: A Calympából többen énekeltünk ebben a formációban is, de a Calympa ettől teljesen függetlenül alakult, nem a korábbi kamara együttes volt a példa. 2009-ben a hagyományos karácsonyi templomi koncerten lehetőség adódott arra, hogy színesítsük a hagyományos programot. Én arra gondoltam, hogy a White Christmas című szám illik az alkalomhoz, és a kórusban szerepelő barátaimból szerveztem egy alkalmi társaságot a dal előadására.

Ez egy baráti társaság, aki a próbákat követően is szívesen együtt maradt, és megfogalmazódott néhány olyan közös gondolat, ami arra ösztönzött bennünket, hogy egy kicsit könnyedebb stílusban is énekeljünk.

Három éve karácsonykor, amikor arra az egy számra „szövetkeztünk”, nem gondoltuk, hogy ennek egy együttes alapítása lesz a következménye. Egyszerűen csak szerettük volna jól elénekelni ezt a karácsonyi dalt. Összejött az a nyolc ember, megtanultuk a dalt és persze örültünk a sikernek.

Én emlékeim szerint meglepődtem az előadáson, és arra is emlékszem, hogy nagyon tetszett. Ez a siker kellett a tovább lépéshez, ez adott ösztönzést az együttes alapításához?

Edit: Valóban egy kicsit talán meglepő volt, hiszen ilyen dal nem nagyon szokott templomban felhangozni. A Calypso sok mindent csinál, kalandozik a könnyűzene világában, de templomban azért a hagyományos karácsonyi – javarészt egyházi – énekeknél szoktunk maradni. Szerintem ezért volt talán egy kicsit meglepő e dallam elhangzása.

Szilárd: Nekünk, magunknak is nagyon tetszett az, amit csináltunk, jó volt együtt énekelni azt a dalt.

Nem okozott konfliktust a kóruson belül a Calympa megalakulása?

Edit: Valamicskét igen. Úgy gondolom, mára már ezen túl vagyunk. Azonnal szerettek volna ketten is belépni, hogy ők is énekelnének velünk. Így tíz főre kiegészülve folytattuk a munkát. Azóta kisebb változásokkal ugyan, de tízen maradtunk. Ahogyan egy kicsit ismertebbek lettünk, mint Calympa, voltak további jelentkezők, de nem tudtuk őket felvenni, mert abban a szólamban már nem volt hely.

Arra kérlek benneteket, hogy foglaljátok össze mi a célotok a Calympával? Elmozdulás a populárisabb hangzás irányába? Lehetőség a többlet fellépésre? Egyfajta örömzenélés?

Edit: Ez mind! Tulajdonképpen kérdésedben megfogalmaztad a válaszok lényegét.

Szilárd: Igazából nekünk volt igényünk arra, hogy egy kicsit könnyedebb, populárisabb zenét énekeljünk. A Calypsóval képviselünk egyfajta stílust, ami más, mint a Calympáé. De mi nem akarjuk a Calypso stílusát „hanyagolni” és nem is tesszük. Ez egy hobby, amit a kórusban végzett munka mellett csinálunk.

A mai világban kikerülhetetlen az anyagiak említése. Egy nagy kórus fellépése jóval költségesebb. Gondolom nehezebb is fellépést szervezni 30 énekesnek. Aki valamilyen művészeti ágban szerepel, az szereti megmutatni magát, a tudását. A Calympa egyfajta lehetőség a többlet szereplésre? Beszéljük magyarul, kevésbé költséges egy fellépés, ezért több meghívást eredményez?

Edit: Azt gondoltuk, hogy igen, hogy ettől majd többet tudunk szerepelni. Ez ügyben egy kicsit tennünk kell még.

Szilárd: Az az igazság, hogy ezt most még nem tudjuk.

Három év eltelt!

Szilárd: Valóban, de ez az idő épp arra volt elég, hogy azt a repertoárt összeállítsuk, amivel majd bárhol fel tudunk lépni. Ne felejtsd, mindannyian munka mellett, a Calypso próbáit követően tudunk készülni. Őszintén szólva eddig nagyon nem halmoztak el felkéréssel minket. Eddig mi sem nagyon „törtük össze magunkat”, hogy legyen fellépésünk, hiszen nem voltunk még minderre teljesen felkészülve.

Edit: Voltak olyan fellépések, ahova hívtak minket, de le kellett mondanunk, mert nem volt az adott alkalomra kész műsorunk. Mára már van közel másfél óra repertoárunk, amiből válogathatunk gyakorlatilag bármilyen rendezvényre.

Egyébként a megalakulásnak az is volt az egyik oka, hogy egy könnyebben mozgatható együttes legyünk. Egy űrt szeretnénk kitölteni. Igyekeztünk fellépést szervezni eddig is. Több helyen megszólaltunk már: Marcali Vásár, falunapok, Borforraló Fesztivál, jubileumi rendezvények, karácsonyi műsorok több helyen, jótékonysági koncertek, esküvő, sőt felléptünk már külföldön is, a Calypso lengyelországi útján.

A Calypso repertoárja egy falunapi rendezvényre például nem alkalmas. A Calympáé igen.

gajer szilardSzilárd: Azt azért szeretném hozzátenni, hogy egy falunap például nem feltétlenül alkalmas a Calympának sem. Nagyon örülünk a meghívásnak és voltunk már többször. De fontos az időpont és a hely, a technikai feltételek. Az olyan koncerteket szeretjük, amin leülünk a közönséggel szemben, és éneklünk, ők meg meghallgatják. Ez egy falunapon, vásárban általában nem így működik. De volt már az ellenkezőjére is példa.

Akkor beszéljünk a repertoárról. Mi az, amit el tudtok énekelni? Mi az, amire fel vagytok készülve?

Szilárd: Gyakorlatilag mindent meg tudunk oldani. A templomi fellépéstől a céges rendezvényig. De családi ünneptől az esküvőig minden belefér. Ha a stílusokról beszélünk, akkor az igényes popzenét említhetném, vannak számaink a jazz világából, és persze a klasszikusok. Amikor valaki felkér bennünket, akkor a helynek, az alkalomnak megfelelő programot állítunk össze.

Edit: Az a forma, az a stílus, amit éneklünk, leginkább zárt helyre való. Hogy példát mondjak, a Calympa Karácsonyi Koncertje a Kulturális Korzó mozitermében szerénytelenség nélkül állíthatom, nagyon sikeres volt. Abban a teremben az énekes és a közönség között kialakulhatott az „intimitás” ami nagyon kell, és jó, ha megvan az acapella (hangszeres kíséret nélküli énekkari előadásmód) előadáshoz. Azok a dalok, amit énekelünk, helyenként hat-nyolc szólamúak, ahhoz kell a csend. Nagyon fontos az, hogy mi is halljuk magunkat, akkor tudjuk igazán átadni azt a közönségnek, ami számukra is, de számunkra is gyönyörködtető. Bennünket is inspirál a közönség jelenléte.

Van ennek a formációnak valamilyen magyarországi példája? Valahol tudtok hasonlóról?

Szilárd: Van néhány együttes. Az úttörője ennek a Fool Moon acapella együttes, akik profik és hát persze nem akarom összehasonlítani magunkat velük. Ennek a stílusnak ők a patrónusai Magyarországon. Rendszeresen szerveznek ilyen fesztivált is Szegeden.

Edit: Azt nem mondom, hogy annyira kivételes lenne a mi együttesünk, de általában ritkább ez a formáció. Somogyban egy csapatról tudok, a Lellei Sotto Voce énekegyüttesről, de ők javarészt klasszikust énekelnek.

Van Pécsen egy nagyszerű „fiúcsapat”, az UniCum Laude Énekegyüttes, ők is abszolút profi énekesek, de említhetném a már sajnos feloszlott Cotton Club Singers Énekegyüttest, vagy a –főképp bordalokat éneklő – Vivat Bacchus-t. Szóval vannak nagyszerű példák.

Én, amiben felnőttem gyerekként – pécsiként – emlékszem a hazai kórusmozgalom fénykorára. Iskolásként gyakran megfordultunk koncerten is. (Akkoriban még operába is elvittek bennünket…) Jól gondolom, hogy ma a kórusmozgalom létéért változtatni kell a repertoárokon?

Edit: Biztosan. A Calypsoval is változtattunk. És azt gondolom ez az egyik ok, aminek a kórus a népszerűségét köszönheti. A közönség szeretete, a koncertjeink látogatottsága - most is tele volt a Plébánia Templom karácsonykor – ennek köszönhető. Van, amikor a „hagyományosat” várják tőlünk, de van, amikor örülnek annak, hogy látnak is, és hallanak is valami újat. Gyakran egy kis látvány is társul az előadáshoz.

Azt gondolom, hogy ma már mindenkinek be kell látni, hogy a régi, megszokott, hagyományos – kiállok és eléneklem- fellépéseknek vége. Én imádom Kodályt és a többi Mestert! Az ő remekműveiknek is benne kell lennie egy kórus repertoárjában, de muszáj elmennünk a Calypsoval is egy kicsit a popularitás irányába. Akik ezt nem ismerik fel, azoknak nem lesz közönségük.

Szilárd: Ezt fellépésről, fellépésre látjuk. A Calypso gyakran megfordul kórustalálkozókon, magunk is szervezünk minden évben ilyet. Ez úgy történik, hogy egy kórus, akinek lehetősége van erre, meghív 5-6 másik együttest, és gyakorlatilag meghallgatjuk egymást. Elég „belterjes” a dolog. A Calympával együtt A Calypso is „kilóg” ilyen szempontból a sorból!

Edit: Ilyen alkalmakkor a Calypso mindig hatalmas sikert arat, egymás között is. Tehát ők is, a kórusok maguk is odajönnek és elmondják: hú de jó volt! S ami még fontos, hogy észreveszik azt, hogy mindez nekünk is örömet okoz. Sugárzik a kórusról, hogy élvezzük, amit csinálunk, merünk kicsit „bolondozni”, játszani, szórakozva szórakoztatni. Igyekszünk mindig berakni a programba valami kis „jópofaságot” egy kis mozgást, valamit, ami más, vagy a darabválasztásban valami különlegességet.

Valamikor minden városnak volt egy kórusa, megvan ez még? Hány kórus lehet ma az országban?

Edit: Szerencsére többnyire működnek. Egyszerűen igény van rá. Legtöbb helyen a nehéz anyagi körülmények ellenére dolgoznak ilyen-olyan éneklő csoportok. Vagy azért, mert a tagok összetartják, de újak is szerveződnek! Ezek a baráti társaságok nagyon fontosak a mai világban. Kell, hogy valami összekössön. Ezek nagyon fontosak. Ahogy én ezt látom, itt a környéken is működnek szép számmal. És alakulnak újak is! Ott van példának a Sávolyi Dalkör Csécs Ági vezetésével. Ha van egy ember, aki összehozza és csinálja, ha jókedv van, ha barátság van, akkor közösség van, kórus van.

Szerencsére ez így működik az országban is. A kórusmozgalom még létezik, csak egy kicsit „belterjes”. Most kell megkeresni azt, hogy miképpen érjük el újra a közönséget. Hogy egy kórustalálkozón ne egymást hallgassuk, hanem igenis jöjjenek el az emberek.

Térjünk vissza a Calympára, ami azt hiszem, jó példa a továbblépésre.

Szilárd: Ezért is alakultunk, hogy a közönséghez is el tudjuk vinni a kórusmuzsikát. És ehhez az kell, hogy olyan számaink legyenek, amelyeket a közönség már hallott a rádióban, vagy azt gondolja, hogy „hát ezt ismerem! de régen hallottam!” Ha még az is tetszik neki, ahogyan mi ezt egy más feldolgozásban, egy új verzióban adjuk elő neki, akkor „helyben vagyunk!” Ezért csináljuk.

Alaposan meglepődtem, amikor a minap a templomban, a „Jingle Bell Rock” című dalt hallottam tőletek, pedig azért sok fellépéseteken voltam már.

Edit: Gondolkodtunk mi is, hogy egy templomban szabad-e ilyet megszólaltatni, de hát szerencsére a közönség jól fogadta. Nagy siker volt.

Szilárd: Egyébként kétféle koncert létezik egy templomban, az, amikor a templom mint egyházi intézmény a házigazda, és egy másik, amikor a templom egy hangversenyterem. Szerencsére Iván atya partner ebben. Itt is köszönjük Neki a folyamatos fellépési lehetőségeket!

Nem jellemző a kórusokra, hogy angol nyelvű számokat énekelnek. Persze a repertoárunk nem csak angol nyelvű darabokból áll. Próbálkoztunk már az angol daloknak magyar szöveget írni, ebben Edit nagyon sokat segített.

Hogy történik egy szám létrehozása? Vegyünk példának egy Queen számot.

Szilárd: Sok minden megtalálható az interneten, a szöveg, jó esetben a szólamok, a zenei alap. És ez alapján összeáll közös munkával a dal. A próbák során formálódik, alakul. Mi persze nem „egy az egyben” reprodukáljuk az eredetit, nem is ez a célunk. Egy jó színvonalú előadásra törekszünk.

A magyar dalokkal már nincs ilyen szerencsénk. Ebben a stílusban lehetetlen magyar feldolgozásokat találni. Ezért amikor egy magyar dalt szeretnénk megtanulni, az ahhoz szükséges kottákat, szólamokat valakinek meg kell csinálni. A karácsonyi koncertünkön énekeltük a Piramis Ajándék című dalát. Ehhez szinte semmit nem találtam, és ezt próbáltam átírni a Calympának. Egészen jól sikerült a visszajelzések alapján.

Ennél a dalnál szólamonként meg kellett írni a kottákat - hallás alapján -, mert nem találtuk másutt, viszont a dal tetszett kórusnak, és szerencsére a közönségnek is.

Látom minden fellépéseteken, hogy felveszitek az előadást. Készültök valamilyen kiadvánnyal?

Szilárd: Felvesszük és a honlapunkon (www.calympa.hu) meghallgathatóak. A minőség persze nem egy lemez színvonala, de nem is az a célunk. Arra, ha sor kerül rá, majd stúdió kell. Most mp3 formátumban egyfajta kínálat az együttes honlapján. A CD az egy álom.

Egyesület lettetek. Mi az oka?

Szilárd: Muszáj volt megalakítanunk. Ennek egyszerű oka van. Csak így tudunk támogatáshoz jutni. Sikerült is, itt is szeretnénk megköszönni az éves támogatást az Önkormányzatnak. Részben önállóan, részben a Calypsoval közösen jutottunk támogatáshoz, amiből azokat a technikai eszközöket meg tudtuk vásárolni, ami kell ahhoz, hogy a megfelelő színvonalon megszólaljon az együttes. Ezeket az eszközöket természetesen a Calypso-val közösen használjuk.

Néhány nap és itt az újév. Van valamilyen tervetek?

Szilárd: Bízunk abban, hogy talán egy kicsit többet tudunk fellépni, ma már erre készen vagyunk. Megvan az a repertoár, ami szükséges ahhoz, hogy megfelelő színvonalú programot biztosítsunk, ahova elhívnak minket. Reméljük, jövőre jó pár fellépésről be tudunk majd számolni.

Edit: Itt szeretnék minden kedves olvasónknak boldog új esztendőt kívánni, a Calypso Kórus és a Calympa Énekegyüttes nevében!

Köszönöm a beszélgetést! BUÉK!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb