Skip to main content

Beszélgetés Kissné Ható Beatrixszel a Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjén bronzérmet szerzett Noszlopys csapat felkészítőjével …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2011. december 01. Csütörtök, 19:50

A Bolyai verseny sajátossága a csapatmunka, és a szóbeli feladatmegoldás. Neveli a gyerekeket az együttműködésre, együttgondolkodásra, munkamegosztásra, egymás munkájának ellenőrzésére, a közösség érdekeiért való felelősségvállalásra, a közösség sikerének együttes örömére.

Hato Beatrix

Nekünk nagyon jó kis csapatunk van, már a megyei fordulón elért pontszámunk alapján az ötödik helyen álltunk az országos listán. Szarka Álmos tavaly megnyerte a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóját, az országoson 10. helyezést ért el. Ősz Zoltán a Kalmár László Matematikaverseny megyei döntőjének első helyezettje volt az elmúlt tanévben. Kollár Martina a Zrínyin megyei hatodik helyezett lett, az évfolyam győztes csapatának tagja. Bene Fruzsinát ebben a tanévben sikerült a matematika tárgyhoz csábítani, tehetsége semmivel nem marad el társaitól.

Elért eredményünkről annyit, hogy Somogy megyéből csak mi jutottunk be a szóbeli fordulóba, vagyis az első hatba. A 24 „érmes" csapat közül pedig mindössze két kisváros, Veresegyház és Marcali diákjai álltak dobogón, a többiek nagyvárosokból érkeztek.

Ezeket a nagyszerű eredményeket, feltételezem sok gyakorlással, tanórán kívüli foglalkozással lehet elérni. Van a Noszlopyban egy matek szakkör? Vagy egyénileg foglalkozik a gyerekekkel? Hetente hány órát jelent ez?

Évek óta nem indítok szakkört, mert az csak bizonyos létszám fölött (kb. 15 fő) működtethető. Számomra az egyéni és kiscsoportos foglalkozás vált be. Ezeket külön javadalmazás nélkül, pedagógiai munkám részeként végzem. Az időt ne számoljuk, nem fér bele a 40 órába... Versenyek előtt pedig messze túlmegy azon. De ezeket a célokat nem más állítja elém, ezt a munkát nem más várja el tőlem. Aki pedig belső indíttatásból végzi a dolgát, ritkán számolja az órákat.

Beszéljünk egy kicsit a versenyről ... olvasva a tudósítását, látva képeket nagyon sokan voltak a résztvevők. Nem lehetett egyszerű megszervezni ennyi csapat, ennyi gyerek versenyét. Nem voltak fennakadások?

A szervezés kifogástalan volt, a verseny lebonyolítása hiba nélkül zajlott.

Ezen az országos döntőn körülbelül 1000 diák vett részt. Évfolyamonként 29-32 csapat, a megyék, a budapesti kerületek, valamint két kárpátaljai megye győztesei mérték össze tudásukat. Budapesten, a Veres Péter Gimnáziumban a 3.-6. osztályosok, másik két iskolában a 7.-8. osztályos általános iskolások, és külön kategóriában a 7.-8. osztályos gimnazisták. Fél tízre érkeztünk a verseny helyszínére, elhelyezkedtünk, és 10.30-11.30-ig zajlott az írásbeli forduló. Ezután ebédeltünk, és a rizses hús elfogyasztása közben kiszámoltuk, hogy 122 pontot értünk el. Ez szép teljesítmény, melynek alapján számíthattunk rá, hogy bekerültünk az első tízbe. 12.45-kor az írásbeli helyszínén kihirdették a 32.-7. helyezettek sorrendjét, számukra véget ért a verseny, indulhattak haza. Nagyon örültünk, hogy nem hallottuk a nevünket, hiszen ez azt jelentette számunkra, hogy bekerültünk a következő fordulóba.

A szóbeli forduló mindenki számára a mi iskolánkban zajlott. 13.30-kor kisorsolták a csapatok sorrendjét, és öt percenként engedték őket a felkészülés helyszínére. Ott 15 perc állt rendelkezésükre két feladat kidolgozására, majd át kellett vonulniuk a szóbeli helyszínére, de eközben már nem szólhattak egymáshoz a gyerekek. Két fős zsűri pontozta a feladatok megoldásának táblán, illetve szóban történő ismertetését, a csapat együttműködését, az előadás minőségét. Ezután villámkérdés következett, melynek megoldására két perc állt a diákok rendelkezésére. A zsűri két tagja nem segíthetett, és nem egyeztethette véleményét. A szóbeli forduló nyilvános volt, a tanárok, a szülők és a diákok számára.

Pontosan az előre jelzett időpontban, 16 órakor kezdődött az eredményhirdetés. Először a 6.-4. helyezett csapatok nevét ismertették, utána a dobogósok következtek, akiket tanáraikkal együtt köszöntöttek a színpadon. Ezekben a pillanatokban nem éreztünk fáradtságot, csak a jól végzett közös munka eredményének belső örömét.

Korábban Horváth Fanni tanítványa lett helyezett az Alapműveleti Matematika országos döntőjében és Zrínyi országos döntőjében. Most is két lány van (Bene Fruzsina és Kollár Martina) a nagyszerűen szerepelő csapatban. Egy rossz sztereotípia lenne, hogy a fiúk azok, akik inkább jobbak a matekban?

Véleményem szerint a matematikai logika genetikailag kódolt. Fiú, lány egyaránt örökölheti. Ám valóban igaz, ha megnézünk egy matematika verseny díjkiosztóját, évfolyamonként előre haladva kevesebb a lány, középiskolás szinten pedig még jobban lecsökken a számuk. Ez nem azért van, mert a nők megrekednek egy szinten, bár biztos sok férfi ezt gondolja...

Kevesebb lány választ hivatásának a matematikai logikát direkt módon igénylő hivatást, műszaki pályát, természettudományos foglalkozásokat. Azok a volt tanítványaim, akik lány létükre mégis ezek mellett voksoltak, ugyanúgy megállják a helyüket, mint a fiúk. Aki pedig a humán területen tanul, dolgozik, nagyon nagy hasznát veszi fejlett gondolkodásmódjának.

Számomra, - aki meglehetősen gyenge matekos volt - mindig is „rejtély" volt, miért is szeretik a matematikát a gyerekek ... szóval miért szeretik a gyerekek a matekot? :-) Reneszánsza lenne a mateknak?

Igaztalan lenne a számból bármiféle kortes beszéd a matematika, mint műveltségi terület mellett, hiszen nagyon szeretem a humán oldalt, zenét, filmeket, képzőművészetet is.

A matematikát általában azok a gyerekek szeretik, akik ebben tehetségesek. Közülük a legjobbak szívesen mérik össze rendszeresen tudásukat. Az okos emberek iskolai végzettségtől függetlenül mindig megtalálták a módját, hogy agyukat tornáztassák, könyvekkel, keresztrejtvényekkel, logikai fejtörőkkel csiszolták elméjüket. Mai világunkban a számítógép rengeteg lehetőséget biztosít a folyamatos fejlődésre. A gyerekek, és sok felnőtt él is ezzel a lehetőséggel. Ilyenkor nem fogalmazódik meg bennük, hogy most valamilyen matematikai műveletet oldanak meg." Játszanak."

Köszönöm az interjút és gratulálok a csapat szerepléséhez!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb