Skip to main content

Beszélgetés a Haszon családdal …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2011. október 31. Hétfő, 19:52

Honnan a sakk iránti érdeklődés? Az hogy a három gyerek sakkozik, annak nyilván van egy előzménye. Családi tradíció lenne? Szüleid vagy nagyszüleid sakkoztak korábban?

Attila: Nincs előzménye a sakknak a családban. Édesapám testnevelő tanár és a Lengyeltóti futballcsapat edzője volt, de ő sem sakkozott. 1995 –ben kezdődött a történet, ekkor Illosvay István megkeresett, hogy az akkor még létező megyei III. osztályú csapatbajnokságban szereplő Lengyeltótinak nincs elég játékosa. Ő úgy emlékezett, hogy én gyerekkoromban sakkoztam.  Rosszul emlékezett, mert mint említettem, nem játszottam ezt a játékot csak alkalmilag a fonyódi gimnáziumban tanítási időben a pad alatt. Ennek ellenére elmentem velük, és nyertem a mérkőzést. A sikerélménynek köszönhetően „ott ragadtam”.  Így kezdődött. Meglehetősen későn, hiszen az első versenypartimat 28 évesen játszottam, azt megelőzően a Lengyeltóti csapatában futballoztam.

 

Mennyire gyakori ma az, hogy egy egész család sakkozik, és ezen a színvonalon?

Attila: Ritka, igazából ugyan tudok, néhány családról ahol egy-két gyerek sakkozik, de ezen a színvonalon tudomásom szerint nincs hasonló „csapat”.

És az édesanyátok? Ő nem sakkozik?

Kamilla: Nem Ő nem játszik, de nagyon lelkes szurkolónk! Persze ismeri a játékot, és amikor kicsi voltam játszott néha velem, vagy testvéreimmel. Ma már az eredményeinket követi, segít az edzésben, ha valamit kontrollálni kell, azt általában Ő csinálja.

Hogy kerültetek Marcaliba? Tudomásom szerint Balatonbogláron éltek.

Attila: Egy kicsit messzebbről kezdem, Dávid a legidősebb gyermekem, Őt fedezték fel először. A Kaposvár megkereste és ott játszott NBII –ben, én vele mentem. Közben nőttek a gyerekek, Ábel már játszott a Balatonlelle színeiben, a Megyei Bajnokságban, közben a Kamillát kérte a Nagykanizsa, mert nekik leányversenyző kellett volna. Annyira „szétszóródtunk”, hogy nem tudtam megoldani az azonos időpontban történő, különböző helyszínű csapatbajnoki fordulók szervezését. Ekkor megkeresett minket a Budapesti Honvéd, azzal hogy oda együtt mehetünk. Elmentünk és Dávid az NBI –ben,  Ábel és Kamilla a Honvéd második csapatában NB II-ben játszhatott. Hasznos tapasztalatszerzés volt, de éreztem, a nagy távolság miatt ahol egy hazai mérkőzésre is két és fél órát kellett utazni, nem tudják a maximumot nyújtani.. 

Eközben helyi versenyeken, Keszthelyen, Hévízen, Zalakaroson voltak verseny sikereink és a környezetünkben lévő NBII –es csapatok is figyeltek ránk. A Keszthely keresett minket először , de mielőtt még elígérkeztem volna Babits András kért, hogy hallgassam meg a Marcali ajánlatát is.  Guricza Gyula  eljött hozzánk és felvázolta a jövőképet. A Dávidnak felkínálta az első táblát, a másik két gyermekemnek a játék lehetőséget. A komoly szándékot, hogy a Marcali az NBII  -ben kíván szerepelni a későbbiekben is. Ezt én egy perspektivikus megoldásnak láttam, és ma is örülök, hogy így döntöttünk és a Marcaliban sakkozunk.

Na, ennek mi is örülünk! Az elmúlt évben elért negyedik hely – a 12 csapatos bajnokságban - az kiemelkedő teljesítmény a Város sportéletében, és a sikerben jelentős szerepetek volt.  Hogy érzitek magatokat nálunk?

Attila: Egy nagyon jó közösség alakult ki a csapatban, ezért is örülünk annak, hogy így döntöttünk. Ez egy igazi csapat! Van a csapatban két egyetemista, vannak idősebbek és fiatalabbak is, mégis homogén egységet alkot a csapat. Ennek a társaságnak nagyszerű „motorja”   Guricza Gyula, aki a versenyek logisztikáján túl a közös programokat szervezi, az évnyitótól , a „ díjkiosztós” , „bográcsozós” , „ kispályás focis „ évzáróig. Ezek fontos események egy csapat építésében.  Babits András mesterjelölt az aki „felügyeli” a szakmai munkát. Péntekenként tart közös felkészülést, edzést. Azt gondolom, gyermekeim további fejlődéséhez és egy leendő NB I-b-s   Marcali csapat kialakulásához egy olyan támogatói háttér hiányzik, amelyik lehetővé tenné a továbblépéshez szükséges sakk nagymester edzők, óradíjainak finanszírozását.  Magam összes létező és nem létező megtakarításom, és kapcsolati tőkémet erre fordítom, az egyesület pedig segít a fejlődéshez szükséges egyéni versenyek részvételi díjaihoz való hozzájárulással. Azt azonban tisztán látni, hogy a ranglistákon előttünk járó, paksi, szombathelyi, szegedi sakkcentrumok kötelében élő fiatalok nem feltétlenül tehetségük, hanem lehetőségeik miatt eredményesebbek.

A csapat elsőtáblása Haszon Dávid, aki még gimnazista. Persze az életkor a sakkban sok esetben nem számít. Ahogy tudom, meglehetősen magas az un. „Élő pontszámod”.  Azt szeretném megtudni Tőled, hogy a korosztályodban hova rangsorolnak ma Magyarországon?

Dávid: Tizennyolc éves vagyok, ez a junior korosztálynak felel meg. Naponta nem követem, de az első tízben benne vagyok a korosztályos ranglistán, jelenlegi minősítsem mesterjelölt. Szeretnék a megye egyik következő nemzetközi címviselője lenni és további felnőtt egyéni megyei bajnokságokat nyerni. Eddig ez már kétszer sikerült.

Ezek szerint Te most végzel a középiskolában. Hova készülsz továbbtanulni?

Dávid: Pécsre, a Tudomány Egyetemre, geográfiát fogok tanulni.

Ábel gondolom középiskolás, Kamilla pedig még általánosba jár. Csak a sakk az, ami érdekel bennetetet  vagy sportoltok mást is? Rangsor? Hol álltok a korosztályotokban?

Ábel: másodikos vagyok a Gimnáziumban és a karatézok, akárcsak a húgom. Nem követem a ranglistát, de az országos versenyeken az első húszban szoktam végezni.  Legjobb helyezésem a tavalyi országos diákolimpia hatodik helyezése volt.

Kamilla: nyolcadikos vagyok és korosztályomban a második-ötödik helyen, nagy most a tülekedés az országos ranglistán. Lila öves karatés vagyok heti négy edzéssel, ez hat kyu-nak felel meg.

Az apuka mit szól ahhoz, hogy a csapatban a gyermekei közül ketten is megelőzik. Dávid ugye az első táblás, Kamilla a kilencediken, Te pedig a tízediken. Nem okoz ez gondot?

Attila: Szerencsére ez nem profi boksz.. :-) Komolyra fordítva ez számomra egy öröm, és büszkeség.

Egy kicsit visszatérnék a gyerekekhez intézett kérdésedre. A bizonytalanság a helyezések tekintetében abból adódik, hogy én vagyok a „könyvelő” tehát én vagyok naprakész ezekben a dolgokban. Én vezetem az edzésnaplókat, én követem a ranglistákat. Ők ezzel napi szinten nem foglalkoznak.  

Az edzéseket túl gondolom a legfontosabb a minél több játék. Játszatok a csapatbajnokságon kívül máshol is?

Attila: Nem csak csapatbajnoki mérkőzéseken játszunk, hanem keressük a nyílt versenyeken való szereplés lehetőségeit. Például az elmúlt héten, Hévízen versenyeztünk. Törekedünk arra, hogy évente 6-7 nyílt versenyen tudjunk indulni. Persze ennek a lehetőségeink határt szabnak. Minden hétvégén lehetne versenyre menni, de ezt anyagilag jelenleg nem tudjuk megoldani.

Ezek a nyílt bajnokságok már pénzdíjas versenyek?

Attila: Nem nagyon szeretnek bennünket a versenyszervezők, mert valami pénzdíjat mindig elhozunk, de  nagyságrendileg  arra elegendő, hogy például visszanyertük a fele benzinköltséget. A sakkból a világon az első 100 játékos az, aki meg tud élni.

Meddig maradtok? Az NBII meddig felel meg a tudásszinteteknek?

Attila: Nem tervezzük, hogy eligazolunk másik csapathoz, jól érezzük magunkat. A Marcaliban benne van a lehetőség, hogy a későbbiekben egy NBI/b –s csapat legyen, ha felnőnek a gyerekek és a helyiek közül a két Király testvéren kívül még valaki más is kiemelkedik.  Van előrelépési lehetőség. Dávid amikor korábban játszott az első osztályban az ifi 12 –es táblán gyakran gyengébb ellenféllel játszott mint most az NBII első tábláján. Van az NBII –ben is olyan játékos, aki beférne bármelyik NBI –es csapatba. Vannak átfedések, nem feltétlenül a bajnokság elnevezése számít, mindig találkozunk kivételekkel.

Ahogy itt ülök Veletek van egy olyan érzésem, hogy Ti a sakkon a sporton kívül mással is foglalkoztok. Jól gondolom?

Dávid: A zenével, mind a ketten gitározunk az öcsémmel. Én basszusgitáron játszom, az Ábel pedig klasszikus gitáron.

Ábel: Másfél éve tanulunk gitározni én zenetanárnál, Dávid autodidakta módon. Fonyódon a Gimiben olyan környezetbe kerültem ahol sokan zenélnek, és nem akartam úgymond kilógni a sorból.

Kamilla: Én nem zenélek, ahogy korábban említetem, karatézom és a sakkedzés is elveszi heti 15-20 órámat.. És most készülök a Mátyás Király Gimnáziumba Fonyódra.

Fognak ismerni … két testvéred már oda jár!

Attila: Biztosan! Ez már a harmadik generáció, aki oda jár. Édesanyám, bátyám és családja, én, és a gyerekeim is ott tanulnak. Még annyit hozzátennék a gyerekek által elmondottakhoz, hogy Kamilla  és  Ábel is versenyez a karate sportban is, és olykor  ütköznek a hétvégék a sakkal.  A prioritásokat persze fel kell állítani.  Örülök annak, hogy karatéznak, mert mind a két sportnak, a sakknak is és a karaténak is, az egyik legfontosabb üzenete a szakmai alázat és a koncentráció.

Köszönöm a beszélgetést! És köszönöm a mai szereplést! 3,5 pont! Ez nagyszerű eredmény! 

Haszon family

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb