INTERJÚK

IMG 4594605500960Szélvész gyors volt .. szélvészgyors ma is, bár újabban a maratoni távokat kóstolgatja. A keszthelyi félmaratont már lefutotta ... saját magának egy teljeset is beígért .... majd amikor kedve lesz hozzá. Fizikailag rendben lesz, mert azt elképzelhetetlennek tartom, hogy a sportot abbahagyja ... azt sem hittem el Neki sokáig, hogy befejezi kézilabdás pályafutását ... sokunk bánatára!

... most ki fog nekünk bukfencezni???!!! :-)))

Lentiben születtél?

Nem. Nován születtem.

Lentiben éltél, ott jártál általános iskolába, ott kezdtél kézilabdázni?

Igen ott kezdtem kézilabdázni, illetve először edzésközpontos voltam, régen ezt így hívták, majd sportosztályos lettem. Az általános iskola 3. osztályától voltak sportfoglalkozások, mellyel az játékos ügyességi sor és váltóversenyekre, illetve a korosztályos atlétika több-próba versenyekre készültünk. Ehhez az atlétikus alaphoz csatlakozott a lányoknál a kézilabda a fiúknál a foci lehetősége.

Manyi Lenti

Diákolimpiát, iskolai sportversenyeket, gondolom végigcsináltad Te is, volt valami eredményed akkor az általános iskolában?

Ügyességi vetélkedőben megyei első, megyei második helyezésünk volt, 2. korcsoportban Zala megye kislabda-hajító bajnoka voltam, kézilabdában a Keszthellyel, a zalaegerszegi Eötvös Iskolával voltunk nagy versenyben, a dobogón szoktunk végezni.

Akkor ismerős volt ez a kis városi iskoláknak a nehézségei a nagyvárosokkal szemben című Marcalit gyakran érintő probléma?

Igen, mindenképp, de ez akkor még nem öltött ekkora méreteket.

Egyébként a családban kézilabdázott vagy sportolt valaki?

Édesanyám és idősebb bátyám sportolt, de nem komoly szinten. Tulajdonképpen ezen előzmények ellenére már alsóban tudtam, hogy én testnevelő tanár szeretnék lenni.

Ilyen hamar eldöntötted?

Valahol, valahogy minden e szerint alakult, a kitűzött cél felé haladtam.

Tehát elvégezted az általános iskolát, elkerültél Zalaegerszegre gimnáziumba. Az tudatos választás volt a sport miatt, hogy Egerszegi gimnázium?

Igen, azért kerültem Zalaegerszegre, mert akkor a CAOLA –nak NBI-es csapata volt. A Diákolimpián a zalaegerszegi, nagykanizsai csapatok is felfigyeltek rám, és kaptam egy lehetőséget, hogy ha Zalaegerszegre megyek továbbtanulni, akkor a CAOLA -ban tudok játszani. Tulajdonképpen így is történt.

Ez sporttagozatos gimnázium volt, vagy pedig egy rendes általános gimnázium ahol segítették a sportot?

Ez egy általános gimnázium volt (akkori Ságvári, most Kölcsey Gimnázium), ahol elfogadták, és különösebb akadályt nem gördítettek a sportolás elé. Emelt nyelvi óraszámú humán osztályba jártam, az osztályból versenyszinten csak én sportoltam, de ez nem okozott problémát.

Manyi Caola ifi

Tolerálták az esetleges távolléteidet?

Testnevelő osztályfőnököm volt az általános iskolában és a középiskolában is, talán ez is lehetett egyféle motiváció.

Szerencsés ember voltál a további pályafutásod szempontjából is. A napokban csináltam interjút a Major Andival, aki elmondta, hogy a serdülőben edződ volt, te emlékszel rá?

Természetesen, az Andira persze, hogy emlékszek! Még korábbról is! Általános iskolás koromban volt megyei csapata Lentinek, és hiába voltam fiatalka, játszottam abban a csapatban.

Te játszottál ellene, mint gyerek?

Hát azt nem mondom feltétlen, hogy ellene, szemtől szembe, de volt a CAOLA Lentiben akkoriban, betonon játszottunk még, azt hiszem kupamérkőzés lehetett.

És akkor te a kispadon ültél, vagy pályára kerültél, de akkor már a nagy Médzsör, az már kézilabdázott?

Igen.

És amikor Egerszegre kerültél, akkor Ő lett, a serdülőben egy évig az edződ.

Igen, de kezdetben nem ő volt az edzőm a CAOLA -ban, hanem a Fenyvesi Józsi bácsi. A nevelőedzőm Lentiben Szocsák Lajosné volt, akinek nagyon sokat köszönhetek, hogy elindított a „pályán"

Tehát akkor átkerültél Zalaegerszegre a CAOLA -ba, egy NBI-es csapatnak kötelezően volt serdülő csapata, gondolom az Országos Serdülő Bajnokságban játszottatok már akkor is?

Manyi caola csikosIgen, Serdülő Bajnokság, aztán az ifi majd természetesen, amikor odajutottam a felnőtt csapat keretébe is bekerültem. Amikor a középiskolában negyedikes voltam, akkor az ifiben játszottam még, de akkor kaptam meg azt a lehetőséget, hogy a felnőtt csapattal is járhattam edzésre, és gyakorlatilag felnőtt kerettagnak számítottam.

NB1-es kerettagnak, ami nagyon nagy szó 17 évesen. Akkor is szélsőt játszottál már? Vagy más poszton voltál?

Nem, serdülőben meg az ifiben is irányító voltam. És ha kitettek szélre - ahogy itt Marcaliban is volt -, az nem okozott gondot, de elsősorban iránytó voltam.

Tehát alapba irányító voltál?

Igen, akkor még és azokban a korosztályokban a mozgékonyságom miatt nem tűnt fel, hogy ekkora vagyok, akkor még vártam, várták, hátha megnövök... :-)

Ugye mondtad az előző gondolatmenetben, hogy egész életedben testnevelő tanárnak készültél, teljesen természetes út volt a Testnevelési Főiskola Budapesten?

Manyi tfAzt, hogy testnevelő szeretnék lenni az nem volt kérdés, hogy most ez Pest vagy Pécs? A TF vonzott, a csapata akkor is éppen NBI/B-ben játszott. A közlekedés is egyszerűbb volt, így azt választottam. A pontosság kedvéért akkor még önálló intézményként Magyar Testnevelési Egyetem néven működött.

Sima volt a felvételi? Abba az időben elég nehéz volt bejutni!

Sima volt, elég jó tanulmányi eredménnyel rendelkeztem, elég sok pontot vittem.

És ügyes voltál. De hát úgy tudom, ott szertornás feladatok is voltak?

Igen, a történelem felvételi és a központi biológia érettségi mellett összetett gyakorlati felvételi volt a szertornától az úszáson keresztül, labdajáték és atlétika is. Nem volt vele semmi gondom.

Rá kellett csak készülni gondolom? És számított az, hogy te NB1-es kézilabda csapatnál keretbe vagy?

Igen, természetesen készültem. A kézilabdázás többletpontot jelentett, így ebből a szempontból is jó volt NBI- ben lenni.

Ott kellett hagyni a TF miatt a CAOLA –t. Teljesen természetes volt számodra, hogy a TF kézilabdacsapatába igazolsz?

Igen, ez akkor kötelező jellegű volt. Meg volt beszélve, korábbi edzőm hozta el az igazolásomat Zalaegerszegről. Akkor a TF-nek NB1/B-s felnőtt csapata volt, a Keleti Bajnokságban játszottunk. Amikor odakerültem, akkor ketten voltunk elsősök a többiek harmad-negyed évesek voltak, pont generációváltás előtt álltunk. Az első évben harmadik helyen végeztünk a NBI/B Keleti csoportjában, viszont a következő évben kiestünk. Harmad- és negyedéves koromban NBII -ben játszottam.

Manyi tf meccs

Végeztél a TF-n, gondolom kiváló eredménnyel?

Jó eredménnyel szereztem meg testnevelő tanári diplomámat, emellett az egyetem harmadik évfolyamától a kézilabda szakképzést választottam. A kézilabda szakedzői másoddiplomát két év edzői szakmai gyakorlat után lehetett megszerezni. Ezt már Marcaliban teljesítettem, majd megírtam a szakdolgozatom és így kézilabda szakedzői diplomával is rendelkezem.

Hogy kerültél Marcaliba? Eddig azt tudjuk, hogy Nován születtél, Lentiben nőttél föl, gimnazista voltál Egerszegen, egyetemista Budapesten, hogy lett Marcali?

Toth PistiZalaegerszegen a serdülő után az ifjúsági csapat következett, ahol a Tóth Pisti volt az edzőm, aki aztán később a Caola felnőtt csapatának edzője is lett. Róla tudni kell, hogy nagyon alapos, jó szervező és megfigyelő, aki Ő folyamatosan nyomon követte a volt játékosait.

Tehát tudott rólad, hogy a TF-en kézilabdázol és végzel az Egyetemen?

Pontosan nyomon követte a pályafutásomat, tudott róla, hogy gólerős kézilabdázó vagyok. Teljesen mindegy volt számára, hogy milyen osztályban játszottam, tudta, hogy azért még megy a játék. Szóval 97-ben elkerültem Tőle, és 2001-ben, tehát 4 évvel később, az államvizsga előtt két nappal csörgött a telefonom, ... szia Manyi, Pisti vagyok, ugye most végeztél?

És hívott ...

Elmondta, hogy Ő most Marcaliban van és mindenképpen olyan játékost szeretnének igazolni, aki az utánpótlással is tud foglalkozni ... Tehát ennyi volt ... ugye Manyi most végeztél? Hát mondom Pisti tulajdonképpen most végeztem igen. És jöttem, mert Ő hívott!

Akkor gyakorlatilag Te a TF csapatából egyből Marcaliba kerültél? Ugye az egyik csábítás gondolom az volt, hogy a szakedzőit megszerezve akkor fogsz tudni edzősködni is?

A másik, meg hogy akkor már az NBI/B-be egy nagyon jó helyen álló csapat volt. Te az NBI-es időszak után vagy előtt voltál?

Én pont akkor kerültem Marcaliba, amikor a második szezonban kiesett a csapat az NBI-ből.
Tehát az új NBI/B -s évadra érkeztél, amikor azért több NB1-ben játszó játékos is elhagyta a Marcalit és egy új csapatot épített a Pisti?

Igen egy ütőképes NB1/B-s csapatot akart - ez nyílván nagy kihívás és motiváció volt számomra, és mivel az előző serdülő edző is elment egy másik csapathoz olyan embert keresett, aki rendelkezik kézilabda-edzői végzettséggel.

oszi2

Itt volt a Marcali egy NBI-ből kiesett csapat, akit elhagyott a játékos-állományának a kétharmada. Mégis ide jöttél. Mennyire ismerted Marcalit, mit tudtál róluk?

Még a CAOLA -s időszakból volt emlékem. Azt hiszem 95-ben vagy 96-ban egyszer voltunk itt, az ifi csapattal. Az akkor NBII-es Marcali felnőtt csapattal játszottunk egy edzőmérkőzést. Emlékszem még a Rákócziban ebédeltünk, tehát egy alkalommal voltam már itt, és már akkor feltűnt, hogy nagyon szűk a folyosó a csarnokban, és sötét is...! :-)) Ja és jó a parkettás pálya!

És a csapatból kikre emlékszel? A Major lányok akkor már itt voltak amikor jöttél?

A Major lányok akkor már nem voltak itt, a Médzsör elment szülni. Itt volt az Ágó (Utasi Ágota) és a Sziló (Bödör Szilvia), akiket a CAOLA –ból ismertem. Akkor jött a Müller Márti, a helyiek közül a Kovács Juci, a Pék lányok a Peti Gréti, Szike (Mészáros Anita) és a Milinte Brigi.

Milyen posztra szánt a Pisti?

A Pisti akkor még irányítónak szánt, és az első szezont azt irányítóként játszottam végig. De a Pistinek mindig voltak újításai, elképzelései, amivel gyakorta alapvetően átformálta a csapatot.

Ekkor találta ki ezt az 4-2-es formációt?

Hogy mikor találta ki, azt nem tudom, de ekkor valósította meg azt a két beállós játékot, amit elképzelt és ami passzolt is a csapatnak. Ekkor a Brigi, aki balszélen játszott bekerült második beállóba a Szike mellé, én pedig kikerültem bal szélre. Volt a csapat felállásában két átlövő, két szélső, és két beálló.

Ami szerintem ma is beválna, csak nem nagyon csinálják?

Erre kellett az a játékos állomány, a mienk akkor arra teljesen alkalmas volt.

Lehúztál ugye gyakorlatilag 13 teljes bajnoki szezont, hogyha jól számolom?

Legjobb eredményetek emlékeim szerint egy 2.hely volt, és utána is negyedik, ötödik, már csak a vége fele volt ilyen 8-9. hely.

Igen. A Zsiga idejében. Hát meg a tavaly előtti 5.

De mondhatom, hogy ugye Marcali mindig egy erős középcsapat volt, aki mindig volt megfelelő csodákra képes. Na, most nekem a Médzsör elmesélte, a Győriekkel megtörtént csodát, amikor a Róth Kálmán rettenetes bánatára tönkre verték a Győrt otthon és azóta se tudja lenyelni, hogy elmondja az Andi. Neked voltak-e ilyen emlékezetes mérkőzéseid?

Nekem is van Róth Kálmános sztorim. Volt olyan, hogy még a Pistivel valamikor, 2001 és 2004 között, tehát amikor tényleg olyan dobogó közeli, élmezőnybeli csapat volt a Marcali. Hazai pályán, iszonyatosan ki-ki meccsen, de sikerült megverünk a Győr II-t.

Kikerültél irányítóból szélre, aztán ott is ragadtál. Jól érezted ott magad?

Furcsa volt, de egy idő után jól éreztem magam, csak meg kellett szokni, hogy nem nálam a karmesteri pálca, nem szervezek vagy kapok labdát vagy nem.

SPR 0473

Kapok, vagy nem kapok? És ha megkaptam, akkor mit tudok vele kezdeni, gondolom ezek a nagy dilemmák?

Igen, azért a variációs lehetőség az kevesebb volt, ami eleinte nagyon furcsa volt.

Te voltál a leggyorsabb a csapatban?

Az első háromba bent voltam azt mondhatom, de egy kis idő kellett, amíg eljutottam oda, hogy én szélső vagyok, és nekem indulnom, sőt előindulnom kell/ene/.... :-))

Hogy ez ösztönszerű legyen, és ne keljen gondolkoznod rajta?

Igen, hogy automatikusan menjen, szinte megszokásból.

Hogy jött a bukfenc, mert hát ezt el kell mondani, ugye aki nem jár kézilabda meccsre, az talán nem tudja, de hát, akik kézilabda meccsre járnak az halál biztos volt, hogy a Manyi két gólt, 3 gólt bukfenccel fejezett be.

Hátra bukfenccel, vagy olyasminek tűnő háton csúszást követő átfordulással! Nem tudom, ez igazából főleg az indításból lőtt góloknál volt, amikor akkora volt a lendület, hogy ha azt nem fogom meg akkor a palánkot is letaroltam volna. Egyébként én esni mindig is szerettem, meg talán mondhatom, hogy tudok is.

SPR 0979

Sosem voltál komoly sérült lefogadom? Te tényleg nagyon jól esel!

Volt sportsérülésem, de egyet sem a kézilabdapályán szereztem, és szerencsére nem voltak komolyak. A lehorzsolt, leégetett comb és lábszár gyakori volt, de pont azért, mert nem féltem esni. Volt olyan időszak, amikor a Pisti kötelezővé tette a térdvédőt viselését nekem, de már kinőttem belőle, nem voltam hajlandó viselni

De azért a fiatalok igenis hordják a térdvédőt!

A fiatalok hordják a térdvédőt, sokat tud tompítani eséskor és talán nem maradnak örök emlékek a sportpályafutásból.

Érdekes módon alakult egyébként a civil pályafutásod, mert ugye te világ életedben tesitanárnak és edzőnek készültél. Sem testnevelő tanárként sem edzőként nem dolgozol most, de azért Marcaliba serdülő csapatnak egy ideig azért te voltál az edzője, hogy alakult ez?

Igazából, amikor a TF után idekerültem a játék és az edzősködés mellett kellett egy főállás. Abban az időben nem volt betöltendő testnevelői állás, így nem tudtam a saját szakmámban elhelyezkedni. Adódott más, éltem a felkínált lehetőséggel és a Polgármesteri Hivatalban lettem ifjúsági- és sportreferens. Az elődöm is kézilabdázó volt, a Peringer Orsi látta el ezeket a feladatokat. Közben kipróbáltam magam testnevelő tanárként is, mert óraadóként a gimnáziumban két éven keresztül tudtam testnevelést tanítani. Az egyesületnél először a serdülő csapat edzője voltam, majd egy rövid ideig az ifi csapat edzője is.

Milyen edző voltál, hogy gondolod?

Nagy hangsúlyt fektettem a fizikai felkészítésre, de ezt a serdülőim meg tudják mondani, biztosan emlékeznek rá! :-)))

Kik voltak a te serdülőid?

Az első serdülő csapatomban játszott a Dudi, és az Urbán Edina, azok közül akik még jelenleg is játszanak.

Hát akkor nem lehettél rossz edző, mert az egyikük NB1/B-s játékos, másik pedig a Német Bajnokságban kézilabdázik ma is, akkor azért csak tudtál nekik valamit adni.

Hát fizikálisan biztos, hogy adtam hozzá a teljesítményükhöz. Friss diplomásként, hozzászokva egy igen erőteljes és fizikai alapokra nagyon építő edző munkájához nem is tehettem másként. Átvettem a korábbi edzőm (dr. Fekete Béla) szemléletét, - nyilván attól tanulsz, akinek a keze alatt vagy-, hát szegények megszenvedték.......

És neked olyan tanszékvezetőd volt, aki szerette futtatni a játékosait?

Tény, hogy amilyen kondival meg amilyen edzésmunkával mi a TF-ről eljöttünk, minőségben és mennyiségben egyaránt, abból több éven keresztül lehetett és tudtam is profitálni. Na persze azért a Pisti sem kímélt minket...

Idekerültél a Hivatalba ifjúsági és sport referens lettél, megtetszett gondolom, mert hiszen maradtál, és a gyermekszülés után is ide jöttél vissza. Jelenleg személyzeti ügyintézője vagy a Marcali Közös Önkormányzati Hivatalnak, ami azért elég komoly!

Pontosítsunk! Személyügyi- és sportreferens lettem. Eredetileg úgy terveztem, hogy ha Zalán 2 éves lesz akkor jövök vissza valamikor 2011 nyarán. De nem így történt, mert 2010. őszén hívott a Polgármester úr, hogy a személyügyis kollegina menne nyugdíjba vállaljam el a beosztást, a végzettségem megfelelő hozzá. A szükséges közigazgatási vizsgáim akkor már megvoltak, tehát a végzettségem az megfelelő volt, és elegendő gyakorlattal is rendelkeztem. Azt mondta a Polgármester úr, ha vállalom azonnali kezdéssel, akkor enyém az állás. Elvállaltam és 2010 decemberétől, ténylegesen 2011 januárja óta tulajdonképpen már a személyügyi-sportreferensi feladatokat látom el.

maraton keszthelyBefejezted a kézilabdát, ugye alig hittük, én például nagy pénzbe fogadtam volna, hogy csak mondod, de hát most már kénytelen-kelletlen látom, hogy tényleg abba hagytad, de hát a sportot nem, mert, azóta már futottál egy félmaratont, most akkor hosszútávfutó leszel?

Hát ott a félmaraton után 20 percig azt mondtam, még az is hülye, aki gyalogol, de aztán átértékeltem, és megfogalmazódott bennem hogy valamikor az életem folyamán, - nyílván minél korábban -, de egy egy maratoni távot egyszer szeretnék teljesíteni. A kihívás óriási......

És akkor amikor lefutod - biztos vagyok benne, hogy megteszi! - 20 perc után azt mondod, hogy akkor lehet, hogy legközelebb majd hármat egymás után! ... és akkor te leszel az IronLady?

Nem gondolom! :))) Mindenestre szeretem a kihívásokat, tehát az, hogy a kézilabdát abbahagytam az egyáltalán nem azt jelenti, hogy befejeztem a sportot, azt el sem tudom képzelni!

7 évesen tudtam, hogy mi szeretnék lenni, megcsináltam. A mozgás olyan szinten az életem része, hogy anélkül abszolút nem tudom elképzelni a mindennapi életem.

Hárman búcsúztok most a csapattól a Major Andi, a Bájhóber Noémi és Te. Őket is megkérdeztem az interjúban, Téged is megkérdezlek. Mit gondolsz a Marcali jelenlegi csapatáról, mit gondolsz erről a szezonról, mit feltételezel?

Óriási várakozással vagyok a szezon felé, mert tudom, hogy kik játszanak és tudom, hogy milyen munka van bennük. Tudom, hogy a rutin az egyre erősödő fiatalsággal ki tud egészülni, és az, ha nem is egy torna rendszerű nap folyamán, de egy-egy mérkőzésen biztos, hogy eredményes tud lenni. Ezért nagyon bízom abban, hogy a „rutin-rókákkal" tűzdelt megfiatalított csikócsapat stabilan a középmezőnyben tud lenni.

Nagyon szurkolok nekik, hogy ez sikerüljön.

Így a végén, hogy gondolod milyen kézilabdás pályafutásod volt?

Majdnem kerek, úgy gondolom, mert kisvárosból indultam, kisvárosba érkeztem, megyei osztályból indultam NBI-t is megjárva, NBII is volt közben, NB1/B-ben fejeztem be. Azt nem mondanám, hogy a csúcson, lehet, hogy már korábban abba kellett volna hagyni, de mindenképpen pozitív élménnyel zártam. A csapattal legutóbb megszerzett ötödik helyezés volt a pont az i-re.

Mit gondolsz, befolyásolja-e sportmúltad és, sportos szemléleted gyermeked jövőjét?

zalanAz biztos, kiindulva magamból (de akár édesapja, apai nagyapja sport-múltjából és mentalitásából is), a Zalánnak, ha nem is versenysportos, de sportos jövőt képzelek el.

Nem is kell nagyon erőltetni, ahogy ismerjük! :-))

Nem is tudnánk más irányba vinni, ha akarnánk se. A sportba nőtt bele. Aztán majd az élet alakítja.

Edzőként nem dolgoznál semmiképpen, nincsenek ilyen szándékaid?

Most, - és ezt különben egyeztettem az egyesület vezetőségével is -, nem mondom, hogy elképzelhetetlennek tartom, de jelenleg nincsenek ilyen jellegű ambícióim!

A kézilabda most nem hiányzik, de lehet, hogy majd pár év múlva azt mondom, hogy nekem márpedig labda kell a kezembe, de az is lehet, hogy már sohasem lesz így. Az biztos, hogy a sporttól soha nem szakadok el.

Lubickolsz a másba?

Lubickolok a másban. Nem a kézilabda hiányzik, hanem a társaság. Lemegyek majd a meccsre és meg fogom őket nézni. Nagy hozzáértéssel fogok kiabálni :-))), és szurkolok teljes elánnal, az biztos.

Így legyen! Köszönöm, köszönjük Manyi, amit tettél a marcali kézilabdáért! Férfitársaimmal együtt elmondhatom, hogy a látványod is nagyon fog hiányozni!!! Köszönöm a beszélgetést! Azért hétfőn reggelente megyek Hozzád a Hivatalba és megbeszéljük a meccseket!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.