Beszélgetés Nagy László Péterrel, Mesztegnyő polgármesterével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2017. július 12. Szerda, 13:06

Nagy László Péter Mesztegnyő Fotó javított

Szombaton kezdődik a XVIII. Rétesfeszivál Mesztegnyőn. Hogy álltok az előkészületekkel?

 

A már megszokott módon zajlanak az előkészületek, egy teljes amatőr csapat, ám profi módon próbálja rendezi ezt a számunkra nagy eseményt. Ez a tizennyolcadik rétesfesztiválunk, de a szervezők egy része ott volt már az elsőnél is. Természetesen mindig vannak újak is, néha hibázunk, de a hibáinkkal együtt is szeretjük ezt a rendezvényünket.

 

Ez a fesztivál Somogy megye legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. Azzal is büszkélkedünk, hogy 2016 nyarán, Mesztegnyőn nyújtották a leghosszabb rétest, ami 104 méter volt, és ezt a csúcsot még nem döntötték meg. Amennyiben esetleg valaki kísérletezik vele, akkor majd újra a ringbe szállunk.

 

Az időjárással kapcsolatban reménykedünk abban, hogy a tavalyi évvel ellentétben az idén kedvező lesz számunkra az idő. Egy kisebb esőt túl fogunk élni.

 

Lesz-e valami különlegesség?

 

Mindig van valami apróbb különlegesség, de a tavalyihoz hasonló „nagy durranás” nem lesz, csupán nagyon finom rétesek. Ez a két nap valójában erről szól.

 

Sokan nem tudják, hogy már hónapok óta folynak az előkészületek ...

 

Mesztegnyő Dunántúli viszonylatban egy közepes nagyságú település 1350-1400 lakossal és ennek fényében valóban meglepő, hogy a rendezvény előkészítéséhez, valamint lebonyolításához legalább 150-170 ember közreműködése szükséges.

 

Nagyon jó időt, sikeres fesztivált kívánok a hétvégére!

 

Amiért interjút kértem Tőled az aktuális eseményen túl az a Mesztegnyő – Balatonmáriafürdő közötti kerékpárút. Egy kis falu egy félmilliárd forintos beruházás bonyolítását vállalta. Hogy áll a projekt?

 

Három évvel ezelőtt amikor meghirdették a Somogy megyei területfejlesztési koncepciót, akkor az volt a kérés minden önkormányzathoz, hogy lehetőség szerint településeket átívelő elképzeléseinket próbáljuk megvalósítható tervekbe megfogalmazni.

 

Az ötlet és a gondolat Mesztegnyőről indult el, mely szerint Balatonmáriafürdőn áthaladó, nagytavunk körüli kerékpárútról lecsatlakoztatva 7 községen keresztül juthassanak el a bringások Mesztegnyőig, pontosabban az erdei kisvasút indulópontjáig. Ez jelentené azt is, hogy a SEFAG kezelésében lévő kisvasúton keresztül a kerékpáros turisták megismerkedhetnek Belső-Somogy színes állat-, növény- és vízi világával, valamint az épített kulturális emlékeinkkel.

 

A 7 község polgármestereinek többszöri egyeztetése után az elképzelést tettek váltották fel, és hogy mennyire komolyan gondoltuk a dolgot azt jelzi, hogy a projektötletünket több „szűrőn” keresztül is végig vittük. Nagyon örülünk annak, hogy a TOP-os (Területi Operatív Program) források elosztását felügyelő bizottság, valamint az irányító hatóság méltányolta kitartásunkat és azt az eredeti elgondolást mely szerint több település közös hasznára válik ennek a kerékpárútnak megvalósítása.

 

Ha elkészül, akkor ez egy teljesen új turisztikai attrakció lesz a Balatont már sokszor megkerülő kerékpárosoknak, ezért érdemes lesz ezen az ágon lejönni! Nem beszélve arról, hogy a SEFAG jelezte, hogy ők a Drávától a Kéktúra nyomvonalát követve Mesztegnyő irányában egy „zöld” kerékpárutat szándékoznak kiépíteni, ha igaz saját pénzügyi megoldásokkal.

 

Amennyiben megvalósul, akkor a Drávától a Balatonig, Mesztegnyő érintésével egy nagyon látványos túraútvonal jön létre. Természetesen ebben a kisvasútnak is fontos szerepe lenne.

 

A kérdésedre válaszolva a közbeszerzési eljárás már zajlik. Az előkészítés első részeként az engedélyezési terveket kell letenni az asztalra, amit majd a kiviteli tervezés követ. Egy ilyen nagyságrendű beruházás lebonyolítása nem mindennapos egy ekkora település életében, de meggyőződésem, hogy mint konzorciumvezetők megbirkózunk ezzel a feladattal. A megvalósítás időpontja előreláthatóan 2018 októberére várható.

 

Arra kérlek, hogy vázold fel a nyomvonalat olvasóinknak.

 

A vasútállomás épületétől indul el északi irányba a kerékpárút. Lesz egy szakasz, ami jelenleg földesút, amit leaszfaltozunk, hogy kerékpározásra alkalmas legyen. Ez kivezet a 68-as útra, a keleti oldalon indul el Kelevíz irányába. A kiviteli tervek elkészítéséig még nem tudható, hogy Kelevíz községen keresztül a keleti vagy a nyugati oldal lesz alkalmasabb arra, hogy tovább vezessük a kerékpárutat. Képzeletben beérünk Bizére, ahol a temetőnél rácsatlakozik a már elkészült kerékpárútra. Majd a település másik végénél pedig a Marcali – Kéthely kerékpárútra.

 

A Marcali nyomvonal még nem eldöntött, de festve és táblázva lesz majd az átkelő szakasz. A TESCO-nál pedig értelem szerűen a meglévő útra csatlakozunk.

 

Kéthely saját beruházásban megépíti a településen belül a kerékpárutat. Az újlaki elágazótól már önálló kerékpárút épül. Balatonkeresztúron egy „Koppenhága típusú” kerékpárúttal folytatódik a Balatonmáriafürdői körforgalomig.

 

Mi az a „Koppenhága típusú” kerékpárút?

 

Ez azt jelenti, hogy kiemelik a pályatestből az utat. Ha elkészül a projekt, akkor majd arra kérem a polgármester urakat, hogy közösen bringázzuk majd végig ezt az utat.

 

Volt más sikeres pályázatotok is? Milyen terveitek vannak?

 

Mielőtt még erre válaszolnék, szeretném elmondani, hogy a Mesztegnyőre beérő kerékpárút generált bennünk egy gondolatot, amely szerint a jelenleg kihasználatlan forgalmi épületet tartós bérletbe elkérve a MÁV illetékeseitől egy igazán attraktív interaktív kiállítással várjuk az idelátogató turistákat. Terveink között szerepel ugyanebben az épületben egy a Délnyugat-Dunántúli vasúttörténeti kiállítás elhelyezése is. Természetesen mindezt megelőzné az épület külső-belső felújítása, amihez pályázati forrást szeretnénk felhasználni. Előzetesen már tárgyaltunk a MÁV illetékeseivel erről az elképzelésünkről.

 

Akkor válaszolnék az eredeti kérdésre. Jelenleg zajlik a polgármesteri hivatal teljes felújítása, ez egy 30 millió Forintos értékű beruházás. A tavalyi évben már elkészült az energetikai felújítás, mint ahogy az önkormányzat másik 3 közintézményénél is, összesen 150 millió Forintos értékben. Jelenleg a Mesztegnyői Közös Hivatalnak is helyt adó polgármesteri hivatal épületén a teljes tetőcsere és a belső felújítás zajlik.

 

Ideiglenesen a Kultúrház van kijelölve a közigazgatási ügyintézés számára és amikor elkészül a beruházás akkor meggyőződésem, hogy méltó körülmények között dolgozhat az apparátus és igazán ügyfélbarát módon tudjuk fogadni az ügyeiket intézőket.

 

Pályáztunk még az iskolakonyha fejlesztésére, reméljük, hogy az idén nyerünk forrást a korszerűsítésre. Tavaly tudtunk a templomunkra is támogatást szerezni, és hosszú évek után sikerült a háború óta sérült egyik Dorfmeister képet közadakozásból és állami forrásból restauráltatni.

 

A mesztegnyői park felújítása szerepel a következő terveink között, ahol remélhetőleg korszerű, a 21. századi körülmények között pihenhetnek, szórakozhatnak fiataljaink, valamint a község minden lakója.

 

Régi vágyunk egy műfüves focipálya építése, akár éjszakai világítással is. Szándékunkba áll a belső utakat is felújítani, mert már nagyon elhasználódtak, ezért is figyeljük folyamatosan a pályázatokat és igyekszünk minél több forrást szerezni a falunak!

 

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a fesztiválra, a falunapra!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb