Skip to main content

A Gyöngyi ...

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2018. július 29. Vasárnap, 11:37

Gyongyi

Dombóvári Zoltánné, vagy ahogyan a városunkban ismerik a Gyöngyi, ott volt a Marcali VSZSE kézilabda csapatának létrejötténél, játszott a csapatban mint beállós, és Ő a kézilabda szakosztály technikai vezetője, már 20 éve. A Gyöngyivel készült beszélgetés része az élvonalbeli marcali kézilabda történetét feldolgozó interjú sorozatnak.

 

Mikor kezdtél kézilabdázni?

 

Hetedikes általános iskolás voltam és mindez Kaposváron történt, a Kisfaludi Általános Iskolában. Nagy Árpád volt a TANÉP kézilabda csapatának edzője. Nála kezdtem ismerkedni a sportággal. Később a Vörös Lobogó csapatához kerültem, ahol Gölt János vezetésével két év alatt az NBII mezőnybe jutottunk fel az én időntúli hétméteresemmel. Beálló és jobbszélső játékos voltam. Az NBII feljutásához akkor még osztályzót kellett játszani Tatán. Ott sok megfigyelő edző, szakvezető volt, akik később megkerestek, hogy az NBI/B-s Budapesti KÉV METRO csapatához igazoljak, de ez nem jött létre egy súlyos bokasérülés miatt.

 

Hova jártál középiskolába? Amikor végeztél akkor jöttél Marcaliba?

 

Kaposváron a kereskedelmibe jártam, eladó vagyok. Nem, hanem volt egy kis kitérő. Elmentem Jánoshalmára NBII-be kézilabdázni. A volt férjem, az Urbán Zoltán nagyszerű labdarúgó volt, és Ő Kiskunhalason focizott az NBII -ben. Két vagy három évet voltunk az Alföldön. Amikor leszerelt a párom, akkor Dombóvárra kerültünk, oda igazolt focizni. 1987- ben megszületett első gyermekem Edina. Pár hónapos volt, mikor Marcaliból Fuisz János Tanár Úr megkereste a Zolit, hogy jöjjön Marcaliba focizni. Örömmel jöttünk, hisz egy 3 szobás bérlakást kaptunk ami akkoriban nagy lehetőség volt egy fiatal családnak.

 

Hogyan tovább?

 

Én otthon voltam GYES -en, de közben épült a Sportcsarnok Marcaliban. Ahogy épült a csarnok, gyakran sétáltunk arra a gyerekkel és mondtam is magamban, hogy fogok én még ott kézilabdázni. Aztán meghallottam, hogy alakul egy kézilabdacsapat a Mikszáthban. Ez 1993 április-májusban lehetett. Ezt a csapatot a már a Kiss László szervezte. Mint utóbb kiderült nagyszerű tehetségű játékosok kezdtek akkor abban a csapatban, a Kovács Juci, a Peringer lányok, a Pék lányok. Én akkor már kétgyerekes anyuka voltam mert már megszületett a Renáta is. A Mikszáth Iskola betonján folytattam a kézilabdát, Kiss László irányításával.

 

Gondolom egy szempontból talán segédedző is voltál, hiszen nagy volt a korkülönbség.

 

Felnéztek rám, hiszen én akkor már megjártam az NBII -t és sok mindent tudtam mutatni nekik. Nagyon jó volt a hangulat mert nagyszerű gyerekek voltak a lányok 12-13-14 évesen is! Együtt nőttünk fel a feladathoz. Csodálatos idők voltak, nagyon szívesen emlékszem vissza! Aztán elkészült a csarnok.

 

Akkor Te elmondhatod, hogy tényleg a kezdetektől a „csariban” éled a mindennapjaid nagy részét ...

 

Tudod akkoriban csak nagyon kevés csarnok volt még az országban. A Marcali Sportcsarnok az egyik legszebb terem volt abban az időben. Csodálatos érzés volt mikor a csapattal az új épületet birtokunkba vehettük és elkezdhettünk teremben edzeni. 1993 óta szinte minden napom itt töltöm.

 

Somogy megyei bajnokságban játszottatok itthon teremben, vidéken gyakran betonon. Nem volt furcsa?

 

Nekem nem mert én korábban is ezt csináltam, bár zömében betonon, szabadtéren játszottunk. De az NBII -ben azért már inkább fedett helyen.

Leki 05

Aztán megnyertétek a megyei bajnokságot és feljutottatok az NBII -be ...

 

Igen, közben én elváltam, és összeházasodtam a Dombóvári Zoltánnal, és megszületett a harmadik lányom 1997 -ben a Dóra. Jelzem mindegyik kézilabdázik, és nem is akárhogyan! Én akkor fejeztem be az aktív kézilabda pályafutásomat. A búcsúztatón már a pocakomban a Dórával álltam ott a pályán. A Tamási ellen játszottunk és nagyon sokan voltak a csarnokban. Nagyon szép emlékem a mai napig! A csapat bajnok lett és feljutott az NBI/B -be. Ekkor jött a Tóth Pisti a csapathoz.

011b NBII

Ekkor fejezte be az edzősködést a Kiss László ...

 

Így van Ő már korábban eldöntötte, hogy nem viszi tovább. A Tóth Pistit ismerte korábbról és tudta, hogy egy nagyszerű szakvezetőt hoz a csapathoz. Mondhatom, hogy a Lacival együtt fejeztük be életünknek egy fontos szakaszát. Ő csinálta tovább a VSZSE Elnöki feladatait, a sportcsarnok igazgatását, én pedig ekkor lettem a csapat technikai vezetője.

38003637 2016916351686955 2257917912994021376 n

Van ilyen hosszú pályafutása más technikai vezetőnek tudomásod szerint? Akárhogy is ez már több mint 20 év! NBII, NBI/B ....

 

Talán egy valakire emlékszem Pécsről Schwara László, aki sokat tett és tesz a pécsi kézilabdáért.

 

Manapság már tulajdonképpen minden korosztálynak van megfelelő felszerelése. Tudom, hogy ez korábban korántsem volt ez így.

 

Amikor a megyében kézilabdáztam örültem ha volt mez. Melegítőt először még a Künzelsaui testvérváros ajándékozott a csapatnak. Cipőről nem is álmodtunk, mindenki magának vette. Hogy ma ennyivel jobb a helyzet az nyilván a korral jár, most már rendezettnek mondható a gyerekek és a felnőttek felszerelése.

 

A csarnok buszával jártunk a Zséder Pista volt a sofőr. Volt olyan is, hogy a szurkolóknak is lett bérelve busz olyan komoly szurkolótáborunk volt a Mózsi vezetésével. A kezdetekkor még nem volt kaja sem, csak az NBI/B -e lett először. A Tóth Pisti idejében már este a meccs után megálltunk vacsorázni, megvoltak a törzshelyeink. Én odaszóltam, hogy megyünk és már megterítve kész kajával vártak minket. Ha győztünk akkor nem nagyon siettünk haza, és bizony gyakran előfordult, hogy érkezés után a Kék Holdban vagy az akkor még üzemelő Nevada bárjában zárult a meccs ... csak úgy melegítőben! :-)

02 2000 2001 NB I

Egy korosztály volt a csapat zöme, itt volt a Mészáros Anita, meg az Utasi Ágó akik igazi közösséget teremtettek. Nagyon jó hangulat volt a csapatban, voltak eredmények, sikerek, gyönyörű évek voltak. Minden meccsünkön telt ház volt, de amikor már egy kicsit gyengébben szerepeltünk akkor is 300 néző az tuti megvolt!

feljuto

Az Ágóra visszatérve, Ő egy csodálatos sportember volt, Zalaegerszegről járt edzésre sokszor stoppal! De itt volt! Olyan alázattal volt a csapatért, a kézilabdáért, hogy azóta sem láttam hasonló mentalitású játékost!

 

Hatalmas sztorikat mesélnek a régiek, de hát mindenki azt mondja kérdezzelek Téged mert Te tényleg ott voltál minden alkalommal. Szóval? :-)

 

Hát voltak .. a Robi elmesélte Simontornyai történet egyik részét amikor a bírók elcsalták a meccset a hazai csapatnak és még a Kiss Lászlót is kiállították végleg. Nos a Robi felült a bringájára, hogy hazatekerjen mi meg mentünk az öltözőbe ... a Juci nem éppen a legjobb hangulatában volt és amikor az öltöző kulcs nem akart előkerülni egy lendülettel beütötte az ajtót, akár az akciófilmekben. Hogy hogysem ... évekig úgy hagyták a helyiek és mindig azt az öltözőt kaptuk.

 

De persze nem csak ilyenek voltak, nevettünk mi annyit, hogy tényleg szinte görcsöt kaptunk a jókedvtől, nagyszerű csapat volt, nagyszerű emberekkel!

rajt elott

Egy időben a Lénia Kft. volt a csapat főszponzora és a Hagyánek László volt a vezetője. Mindig szervezett nekünk programot, almát mentünk szedni, amit haza is vihettünk, majd a kastélyában vendégül látott bennünket. Voltunk külföldi tornán és hát a megnyitón ugye nem volt egységes öltözékünk, mikor hazajöttünk vett a csapatnak egyenruhát, felszerelést.

 

Az NBI után még volt a marcalinak legalább hat csodálatos, eredményes éve. Voltunk ezüstérmesek, vagy háromszor harmadikak, de a hatodik helynél lejjebb nem voltunk. Mondhatom, hogy közel 10 évig a Marcali VSZSE volt Somogy megye legjobb csapata?

 

Igen, ez így volt akkor még sem a Siófok, sem a Nagyatád, vagy a Csurgó „nem volt ellenfél”, köszönhető ez a csapatnak, a Városnak. Azt is el kell mondani, hogy a Város nagyon sokat segített. Ami ma is így van, és most is nagyon köszönjük!

 

Megkért a Gyöngyi, hogy soroljam fel a cikk végén mindazokat akik részesei voltak a Marcali VSZSE elmúlt évtizedeinek.

 

Edzők: Kiss László; Tóth István; Kocsis Géza - Nagy Gábor; Szlobodáné - Szántó Angi, Kerner Kriszta - Szántó Angi, Zsigmond György, Balogh Beatrix, Sári Árpád, Woth Péter, Breazu Máriusz, Balogh Piroska- Balogh Manyi.

 

Utánpótlás edzők: Fuisz János, Pék Evelin, Pék Petra, Horváth Zoltán, Gergely Lívia, Dávid Renáta, Koroknai Viktória, Peringer Orsolya, Jencski Beatrix, Takács Inez.

 

Nagyon sokat segítettek a gyerekek felkészítésében: Trombitás Árpád, Horváth József, Várfalviné Balogh Mária

 

Sokat köszönhet a csapat Kiss Ferencnek a volt szakosztályvezetőnek, Buti Lajosné Erikának aki 1997 óta adminisztrálja a csapatokat. Dr. Tripkovics Zsolt csapatorvosnak.

 

A csarnok dolgozóinak: Zséder István buszsofőrnek, „Gombócnak” Szita Lacinak, Borosán Gábornak, Matics Artúrnak, Bognár Dénesnek

 

És persze minden játékosnak aki valaha viselte a VSZSE mezét!

 

Köszönjük a tragikusan korán elhunyt Kiss Lászlónak, alapító elnökünknek, a marcali női kézilabda „apostolának”! Amíg élek nem fogom elfelejteni emberségét, hozzáértését!

 

Augusztus 25 -én rendez a VSZSE egy emléktornát Kiss László tiszteletére, ahova várjuk a szurkolóinkat, hogy emlékezzünk, és ahogyan Ő ezt elvárná szurkoljunk az újból NBII -es csapatunknak.

 

Ezúton szeretnék sok sikert kívánni az új szakvezetőnek, Kiss Viktor Elnök Úrnak és kívánom neki hogy a sportágban olyan eredményeket érjen el, mint édesapja.

 

Köszönjük!

 

Én is köszönöm a beszélgetést, a sok munkát amit a csapatért végeztél! Tudom csinálod tovább, remélem a következő években még sok örömünk lesz a Marcali VSZSE mérkőzésein!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb