Sütő László

Nagyon „sűrű” éve volt a polgármesteri hivatal dolgozóinak. Nagyon sok munkával járt a sok pályázat elkészítése, menedzselése. Ahogy tudom szinte hiba nélkül dolgoztak, mert egyetlen egy olyan pályázat sem volt amit, formai okok miatt utasítottak el. Keveset szoktunk beszélni ezekről a „háttér” emberekről ...

 

Nem csak a hivatal dolgozóiról beszélnék, hanem arról a több mint háromszáz emberről akik valamilyen módon az önkormányzatól, vagy a társulástól kapják a fizetésüket, és a teljes működési költségüket az önkormányzat finanszírozza. És róluk tényleg keveset beszélünk, pedig azt természetesnek tartjuk, hogy működik a városban bölcsőde, hogy vannak óvodáink, hogy van egy nagyon sokrétű szociális ellátó rendszerünk, hogy működik az orvosi ügyelet, hogy a város köztisztasága rendben van, gyönyörűek a parkjaink, a városban a hulladékot, szemetet elszállítják minden botrány nélkül.

 

A hivatalban lévők teszik a dolgukat, intézik a napi ügyeket. És ha arányaiban nézzük akkor a pályázatokkal a hivatalon belül a dolgozók 10%-a foglalkozik napi szinten. A 90% -a pedig azzal foglalkozik, hogy kiszolgálják az ügyfeleket, illetve ők teremtik meg a pénzügyi hátterét annak, hogy mindez működőképes legyen.

 

Erről valóban nagyon keveset beszélünk. És kevés szó esik arról is, hogy a városban könyvtár működik, hogy önként tartjuk fent a múzeumot, van számos kulturális intézményünk. Számunkra ez természetes ... holott ezekre ha pénzügyi oldalról nézünk, akkor legalább annyi forrást igényelnek mint amennyi a saját erős fejlesztésekre költünk. Ezekhez a feladatokhoz nem teljes körű az állami finanszírozás!

 

Mondok másik példát. Mindenki azt mondja, hogy milyen jó, hogy van a városban uszoda, de többet lehetne nyitva. Azért, hogy az uszodánk működőképes legyen, hogy a szivattyú cserék meglegyenek, vagy ami most készült ...hogy a fa felületek kezelve legyenek, tehát a folyamatos karbantartásra közel 40 millió forintot költünk egy évben. Ez csak azért kell, hogy lehessen víz a medencében, további milliókat kell hozzátennünk - az amúgy jelentős - fürdő saját bevételéhez, hogy ki tudjon nyitni. Az ott dolgozók bérére, a víz és energiaszámlákra stb ... ezekre a célokra egyetlen egy fillért sem kapunk a kincstártól!

 

De igaz ez a különféle kulturális egyesületek támogatására, a sport célú támogatásokra. Ezért mondom azt, hogy ami látványos azzal a hivatalban talán 10 ember foglalkozik, amiről pedig azt gondoljuk, hogy evidencia azon pedig több százan dolgoznak a városban. Hogy rendezettek legyenek a parkok, hogy ellássák az időseket ... tehát mindig van egy aránytévesztés ... méltatlanul keveset beszélünk azokról, akik tulajdonképen működtetik a várost. Itt is szeretném megköszönni a munkájukat!

 

Arra kérlek beszéljünk most a város elnyert pályázatairól. Még ma is van olyan pályázat ami még el sem kezdődött pedig megnyert pályázatról van szó. Gondolok itt például a Dózsa György utcai rehabilitációs programra. Mikor indulhat az érdemi munka?

 

Már most is sok minden elkészült. Egyrészt mostanra már van annyi üres lakás, ami munka megkezdéséhez szükséges. A nagyobb volumenű munka azért nem kezdődött mert olyan lassú volt a pályázat bírálati szakasza, hogy közben a beruházás költségei jelentősen megemelkedtek a jelentős építőipari infláció miatt, másrészt a beruházás bővében lévő építőipari vállalatok olyan nagyon nem törekednek arra, hogy ezen a helyszínen dolgozzanak.

 

A legolcsóbb árajánlat is 100 millió forinttal haladta meg a rendelkezésre álló összeget. Ezért újra kellett gondolni az egész beruházást, illetve hoztunk egy olyan döntést, hogy az önkormányzat - amely eddig ÁFA mentes volt... tehát ÁFA mentesen számlázott -, az bejelentkezik ÁFA alanynak, így van lehetőségünk a teljes beruházás 27% -ának visszaigénylésére. Így közel 100 millió forintot nyerhetünk. Amit persze a projektekre fordítunk.

 

Kérdezhetik joggal, hogy eddig ezt miért nem tettük meg? ... igen lehetett volna de az ÁFA alanyiság azt jelenti, hogy mostantól minden bérleményünk is ÁFA köteles lesz! Ezért a bérlemények egy kicsit meg fognak drágulni. Az önkormányzat ennek az áremelkedésnek a döntőrészét „le fogja nyelni” ... az elmúlt testületi ülésen határoztunk arról, hogy a szociális lakások esetében 5% -os az egyéb bérlemények setében 15% -os díjemelés lesz. Tehát a 27% nagy részét az önkormányzat magára vállalja. Kérjük azok megértését akik mostantól többet kell, hogy fizessenek a bérleményeikért, mostantól ÁFA -s számlát kapnak.

 

Én úgy tippelem a GYÉK teljes korszerűsítése elkészül tavasszal. Hírt adtam róla, hogy miként sikerült megoldani a gyermekélelmezést arra az időszakra amíg a munka folyik. Ha elkészül a projekt, hogy alakul a városban a közétkeztetés? Lesz új funkciója is az alapfeladatán túl a megújult intézménynek?

 

A GYÉK -el nagyszerűen állunk. Tehát már meghirdettük hatodik részt, a konyhatechnológiás pályázatot is - ez utolsó eleme a projektnek -, a beadási határideje január. Amikor megtörténik a bírálat - megjegyzem, hogy hat vagy hét komoly érdeklődő van az elektronikus regisztráció adatai alapján - akkor megkezdődhet a konyhatechnológiai szerelés is. Az nagyon jó, hogy ez párhuzamosan zajlik majd a belső szakipari munkákkal a technológiai szerelés, mert elkerülhetőek lesznek az egymásra mutogatások, ha például nem jó helyen van valamelyik csatlakozási pont. Most úgy gondolom, hogy április, május lehet az az időpont amikor akár az átadás is megtörténhet.

 

Mivel megkaptuk a Kormánytól az engedélyt a 300 millió forintos hitel felvételére - kompenzálandó a jelentős építőipari inflációt - az étkezde rész teljes felújítása is megtörténik. Az étkezdei rész rendbetételével az esküvőktől kezdve a bálokig, méltó körülmények lesznek. Egy komoly rendezvény helyszín lehet majd a városban, a járásban.

 

A Noszysok szeptembertől ismét a GYÉK -be járnak majd ebédelni?

 

Szeretnénk egy étkezőt és egy melegítő konyhát kialakítani az iskolában, a benyújtott pályázatunkat ugyan befogadták, de forrás hiányában elutasították. Mindenesetre ha valaki megnézi a pályázati eredményt akkor meglehetősen furcsa érzései lehetnek a nyertesek kapcsán. Én azt láttam, hogy jó néhány olyan kistelepülési konyha kapott támogatást, amely gyakorlatilag nem iskolai konyha. Mi azonban újra beadjuk mert jobb lenne, ha gyerekeknek nem kellene esőben-hóban elgyalogolni a GYÉK -hez. Ha ismét elutasítanak minket akkor visszatér a régi rend.

 

Mi a helyzet az óvodával?

 

Folyik a munka, az ablakcsere megtörtént, elkészült a fűtés korszerűsítés, a tetőszigetelés. Most már csak az időjárástól függ a külső hőszigetelés. Még az is lehet, hogy az óvoda hamarabb elkészül mint a GYÉK.

 

A Noszlopy Iskola felújítása is nyertes pályázat ... nagyon ráfér ez a korszerűsítés. Mikor kezdődik a kivitelezés?

 

Januárban megkezdődhet a munka. Ezt a projektet is felosztottuk 5 önálló részre, 5 pályázatra. Tekintettel arra, hogy így nincs generál kivitelező amely közel 20% -al megdrágítaná a beruházást - ez a módszer bejött már a GYÉK esetében is - nagyjából bele fogunk férni az elnyert forrás kereteibe. A többlet forrás igényt pedig a hitelből fogjuk finanszírozni.

 

Amint az iskola szabaddá teszi a tetőterét, a kivitelezők a padlás szigetelésével kezdik a munkát januárban. Az ablakcserék pedig szakaszosan készülnek, néhány termet majd folyamatosan ki kell üríteni, ha elkészül akkor pedig ismét vissza költözhetnek a megszokott helyükre a gyerekek. A további munkák - tetőszigetelés, alsós épület szigetelése, napelem telepítés - pedig időjárás függőek. Úgy gondolom szeptemberre teljesen elkészülnek a kivitelezők.

 

Összegezve elmondható, hogy hamarosan kezdődik a Dózsa telep felújítása, folytamban van a GYÉK, közel van a befejezéshez az óvoda és szeptemberre elkészül a Noszlopy teljes felújítása.

 

Ezért nem értem azokat akik fanyalognak, hogy milyen lassan készülnek el a nyertes projektek ... nem lassan megy! hanem gazdaságosan! Mindent újra kellett számolnunk, szét kellett bontani részekre a projekteket, hogy valahogy beleférjünk az elnyert forrás kereteibe. Mindent újra kellett engedélyeztetni - az engedélyeztetés az 2-3 hónap még akkor is ha egy „a” betűt akarunk változtatni! - tehát ez egy borzasztó nehézkes, nagyon bonyolult folyamat. Rengeteg magyar és Uniós szabályt kell betartani. Egy hatalmas beruházás tömeg zúdult az apparátusunkra. Ennek ellenére bőven határidőn belül (2020) minden el fog készülni.

 

Úgy tudom megkezdődött az I. számú gyermek körzet és az V. számú háziorvosi körzet rendelőinek felújításával kapcsolatos előkészítő munka. Mikor kezdődik a gyakorlati megvalósítás?

 

A felújítást követően a felnőtt és a gyermek körzet visszakerül az épületbe, és ott helyet kap a védőnői szolgálat is. Tavasszal kezdődnek a tervezési, az engedélyeztetési, a költöztetéssel kapcsolatos munkák. 2019 évben szeretnénk befejezni és átadni az épületet. Természetesen biztosítjuk a betegellátás folyamatosságát a gyerek és felnőtt körzet esetében is.

 

A felnőtt körzetet szeretnénk a Kórház területére átköltöztetni - egyeztetünk a Kórházzal, kérjük az engedélyüket - ugyan oda ahol a Czeiner doktornő rendelt addig amíg az Ő rendelője volt felújítás alatt. A gyerek körzet esetében pedig a Béke utcában gondolkozunk ... felváltva rendelnének a körzetek.

 

Egy a városképet alapvetően megváltoztató projekt lesz a Rákóczi út egy szakaszának, a Künzelsau tér - Kopári sarok közötti rész átépítése. Volt rá ötlet pályázat és úgy tudom folynak ez előkészületek. Mikor lesz kivitelezhető a projekt?

 

Mostanra minden telekalakítási eljárás megtörtént ahhoz, hogy a volt 68 -as út, tehát a Noszlopy, Rákóczi, Szigetvári utca és a Kossuth Lajos utca egy része átkerüljön a Város tulajdonába, a Sport utca pedig átkerüljön a Magyar Állam tulajdonába. Ezek a cserék szükségesek ahhoz, hogy a városé legyen a Rákóczi utca és megkezdődhessen a munka. Ez tavaszra megtörténik. A mi oldalunkról egy döntés kell az Önkormányzaté, az Állam oldaláról pedig 15 vagy 20 szervezetnek kell jóváhagynia, hogy a csere megtörténjen. A legvégén az Állami Vagyonügynökség rábólint, hogy tehertől szabadul meg az állam, mert a cserét követően a városnak majdnem 6 kilométer út karbantartását kell a továbbiakban elvégeznie, és cserében csak 500 méter kötelezettsége keletkezik az Államnak.

 

Az egészre azért van szükség, hogy hozzá tudjunk nyúlni a főutcához, ki tudjuk tiltani a kamion forgalmat. A terveztetést már megkezdjük mert tényleg csak a bürokrácia az ami időveszteséget okoz. Maga a döntés már megszületett.

 

Mindezek miatt először a Civil Házzal kezdjük a beruházásokat, valamint elkezdjük a Művelődési Ház színháztermének és a vizesblokkjainak felújítását. Ezekre a projektekre január-februárban írjuk ki a pályázatokat.

 

Úgy gondolom, hogy a fő utcai projekt 2020 -ban fog befejeződni. 2019 -ben nagy hajrában lesznek a kivitelezők az egész országban, ezért én azt feltételezem, hogy 2019 második felétől már jobb ajánlatokat fogunk kapni a 2020 -as kivitelezésre. Lesznek fölös kapacitások.

 

Tudom több éven át pályázott a Város a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítésére, végre nyertünk és folyamatban a beruházás. Mikor készül el?

 

Gyakorlatilag kész van, már csak a lépcsőliftet várjuk, az januárban megérkezik az országba és beszerelik a helyére.

 

Sokan várják a Mesztegnyő - Balatonmáriafürdő kerékpár út megépülését. Csúszik a projek ... van információ a jelenlegi állapotról?

 

Mi csak konzorciumi tagok vagyunk. A megyei Közgyűlés szervezte és próbálta megvalósítani, később rákényszerült a mesztegnyői Önkormányzat arra, hogy átvegye a konzorcium vezetését, a projekt menedzselését. Én azt látom. hogy ebben a formában nem fog elkészülni.

 

Ipari parkok ...

 

Két Ipari Parkunk van. Tavasszal lesznek terveink a keleti park feltáró útjára, azt követően kezdődhet munka. Megtörtént a kiválasztása telekalakítást végző vállalkozásnak. A tavasz végén már elkezdődik a kivitelezés. Ez egy több száz milliós munka, de a kivitelezés szempontjából egyszerű, mert sík területen kell építeni egy utat, mindenféle közművekkel. Ez hamar elkészülhet. Itt már van több befektető is, nem régen egy naperőmű kivitelezése is elindult. Már van kész projekt is, hiszen átadásra került az AGROTEC Magyarország Kft. - Marcali, új telephelye. Élénk az érdeklődés!

 

A déli Ipari Parknál komoly befektetői érdeklődés van. A vállalkozó piaci áron egy 50-60 hektárnyi vételi szándékot jelentett be. Jelenleg készülnek az okiratok, most a vevő ügyvédeinél van a szerződés tervezet. Az általuk készített tervezet teljes egészében nem volt elfogadható számunkra. Jelenleg az észrevételeink alapján történik a szerződés korrekciója. Itt jelzem ismét, hogy a Város kisebbségi tulajdonos. Viszont azt is fontos elmondanom, hogy az eladói oldalon teljes az egyetértés, az ár is elfogadható, és konstrukció is. A felvetésünk a fizetés ütemezésével kapcsolatos.

 

Külföldi a vevő? Mit akar építeni? Mi van a már korábban jelzet naperőmű beruházással a volt bioetanol telken?

 

Azt a telket a svéd tulajdonos már eladta, a vevő januárban (vasút melletti telekrész) megkezdi egy 6 hektáros napelempark építését. Az odavezető utat már rendbe rakták. Az általunk eladott telket egy török beruházó veszi meg, és ők is naperőművet építenek majd terveik szerint.

 

A volt nőtlen-szálló ... van újabb fejlemény?

 

Tekintettel arra, hogy a Kormány is érzékelte, hogy viszonylag alacsony volt az érdeklődés a korábbi konstrukcióra, amiben gyakorlatilag nem lehetett megépíteni, mert több száz millió forintot kellett volna a városnak bele tenni a projektbe... ami nincs. Ezért most újra kiírták a pályázatot. A régit visszavontuk, és benyújtottuk az új pályázatot. Ebben a feltétel rendszerben csak 20% önrész van a 80% az vissza nem térítendő támogatás. Úgy számolunk, hogy mintegy 50-55 millió forint saját erőre lenne szükség. Hitelből gondoljuk ezt fedezni. A visszafizetést pedig garantálná a lakbér. A formai befogadása megtörtént a pályázatnak. Három vagy négy tisztázó kérdést tettek fel ezekre már válaszoltunk. Ismereteim szerint 30 napon belül döntés várható. Ha nyerünk akkor kiírhatjuk a közbeszerzést, mert a tervekkel már rendelkezünk.

 

Ezeknek a lakásoknak a döntő többségét ha elkészülnek nem magán személyeknek, hanem cégeknek adjuk ki. Ez alatt értve az Önkormányzatot is, ha például a védőnőnek adunk lakást, vagy a Kórház kér egy orvos lakást akkor ezeket a lakásokat gondoljuk kiadni.

 

A Mikszáth Iskola tetőbeázása egy ideig komoly indulatokat generált a közösségi médiában. Mára tisztázódott, hogy nem a Város kötelessége a probléma megoldása, hiszen a KLIK kezelésébe került az iskola. Feltételezem, hogy a Város is igyekszik tenni az ügyben ...

 

A város nem zárkózik el attól segítsen erejéhez mérten. Hiszen azért ezek az intézmények a saját gyerekeinkért működnek. Nem zárkóztunk el a Szakképző esetében sem, mert ott például a nyílászárók cseréjét a Város finanszírozta. De azért a megfelelő kölcsönösséget, partnerséget szeretnénk kérni.

 

Önként vállat feladataink ... lesznek változások ezen a területen?

 

Lényeges változás a 19 -es költségvetésben nem lesz. Továbbra is támogatni fogjuk a civil és sport egyesületeket nagyjából a 18 -as szinten. A működésükhöz szükséges feltételeket is biztosítjuk akár a sport létesítmények, vagy egyéb más tekintetében. Itt jegyzem meg amiről a szurkolóink gyakran megfeledkeznek, hogy a sport egyesületeink nem fizetnek sem a focipályákért, sem a csarnokért, sem az uszodáért! Ahogyan a civil szervezetek sem fizetnek a megfelelő elhelyezésükért. Ez a költségvetésünket közel 100 millió forinttal terheli.

 

Feltételezem már készül a Város költségvetése, nyilván a sok pályázat mellett a további normális működés is sok munkával jár. Szóval hogy állunk? Hogy zárjuk az évet? Milyen költségvetése lesz a Városnak? Milyen saját beruházás lesz 2019 -ben a Városban?

 

Ezt az évet biztos, hogy többlettel fogjuk zárni. A Város senkinek sem fog tartozni a lejárt határidejű számlák tekintetében. A 2019. a működés szempontjából biztosított.

 

Mivel megkaptuk a 300 milliós hitelt az Uniós projektek infláció miatti többletfinanszírozási fedezetére, ezért egy 60-70 millió forintos összeg áll majd rendelkezésünkre a saját beruházásokra. Szeretnénk befejezni a Berzsenyi utcát, és jelentősebb forrást biztosítanánk a kátyúzásra.

 

Nőnek a Város adóbevételei, hiszen egy nagyon stabil foglalkoztatási helyzet van Marcaliban. Amit itt is köszönök minden magánszemélynek és cégnek! Nagyon jók a számaink. Ez adhat egy biztonságot a Városnak, hogy tudja finanszírozni az önként vállalt feladatait, vagy a sportot, a kultúrát, a strandot, a múzeumot.

 

Van hír a szállodáról?

 

Érdeklődők vannak, de komoly hír nincs.

 

Köztudottan nagy sportbarát vagy. Idén a városban működő két nagy egyesületnél is elnökváltás történt. A közelmúltban elhunyt Kiss Laci helyett, illetve a posztjáról lemondott Csehkis Gábor helyett is új vezető van. Változás volt az úszóknál is. Egye több kis egyesület működik sikeresen a városban. Miben tudjuk segíteni ezeket az egyesületeket?

 

Az most a legfontosabb hogy mind a három érintett szakosztálynál, sikerült a TAO forrásokat teljes egészében feltölteni. Azt is hozzáteszem, hogy több pénzt kaptak most, mint az előző évben. Tehát az utánpótlás része ami a TAO -n keresztül van finanszírozása az rendben van. Az Önkormányzat pedig biztosítja a "taopénz" lehívásához szükséges önrészt. Azt látom és tapasztalom, hogy a gyerekek sportolására nagyon odafigyelnek az egyesületek. Ez látható a felszerelésükön, a versenyeztetésükön.

 

A 2019 -es évben szándékunk szerint megkapják ugyanazt a támogatást az egyesületek mint 2018 -ban. A két nagy egyesület esetében a teljes működés biztosított lesz.

 

Van két úszó egyesületünk akiket támogatunk. Biztosítjuk az uszodát és segítjük a versenyeztetést. Egyre több a gyerek, létszámilag lassan megközelítik a nagy egyesületeket. Elképzelhetőnek tarom, hogy 2019 -ben az úszóegyesületek támogatását egy kisebb mértékben de növelni fogjuk. Ami tőlünk telik azt meg fogjuk tenni.

 

Hogy milyen a versenysport akár a kosárlabda, akár a kézilabda, vagy a labdarúgás tekintetében? Erre azt mondom, hogy stabil, annak ellenére hogy folyamatban van egy generációs váltás.

 

A kézilabdánál elmondhatom - mert minden hazai meccset láttam -, hogy egy fiatal harcos csapatunk van, amelyik sok évre biztosítja a színvonalas kézilabdát a városban. Azt tudomásul kell vennünk, hogy nem tudunk az NBI/B követelményeinek megfelelni. Az országos kézilabda vezetés álláspontja szerint az NBI/B már profi liga lesz. Nekünk arra nincs pénzünk.

 

A fociban nagyon sok tehetséges fiatal játékos van, akik mellé ha sikerül az átigazolási időszakban 3-4 tapasztalt játékost igazolni, akkor azért különösebb gondjaik nem lesznek a bent maradás tekintetében.

 

Olvasva a sportbizottság 2019 első féléves munkatervének tervezetét, azt láttam, hogy új sportkoncepciót készít az önkormányzat. Mi az ok? Mi a cél?

 

Sok éve alkottuk meg a jelenleg is érvényes sport koncepciót és közben változik a sport élet. Példaként említem az úszást aminek akkor még alig voltak feltételei, vagy említem a birkózást ami azóta meg is szűnt városunkban. Szükséges az aktualizálás, újragondolás.

 

Én azt gondolom, hogy városunkban továbbra is meghatározónak kell lennie a gyerekek sportolási lehetőségének biztosítása. Csak azoknak a szakosztályoknál kívánjuk a felnőtt sportolók támogatását segíteni ahol eddig is támogattuk.

 

Hogy telt a karácsony?

 

Boldogságban! Itthon volt mind a három gyermekem, itt voltak az unokák, itt volt a nagy család! Az alkalmat megragadva szeretnék minden olvasónknak, a városunk lakosságának boldog új évet kívánni!

 

Köszönöm a beszélgetést! BUÉK!

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.