INTERJÚK
mtksz-allas

Bereczk Balázs

A városüzemeltetés és a pályázatok felügyelete többek mellett a munkaköröd része. Beszélgetésünket a városüzemeltetéshez szorosan kapcsolódó közmunkával kezdeném. Hogy alakult a közmunkás létszám? Úgy értesültem, hogy egyre kevesebben vannak.

 

Az átlaglétszám 2018 -ban 52 fő volt. Erről azt érdemes tudni, hogy a létszám folyamatosan csökken, most már 2 éve. 2016-ban még közel 140 közfoglalkoztatott volt a városban, figyelembe véve az önkormányzaton kívüli közfoglalkoztatásban részt vevőket is. Ez azt jelzi, hogy város munkáltatói jelentős mértékben tudják foglalkoztatni azokat a közfoglalkoztatottakat akik korábban dolgoztak a GAMESZ és a társulás munkahelyein. Sikerült ezeket az embereket hozzászoktatni ahhoz, hogy a munkarendet be kell tartani, a munkát el kell végezni, és ahhoz is hogy ehhez rendszeres fizetés jár. Ez a rendszeresség biztosan hozzájárult ahhoz, hogy ilyen mértékben csökkent a létszámuk, ma már ezek a volt közmunkások a marcali cégeknél dolgoznak.

 

Én azt látom, hogy a kisebb létszám ellenére nem lett szemetesebb, vagy gondozatlanabb a város. A GAMESZ vezetése hatékonyabb munka irányítással, a gépesítettség megfelelő kihasználtatásával, összességében jobb színvonalon tartja rendben a várost.

 

Igyekeztünk kihasználni a közmunkaprogram egyéb lehetőségeit is, és folyamatosan pályáztunk a beszerezhető kis és nagy gépekre. Most már vannak olyan eszközeink amelyeket amikor nekünk nincs rá szükségünk, akkor bérbe tudjuk adni. Példaként említeném a beszerzett grédert, padkahengert, amelyeket a dolgozóval és az erőgéppel együtt tudjuk bérbe adni, tehát szolgáltatást vásárolnak tőlünk a vállalkozások.

 

Nem „fél” a Város attól, hogy elfogynak a közmunkások?

 

Ez mostanra már valóság. Az már egyértelműen tapasztalható, hogy kimerültek azok a munkaerő tartalékok amelyek a városban korábban voltak. Ezért szervezzük a Kistérségi Társulásban a közfoglalkozatást, hogy a környező településekről vegyünk fel embereket, már ma is vannak bejáró dolgozóink, olyanok is, akik képzésben vesznek részt. Én ennek ellenére annak örülnék a legjobban ha elfogynának a közfoglalkoztatottak. A közfoglalkoztatás egy alacsonyabb bérszínvonalat jelent. Azt szeretnénk ha magasabb bérért, saját állományba tudnánk hatékonyan, jól dolgozó embereket felvenni. Természetesen még jobban szeretnénk gépesíteni a munkát, és ehhez megfelelő képzettségű emberekre van szükség.

 

Tudom, hogy sikeresek voltunk az eszközbeszerzési pályázatokon, mert gyakran adhattam hírt az újabb és újabb eszközökről. Megmaradtak ezek a pályázati lehetőségek?

 

Igen léteznek és abban a tekintetben is, hogy alapanyagokat szerezhetünk be. Ilyen példa a térkövezés. Az eredmény már látható a városban sok helyen. Ezt a munkát folytatjuk parkolók és terek térkövezésével. Azon dolgozók között akik ezt a munkát végzik, bevált és alkalmas, munkájukra igényes, emberek vannak. Azért azt is hozzá kell tennem, hogy ez nem építőipari tevékenység, hanem a Kormány céljainak megfelelően egyfajta gyakorlati oktatás.

 

De ilyen volt a hegyi és a mezőgazdasági utak helyreállítása, mészkő zúzalékkal való szórása. A Vereckei horhót az Ősz utcát, a Hegyalja utcát említeném példaként. A munkákat folytatni fogjuk 2019 -ben is. Ezeket a programokat a Belügyminisztérium támogatásával tudjuk megvalósítani.

 

De például a közfoglalkoztatottak képzésénél is lehet tárgyi eszközöket beszerezni. Módunkban állt decemberben a központi konyhára új tálaló edényzetet vásárolni. Tálcát, poharat, tányérokat stb... ezeket január második felétől az iskolai étkeztetésben is igénybe vesszük.

 

Egy másik nagy része munkádnak a pályázatok felügyelete, írása. Idén már az Unióhoz is pályáztunk közvetlenül, ráadásul eredményesen. Az ingyenes WiFi -re gondolok. Majd erről is kérdezlek, de előbb légy szíves arra válaszolj, hogy milyen lehetőségei vannak az Uniónál egy Marcali nagyságú városnak?

 

A direkt pályázati lehetőségek, felhívások, az elkövetkezendő időszakban fognak megjelenni. Ezidáig a nagyobb települések közötti összefogást preferálták a direkt Uniós pályázatok. A közösségi közlekedés, az okosváros és hasonló volumenű pályázatok voltak. Egyébként az okosváros megvalósítása - a mi méretünkben - számunkra is cél. Most, már kisebb városokra is kezdenek megjelenni a kiírások.

 

Amiben eddig sikeresek voltunk azok a testvérvárosi együttműködések, és most legutóbb az ingyenes WiFi elérés. Én nagyon örülök annak hogy az első körben sikerült forráshoz jutnunk! A megyéből megelőztük Kaposvárt, Balatonboglárt, Siófokot akik pályáztak de sikertelenül.

 

Arra kérlek egy kicsit részletezd a WiFi4EU tartalmi részét. Hol lesznek csatlakozási pontok? Mikor kezdődik a telepítés?

 

Ez egy nagyon gyors támogatási konstrukció volt. Jelen pillanatban mi már aláírtuk a támogatási szerződést. Az Unió már kiértesítette azokat a cégeket akik a telepítést végezhetik. Már több cég megjelent nálunk, és egyeztetett. Megneveztük az elérési pontokat. A konstrukció lehetővé teszi kültéri és beltéri egységek szerelését. Mi döntő mértékben kültérre kérjük a telepítést mert az a cél, hogy minél többen tudják használni, valamint ezek a pontok kapcsolódjanak a Város fejlesztési terveihez.

 

Tehát a Rákóczi utcán a lámpás kereszteződéstől a Künzelsau térig, magától értetődően a Künzelsau téren, az Európa parkban - oda ahol majd a felnőtt játszótér készül -, a Piac térre, a Szabadtéri Színpadhoz, illetve a Városi Fürdőbe. Ezek azok a helyek amelyek az idegenforgalom szempontjából is hasznosak lehetnek. Valamint a további fejlesztésre is lehetőséget adnak majd, a kiterjesztett valóság tekintetében.

 

A beltéri egységek esetében oda telepítenénk ahol jelenleg nincs ilyen szolgáltatás, és nagy látogatottságú helyszín. Ilyen a Kiss László Sportcsarnok, a Művelődési Ház és majd a GYÉK rendezvényterme. Ezek nagy kapacitású elérési pontok lesznek (kültéren és beltéren is), amelyeket regisztráció nélkül lehet igénybe venni.

 

Sokat olvashatunk a CLLD -s pályázatokról, de sokan nem tudják, hogy mi is ez a lehetőség. Én tudom, hogy sok éves előzménye van, arra kérlek foglald össze tömören a pályázat múltját.

 

Ez egy új kezdeményezés az Unió részéről. A cél az volt, hogy a fejlesztésekről szóló döntéseket közelebb vigyék a megvalósítás helyszínéhez. Ezért városi szinteken kellett felhívásokat készíteni, pályázni és a döntéseket is városi szinten kell meghozni. Ez egy 2016 -ban kiírt pályázat, mi már 2015 -ben készültünk erre a lehetőségre.

 

De volt még korábbi előzménye ennek a pályázati formának. Ezért 2014 -ben létrehoztuk a Helyi Akció Csoportot a Leader program keretében (a Leader ugyanaz a lehetőség volt a falvaknak mint most a CLLD a kisvárosoknak) a második kiírási körben, amikor már nem csak falvak, hanem kisvárosok a környező településekkel csoportban is pályázhattak.

 

Sajnos a 2010-14 közötti testület ennek a jelentőségét nem ismerte fel, és a Marcali vezetésű járás településeit összefogó csoport helyett két csoportot, a Csurgó székhelyű és a Balatonlelle székhelyű csoportokat támogatta.

 

Most lett újra lehetőség ebben a rendszerben, ma már CLLD (“Community-led Local Development” koncepció rövidítése, magyarul „Közösség Által Irányított Helyi Fejlesztésnek”) nevezett programban. Az elnyert támogatást infrastrukturális beruházásokra és rendezvényekre lehet fordítani. Mi 500 millió forintért pályáztunk az első körben, és bekerültünk a támogatható települések közé.

 

Végül egy központi döntéssel minden olyan településnek, amelyik megfelelt a feltételeknek lehetőséget adtak, és ezzel minden pályázónak egységesen megfelezték a kért támogatás összegét. Így az általunk felhasználható támogatás összege 250 millió forint, amelynek a felhasználására 24 hónap áll rendelkezésre. Ilyen lehetősége – magunk határozhatjuk meg a fejlesztések célját, a hozzá szükséges forrásokat - Marcalinak még nem volt.

 

Azt gondolom, hogy nem minden település tud majd élni ezzel a lehetőséggel az országban, ezért még szeretnénk a számunkra rendelkezésre álló keret összeget növelni, amire szintén pályáznunk kell. Nálunk a helyi felhívásokra nagyon sok jó pályázat érkezett, és van túligénylés is az egyes pályázati ablakoknál, ez megalapozza a forrásbővítési igényünket.

 

Részletezd légy szíves a célokat, a pályázatokat. Ugye esetünkben hét pályázat jelent meg. Az első esetében már döntés is született. A napokban volt döntés három felhívás ügyében. Mi tudható ezekről a pályázatokról?

 

A Piac csarnokról december 20. -án az elektronikus rendszerben az jelent meg a projektről, hogy támogatási szerződés megkötése folyamatban. Tehát jóváhagyták a Helyi Bíráló Bizottság döntését az irányító hatóságnál. Januárban kezdünk a közbeszerzési eljárással. Ahogy erről már hírt adtunk készül a csarnokban egy 100 m2 alapterületű 170m2 játszófelületű többszintes gyermekjátszótér. Elkészül a csarnoképület tető cseréje, a világítás teljes rekonstrukciója, akadálymentes vizesblokk kialakítása, továbbá az egész piactér aszfaltozása, valamint elektromos csatlakozó helyek kialakítása a téren.

 

Épül egy színpadfedés, amivel a kialakult rendezvénytér funkciót erősítenénk. Kinőtte a Város a Künzelsau teret néhány rendezvény esetében, ezért javítjuk a Piac tér lehetőségeit. Fontos hangsúlyozni, hogy a Piac csarnok a jelenlegi szerepét is megtartja, a beruházás úgy fog megvalósulni, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja a piac működését!

 

Már 2016 -ban ismertek voltak a másik három pályázat célkitűzései, gyakorlatilag azóta húzódott az Irányító Hatóság részéről az ország összes CLLD pályázatának jóváhagyása. Ezek a források beruházásokat tesznek lehetővé. A célok között szerepelt, hogy olyan új projektek valósuljanak meg amelyek eddig sem a városban sem a környéken nem voltak elérhetők. És persze az idegenforgalom generálásában is szerepet kapnak.

 

Példaként említeném az „Élményszerű ismeretszerzés” felhíváshoz beérkező pályázatok között 3D megoldások bemutatására, használatára, a virtuális valóság prezentálására lenne lehetőség, - egy kisebb épület átalakítással és a mosdó akadálymentesítésével összekapcsolva - a Városi Könyvtárban. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a terek nem csak a szórakozást szolgálják majd, hanem az oktatás céljait is. Ezeket az új találmányokat eddig csak kevesen ismerik, látták, tehát akár iskolai osztályok számára is fontos szemléltető helyszín lehet majd megvalósítás esetén a Könyvtár pályázata.

 

Van egy pályázat ami a Fürdőhöz kapcsolódik, és jól szolgálná az idegenforgalmat. Olyan projekt ötlet érkezett ami egy négyévszakos műjégpálya létesítésére tesz javaslatot. Ez egy szintetikus „jeget” jelent amit télen-nyáron lehet használni. Ez a projekt ha megvalósul akkor a fürdőnek lenne egy plusz szolgáltatása, erősítve a szabadidőközpont jellegét. Ez a tervek szerint egy közel 200 m2 -es pálya lenne. A csúszó felületen minden olyan tevékenységet lehet végezni mint amit a valódi jégen.

 

Ugyancsak érkezett két javaslat játszóterek létesítésére. Az egyik a volt MHSZ lőtér mellett KRESZ parkba. Ezen a helyszínen egy olyan játszótér létesülne ahol sérült emberek is tudnának használni néhány játék elemet. A másik helyszín a „papagáj” lakótelep szánkózó dombja lenne. Itt a terepadottságokat kihasználva több csúszda épülne. A javaslat része, hogy a lakótelepen szétszórtan lévő játékokat karbantartást követően agy helyre, a csúszdákhoz telepítsük.

 

Érkezett pályázat technikai fejlesztésekre is. A városrészi Művelődési Házak technikai felszereltsége bővülne és újulna meg pozitív döntés esetén. Projektorokra, projektovásznakra, erősítőkre, mikrofonokra, informatikai játékokra gondoltak a pályázók, melyet nem csak a helyi fiatalok, hanem az idősebb korosztály is igénybe tud venni.

 

A Művelődési Ház színháztermének felújítására is van projektötlet. Ez kapcsolódik a már elfogadott TOP -os pályázatokhoz. A nézőtéri világítás és a falikárpit cseréje szerepel a tervekben. A Ház színháztermének részenkénti felújítása már megkezdődött a színpadi függönyök cseréjével ami azért egy komoly összeg volt, a színpad belső festésével amit a közfoglalkoztatottak végeztek, és a nézőtéri székek cseréje is fontos szakasza volt a programnak. Most már van forrás a vizes blokkokra, a tetőjavításra, napelemek telepítésére, a fűtéskorszerűsítésre, a külső hőszigetelésre, és ha sikerül akkor a CLLD keretében megszépül a nézőtér is.

 

A Helyi Bíráló Bizottság ezekről a pályázatokról döntést hozott, de a döntés csak akkor lesz publikus amikor az irányító hatóság is egyetértett a bizottsággal. A döntés január végére valószínűleg megtörténik. Azt követően kezdődhet a megvalósítás.

 

Ismerve az összes pályázatot én úgy gondolom, hogy egy év múlva nagyon sok újdonságot és megszépült közintézményeket láthatnak!

 

Van még három pályázati lehetőség ami a rendezvényekről szól. Ezek már kiírásra kerültek és beérkeztek a pályázatok a december 20. -i határidőre. A rendelkezésre álló forrást a pályázók kimerítették. Itt szeretném megköszönni mindenkinek aki vette a fáradságot és pályázott, és aktívan kíván részt venni a város életében!

 

Mire pályáztak?

 

Rendezvényekre ... a megszokott, hagyományos rendezvények mellett több más eseményre is. Én azt gondolom a 2019 – 2020. év rendezvény naptárában bőséges kínálat lesz. Köszönhetően a CLLD forrásoknak és a nagyon aktív pályázóknak! A pályázatok a hagyományőrzéshez, a hagyomány tisztelethez kapcsolódnak, igyekeznek a gyerekeket és a családokat minél jobban bevonni a programok révén. Van olyan pályázat is ami helyi termék védjegy létrehozására tesz javaslatot. Érkezett pályázat vásár rendezésére is.

 

A CLLD -től függetlenül leghamarabb egy többnapos kertészeti vásár megrendezésének híre az ami érdekes lehet olvasóinknak, melyre tavasszal fog sor kerülni

 

Ide sorolnám még a két nagy EFOP -os pályázat forrásait is, ahol az idén már kipróbált rendezvényeket 2019. -ben is megrendezzük, de bővíteni is kívánjuk a kínálatot. Ismét lesz sportág választó ami talán az egyik legnépszerűbb program volt a nyáron a gyerekeknek, a Kölök Parádét követően.

 

Folytatódnak a nyári tábor programok is. Azt tapasztaltuk, hogy nagy igény van ezekre a táborokra. A nyáron több mint 400 gyerek táborozott városunkban. Ez egy nagyon pozitív folyamat mert látszik, hogy Marcaliban van lehetősége a gyermekeknek tartalmasan eltölteni a szabadidejüket. Itt is szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját aki tábort szervezett.

 

Szeptemberben végén, október elején lesz egy néptánc fesztivál a városban. Lengyelországból és Erdélyből is érkeznek a tancsoportok.

 

A végére hagytam a Marcali applikációról szóló kérdésemet. Tudom, hogy tervezi a város a mobiltelefonokon futtatható applikáció létrehozását.

 

Nagyon fontos hogy legyen egy könnyen használható - zsebben elférő – eszköz amin keresztül híreket lehet továbbítani a lakosságnak, az idelátogató turistáknak, vendégeknek, felhasználóknak.

 

A cél megvalósítása érdekében egy mobil applikáció létrehozását tervezzük. Ezen lehetőség lesz azonnali üzenetek küldésére. Akár arról, hogy egy rendezvény helyszíne megváltozik az időjárás miatt, akár arról, hogy útlezárás van, vagy például óvodai beiratkozásról, sport versenyekről, de akár vállalkozások számára is lehetőséget biztosítanánk a megjelenésre.

 

Szeretnénk egy városismertetőt, éttermek, egyesületek ismertetőjét, helyi híreket, kulturális és sportesemények híreit közölni. Természetesen programnaptár is lenne a menüben.

 

Ez a fejlesztés is jól illeszkedik a korábban felvázolt pályázatokhoz és lehetőséget nyújt a minél gyorsabb kommunikációra.

 

Mikor lesz ebből applikáció?

 

A program elkészítőjének a kiválasztása megtörtént, legkésőbb február végén az applikáció elérhető lesz mind a két platformon.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Az alkalmat megragadva Boldog új évet kívánok! minden olvasónknak!

 

Köszönöm és B.ú.é.k.!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.