INTERJÚK
mtksz-allas

Galácz Gyrgy

Hagyomány már, hogy évente felkeresem járásunk Balaton-parti településeit a szezonkezdés előtt. A településük helyzetéről, terveikről, nyári programjaikról kérdeztem írásban a polgármester urat.

 

Milyen gazdasági évet zárt Balatonmáriafürdő 2018 - ban? Tudom, elkészült a védőnői szolgálat épülete, és egy másik nagy projekt is indult tavaly, a belvízvédelemmel kapcsolatosan. Rendben vannak ezek a beruházások?

 

Jó gazdasági évet zártunk, a vendégforgalom csúcsot döntött, a saját bevételeink is ennek megfelelően növekedtek. A kötelező és önként vállalt feladatainkat finanszírozni tudtuk, szerény mértékben a tartalékunk is növekedett.

 

A szokásos felújítások, karbantartások mellett a fejlesztések területén projekteket készítettünk elő, illetve projekteket bonyolítottunk. Megépült az új védőnői rendelő, októberben volt az átadási ünnepség, a kismamák és kisbabák ekkor vették birtokba a létesítményt. 60 millió Ft támogatást kaptunk. Mivel térségi feladatot látunk el, Balatonkeresztúr, Balatonújlak kisbabái is itt kapnak ellátást. Népes csapat vette birtokba az épületet.

 

Örömmel számolhatok be arról is, hogy a múlt évben elkezdődött, „Belvízvédelmi rendszerek korszerűsítése Balatonmáriafürdőn” megnevezésű projekt. Széchenyi 2020 keretén belül megvalósult. Közel 6000 méter, nagyrészt nyílt csapadékvíz-elvezető árok épült meg. Az ünnepélyes átadása ebben az évben, áprilisban megtörtént. Erre a projektre 312 millió Ft támogatást kaptunk. A korábbi években is volt csapadékvíz elvezető rendszer felújítás, de lényegesen kisebb szakaszokon.

 

Balaton üzemi vízszintjének emelése miatt magasabb a talajvízszint is, mely a csapadékosabb években problémát okoz. Bízom abban, hogy ezzel a fejlesztéssel, a klímaváltozás miatt kialakuló szélsőséges időjárás okozta nagyobb csapadékmennyiséget ez a rendszer hatékonyabban tudja kezelni, csökkenteni az elöntés veszélyét.

 

Az elmúlt év talán egyik legnagyobb változását a déli-vasút felújítása hozta a településnek. Új megállóhely épült, zajvédő falat telepítettek, korszerűsítették a gyalogos és közúti átjárókat. Olvastam, hogy az építkezés nyomainak eltüntetésével vannak még gondok. Érdekelne a vasútállomás helyzete is.

 

Valóban, felújították a vasúti pályát, gyalogos és közúti átjárókat. Egy megállót, a Mária- hullámtelepit felújították, Mária-szőlőtelepen új megálló épült. Ígéret van arra is, hogy a félbehagyott vasútállomás főépületének felújítását ebben az évben befejezik. Természetesen nagyon örülünk a fejlesztésnek, csodálatos a vasúti pálya, roboghatnak 160 km/ óra sebességgel a vonatok.

 

De a vasúti pálya környezete, a vasút üzemi területe katasztrofális állapotban van. Mivel ez a terület belterületi ingatlan, érzékenyen érint bennünket. Folyamatosan „hadban” állunk a terület kezelőjével, a Magyar Államvasutakkal, hogy érvényt szerezzünk azon egyszerű igényünknek, hogy csak annyit tegyenek meg, mint mi, egyszerű ingatlantulajdonosok, tartsák rendben az ingatlanukat.

 

Természetesen ezt a „hadiállapotot” néhány lelkiismeretlen ingatlantulajdonos azonnal kihasználja, szorgalmasan talicskázza a hulladékot erre a nagyrészt rendezetlen terepre.

 

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a folyamatos tárgyalásoknak már vannak eredményei, de ez még mindig kevés. Mi nem adjuk fel!

 

A 2019 -es költségvetésetek elkészült, olvasom a honlapotokon. Terveztek adóemelést? Változatlanok lesznek a strandbelépő árak? Milyen fejlesztésekben gondolkoztok? Tudom, a település főutcájának teljes átalakítása is megkezdődik. Mi készül el idén? Hogyan ütemezitek a munkákat?

 

Az ez évi költségvetésünkben is az a cél, hogy a település fenntartható módon, biztonságosan működjön. Adóemelést nem terveztünk, de a saját bevételeink tekintetében 10%-os az emelés. Ez érinti többek között a strandbelépők árát, és a közterület foglalási díjakat is.

 

Saját forrásból finanszírozzuk a Községháza belterületének további felújítását, megújulnak a helytörténeti gyűjteménynek, valamint az időszaki kiállításnak helyt adó termek. Több mint 11 millió forint a felújítás költsége.

 

Elkezdődött a település főutcájának felújítása is. A körforgalomtól a Nyugati- övcsatornáig ebben az évben elkészül a villanyhálózat, a gázhálózat és a vízhálózat felújítása. A vízhálózatot a DRV Zrt finanszírozza, a villany és gázhálózat saját forrásból valósul meg, aminek költsége 121 millió Forint.

 

Én is hírt adtam arról, hogy egy új technológiával működő iszapkezelést kezdenek alkalmazni a Balatonon. Érint ez benneteket? Hogyan áll most az iszap helyzet?

 

Az iszap, köszöni szépen, jól van! Települési szinten nem tervezünk kotrást! Továbbra is egyedüli megoldásnak tartjuk a mobil bejárók építését. Meggyőződésünk, hogy ezt a problémát csak egy átfogó, komplex programmal lehet megoldani. Minden „belekaparás, vakarás” környezetrombolás és felesleges pénzkidobás.

 

Reméljük, záros határidőn belül megtörténik az, amit több évtizeden keresztül elmulasztottunk. A „Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról és a térségben megvalósítandó egyes fejlesztések megvalósításához szükséges források biztosításáról” szóló 1861/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 2. sz. mellékletében szerepelő feladat meghatározás„ a balatoni vízkészlet fenntartható gazdálkodásának, vízhasználatának javítása, a szükséges infrastrukturális feltételek biztosításával” című projekt megvalósul.

 

A kitűzött fejlesztési cél: A Balaton déli parti kisvízfolyások véd képességének javítása, a Balaton új üzemeltetési rendjéhez szükséges fejlesztések – mederkotrások, a mély fekvésű területek feltöltése, partbiztosítások rendezése, vízminőség védelem fejlesztése.

 

Nagyon népszerűek Balatonmáriafürdő szabad strandjai. Készültök fejlesztésre?

 

Kisebb fejlesztésekkel készültünk, de a Magyar Kormány a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról és a térségben megvalósítandó egyes fejlesztések megvalósításához szükséges források biztosításáról szóló 1861/2016. (XII. 27.) Korm. határozatban döntött a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben megvalósítandó fejlesztésekről.

 

Ezen a pályázaton sikerült a Balatonmáriafürdői Hullám utcai és a Hajóállomási szabad strand fejlesztésére közel 130 millió forint támogatást kapni. Az összeget a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosítja, intenzitása: 100 %.

 

A hajóállomási strandon a vízisportszer-kölcsönző és a vizesblokk épületének felújítására, kültéri fitnesz-, játszótéri és sporteszközök, öltözőfülke, kerékpártároló, csomagmegőrző, padok, asztalok, hulladékgyűjtők beszerzésére, telepítésére, közvilágítás korszerűsítésére kerül sor.

 

A Hullám utcai strandon a meglévő strandi járda felújítására, kültéri fitnesz-, játszótéri és sporteszközök, öltözőfülke, kerékpártároló, csomagmegőrző, padok, asztalok, hulladékgyűjtők beszerzésére, telepítésére, a közvilágítás korszerűsítésére, a meglévő sportpályák felújítására, napvitorlás árnyékolás kialakítására, vízbejáró stégelem bővítésére, tereprendezésre, fásításra kerül sor.

 

Nagyon szoros a határidő, a teljes projektet június 30- ig be kell fejezni.

 

Indul a Magyar Falu Program. Balatonmáriafürdő érintett település? Ha igen, milyen terveitek vannak?

 

Igen, most adunk be egy pályázatot. A projekt keretében szeretnénk az Andrássy Mária Közösségi Ház energetikai korszerűsítését megvalósítani. Gondolok itt napelemek telepítésére, illetve az épület kültéri világításának megújítására, bővítésére.

 

A Magyar Falu Program nagy hangsúlyt fektet az ismeretterjesztő, közösségépítő programok szervezésére is. Ezt kihasználva, olyan közösségi aktivitást erősítő rendezvények szervezését tervezzük, mint például: életmód klub, gyógytorna, kézműves foglalkozások, informatikai kompetencia fejlesztés. Figyelmet fordítunk a helyi amatőr művészeti csoportok tevékenységének támogatására is. A pályázat terhére szeretnénk a helyi amatőr tánccsoportot és a Balaton Old Boys Kulturális Egyesület munkáját támogatni, különböző eszközök beszerzésével, fellépési lehetőségek biztosításával a helyi rendezvényeken.

 

Természetesen a később megjelenő pályázatokon is indulni fogunk. Többek között útfelújítás, a Községháza energetikai felújítása a cél. Természetesen tisztában vagyunk a lehetőségekkel, az elérhető forrás finoman szólva erősen korlátozott.

 

Feltételezem már döntöttetek a nyári szezon nagy rendezvényeiről. Milyen programok lesznek Márián?

 

A rendezvényeink tekintetében 2019.év mottója: „Generációk találkozása”. E köré építjük az idei évi kulturális és szórakoztató programjainkat.

 

Elsőként pünkösdi rendezvényünkre várjuk az érdeklődő közönséget. Június 8-án a Központi strandot ingyenesen megnyitjuk a látogatók számára, hívunk mindenkit egy olyan programra, mely minden generáció számára érdekes és interaktív kikapcsolódást jelent.

 

A főszezonban hetente zenés programokat kínálunk a hozzánk látogató turistáknak, több helyszínen is. Természetesen az idei évben sem marad el a nagy hagyománynak örvendő Mária Napok és Fúvószenekari találkozó.

 

Szeptember végén a pünkösdiéhez hasonló, minden generációt megmozgató rendezvényre várjuk a településen élőket, illetve az idelátogatókat, mely rendezvénnyel nem titkolt szándékunk is megvalósulhat: a turisztikai szezon meghosszabbítása.

 

Mivel a kérdések elfogytak és nemsokára itt a húsvét, nincs más hátra, mint a Marcali Portál minden kedves olvasójának KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánjak.

 

Galácz György polgármester

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.