INTERJÚK
mtksz-allas

2016 augusztusában, szeptemberében, és októberben a képviselői ciklusuk félidejében kérdeztem utoljára Marcali Város Képviselő-testületének tagjait. A mandátumunk 2019 októberében lejár ezért sorban megkérdezem Őket az elmúlt 5 évről. Terveim szerint ugyanazokat a kérdéseket teszem fel mindegyiküknek.

Fekete Lajos

Első interjú alanyom Fekete Lajos a Helvécia Étterem üzemeltetője, a Bize -i városrész és Marcali déli fekvésű utcái egy részének városrészi képviselője.

 

Eltelt öt év, októberben lejár a mandátumod. Visszagondolva amikor jelöltetted magad a posztra erre számítottál? Összességében milyen volt számodra az elmúlt fél évtized? Arra kérlek foglald össze ezt az időszakot.

 

A közéleti szerep nem volt számomra idegen, a munkámból kapcsolódóan rengeteg emberrel találkozom nap mint nap, és korábban is sokan kérdezték véleményemet a város dolgaival kapcsolatban. A városrészünk korábbi képviselőivel is jó kapcsolatom volt, és mindig részt vett a családom a falunapi rendezvények előkészítésében lebonyolításában. Tehát volt közösségi aktivitásom, de hát képviselőnek lenni az egy más feladat, más felelősség.

Bize2

Amikor elkezded a képviselői munkát akkor egy kicsit talán naiv is vagy, mert úgy gondolod, hogy mindent lehet csak akarni kell, majd te megmutatod stb... De aztán nagyon hamar kiderül, hogy nem minden rajtunk múlik. Egy nagyon összetett feladat egy város vezetése. Meg kell kötni a kompromisszumokat azért, hogy előre jusson a Város, és az általad képviselt választókörzet.

 

Az öt évre visszatekintve én úgy ítélem meg, hogy összességében eredményes munkát tudtam végezni. Én mindig arra törekedtem, és ma is arra törekszem, hogy az önkormányzati képviselőségemet külön választom a nagy politikától. Nekünk elsősorban várospolitikusnak kell lennünk, mindig függetleníteni kell magunkat a nagypolitikától. Én azokban az ügyekben amikben hozzám fordultak, mindig és mindenkinek segítettem ha módomban állt, függetlenül a pártszimpátiától!

 

És büszkén mondom az esetek 90% -ban tudtam segíteni, akár úgy hogy az illetékes ügyintézőket megkerestem, akár úgy hogy magam intéztem dolgokat az arra már koruk miatt már kevésbé alkalmas választóimnak.

 

És persze van nagyon sok olyan apróság amit megcsinál az ember mert nekem talán egyszerűbb. Csak példaként, ha én hajnalban jövök Marcaliba dolgozni és látom, hogy valahol nem működik a közvilágítás akkor én azt bejelentem, mert talán nekem egyszerűbb a szolgáltató online felületén. De napi szinten intézem a választókörzet ügyeit, egy héten egyszer biztosan végigjárom kocsival hazafelé menet a marcali részeit is választókörzetemnek.

 

Mit tartasz képviselői ciklusod legnagyobb sikerének a városi körzetedben, illetve a településrészedben?

 

Egy külső településrésszel rendelkező képviselő munkája sokkal látványosabb mert egy adott területen lehet eredményeket elérni. Bize egy falu a városban, saját identitással, saját problémákkal. De az is együtt jár ezzel, hogy látszik a faluképen a munkánk eredménye. Ha dél felől valaki Marcaliba érkezik, akkor mi egy „kirakata” vagyunk a városnak. És büszkén mondhatom és nem csak én hanem minden bizei, hogy egy rendezett, tiszta, karbantartott, virágos települést látnak az átutazók. Én azt hiszem az egyik legfontosabb eredménye munkámnak a településkép.

Bize3

Nagyot léptünk előre a hegyi utak karbantartásában. Mára már inkább az állagmegóvás jelent gondot. Értem én, hogy a traktornak el kell jutnia a szántóföldre és ilyenkor kárt tesz a földutakban, ezt tudomásul vesszük, de hogy egy korsó borért traktorral megy ki valaki a hegybe, mert a sáros úton csak azzal lehet közlekedni ... na azt nem. Szerencsére ma már csak nagyon ritkán fordul elő ilyesmi.

 

De Te a legnagyobb sikerről kérdezel... mindenképpen a temetői parkolót említem a legnagyobb eredménynek amit sikerült megvalósítani Bizén. Egy nagyon veszélyes helyzet szűnt meg. Egy nagyobb temetéskor, vagy mindenszentekkor az ott parkoló autókból még kiszállni is veszélyes volt. Nagyon örülök neki, hogy elkészült, és jó minőségben készült el. Nagyon sok utánjárással, mai szóval élve rengeteg lobbizással sikerült minden bürokratikus akadályt elhárítani.

Parkoló

Ugyancsak nagy sikernek gondolom, hogy a faluban kezdeményezésemre megalakult a Bizei Szabadidős és Kulturális Egyesület. Közel húszan vagyunk, és aktív tevékenységet végzünk a faluért. Pályázunk ahova lehet, és azon vagyunk, hogy megőrizzük ami már elkészült (pl. a gólya szobor) és új dolgokat hozzunk létre.

Gólya

A Városban nem sok olyan látványos dolog volt amit sikerült megvalósítani, de annál több apró probléma amit meg kellett oldani.

IMG 2507

Viszont volt egy tarthatatlan helyzet amit nagy részben sikerült megoldani. Szoktam volt mondani, hogy hozzám tartozik a város 5 legrosszabb karban lévő utcájából legalább kettő, vagy három. A Gólya utca elkészült, a Fecske utca le lett aszfaltozva ... sok-sok próbálkozás után sikerült pontot tenni az ügyre. Ide sorolnám még a Dózsa György utca nyugati végét egészen a Dózsa telepig.

 

Komoly sikernek tartom, hogy végre elkezdődik a Dózsa telep és környezetének rendbetétele. Napokon belül felvonul a kivitelező. A telepen lévő lakások önkormányzati bérlakások. Azokat a lakásokat rendbe teszik, a közműveket lakásonként mérhető módra alakítják át, rendbe teszik a járdákat, a közvilágítást, térfigyelő kamerát telepítenek. A Dózsa György utca, az Ifjúság utca, a Honvéd utca kereszteződése is rendbe lesz téve a beruházás keretében.

 

Fontos beruházás van folyamatban jelenleg a Lehel utcában, kiépül a volt TSZ majorig az ivóvíz és a csatorna. Egyre több cég gondolja, hogy ott létesíti térléphelyét ... nevezhetjük akár a város harmadik iparterületének.

 

Fontosnak tartom, hogy Mészáros Géza képviselő társammal közösen helyet találtunk, és idén már harmadszor tartjuk meg választókörzetem városi részének „falunapját” a Várdombi délutánt. Szükség van az ilyen alkalmakra, hogy együtt legyünk, megosszuk egymással gondolatainkat, és persze jól szórakozzunk. Idén is megrendezzük a már hagyományos programot.

várdomb1

 

Mi az amit nem sikerült megvalósítanod ?

 

Sajnos még mindig nem sikerült rendbe tenni a csapadékvíz elvezetést Bizén. A régi öregek szerint már 35 éve húzódik a vita, az árokról. Elkezdték, félig-meddig elkészült de nincs készen sajnos. Rengeteg időt és energiát fordítottam rá, de csak részsikert tudtam elérni. Én nem adom fel! Megoldást kell találnunk!

 

Kisebb gond de az is fontos lenne, hogy az Ifjúsági Ház mögötti területet rendbe tegyük. Egy falat kéne felhúzni, talán idén elkészül.

 

És van egy a Várostól független komoly probléma ... a 68 -as út Bizei szakasza. Minősíthetetlen állapotban van az elkerülőtől a Bizei temető feletti részig a 68 -as út. A Magyar Állam tulajdonában, kezelésében van ez a szakasz. Nyugodtan felhasználhatnák oktatás céljára, hogy milyen úthibák fordulnak elő általában a közutakon! Nálunk minden megtalálható! Naponta többször járok rajta ha igénylik szívesen bemutatom... Minden lehetséges, számomra elérhető helyen szót emeltem ... sajnos nincs eredménye.

 

A városon belül is a vízelvezetés megoldása az egyik komoly gond. Amikor elkezdtem a ciklust, már elkezdtem lobbizni az illetékeseknél a Honvéd utca ügyében. Az egész utca csapadékvíz elvezetését komplex módon meg kell oldani. Sajnos nem tudtam előrehaladást elérni. Adós maradtam ebben az ügyben.

 

Véleményed szerint milyen volt Marcali elmúlt 5 éve?

 

Ha olvasóink félreteszik a politikai hovatartozásukat, és csak a tényeket veszik figyelembe akkor velem együtt azt látják, hogy Marcali Önkormányzata Somogy megyében, Kaposvárt követően a legtöbb fejlesztési forrást hozta a városba. Ehhez kellett az egységes képviselő-testület, a nagyszerű pályázatírók, a hivatali apparátus.

 

Az elmúlt öt évben már sok milliárd forint beépítésre került, gondolok itt a szennyvizes beruházásra, a hulladékkezelőre, a rendelőintézeteink felújítására, az óvodáink rendbetételére, a fogorvosi rendelők kialakítására, műfüves pályák épültek, vízvezetékek lettek kicserélve, utak, járdák lettek felújítva. Sorolhatnám a folyamatban lévő beruházásokat, de a Marcali Portál olvasói naponta találhatnak információt azokról.

 

És beteljesedik a polgármester úr sok évvel ezelőtti kijelentése, hogy majd csak akkor fog a város költeni a belvárosra, ha már minden utca pormentes, és el lesz látva minden közművel. Ez a város nem szökőkutakra és díszburkolatokra költötte a forrásait, hanem az alapinfrastruktúra kiépítésébe, az ipartelepítés segítésére.

várdomb2

Gondozta a parkjait, megtartotta azokat az intézményeket amitől a város város. Megőrizte, és megerősítette a járási központ szerepét.

 

És megtartottuk azokat a cégeket akik bizony jelentős adófizetői a Városnak. Ma már munkaerő hiány van a városban, és ez is egy óriási előre lépés.

 

Büszke vagyok erre az 5 évre amiben én is részt vehettem és hozzájárulhattam, a továbblépés megteremtéséhez. Nem ebben a választási ciklusban fog elkészülni a városközpont rekonstrukciója ... mert most sem a politikai előnyszerzés volt a képviselő-testület szándéka, hanem a Város érdeke.

 

Jó hallani amikor a vendégeim méltatják, hogy milyen szépek és gondozottak a parkjaink, milyen csodálatos a Fürdőnk, a Sportcsarnokunk.

 

Mi volt a számodra a legfontosabb városi fejlesztés?

 

Én a GYÉK felújítását, az iskolák rendbetételét tartom annak, és a Dózsa telepet.

 

Mi az ami számodra negatív történés volt a Városban?

 

Sajnos nem épül a Gyógyszálló ... a Város tehetetlen ez ügyben, magántulajdon az épület. Gyakran hallok érdeklődőkről ... de nincs előre lépés.

 

Indulsz a következő választáson?

 

Igen elindulok. Nem vagyok már semmilyen pártnak a tagja. A Marcali az Otthonunk Egyesület színeiben indulok ősszel, és kérem újból a választó polgárok támogatását.

 

Az alkalmat felhasználva - ugyan még nincs vége a jelenlegi ciklusnak - de szeretném megköszönni mindazoknak a segítségét, támogatását, akik a képviselői munkámban segítettek.

 

Köszönöm a beszélgetést!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.