Skip to main content

Beszélgetés Varga Zoltánnal, Marcali Város Önkormányzati képviselőjével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2019. június 10. Hétfő, 16:41

Varga Zoltán

2016. augusztusban, szeptemberben, és októberben a képviselői ciklusuk félidejében kérdeztem utoljára Marcali Város Képviselő-testületének tagjait. A mandátumunk 2019 októberében lejár ezért sorban megkérdezem Őket az elmúlt 5 évről. Terveim szerint ugyanazokat a kérdéseket teszem fel mindegyiküknek. Ez alkalommal Varga Zoltánt a 6. számú választókörzet (Gomba) képviselőjét kérdeztem

 

 


Eltelt öt év, októberben lejár a mandátumod. Ez volt az első ciklusod képviselőként, összességében milyen volt számodra az elmúlt fél évtized? Arra kérlek foglald össze ezt az időszakot.

 

Nem volt számomra teljesen ismeretlen az Önkormányzat munkája, mert korábban két cikluson keresztül, mint külsős tag, részt vettem a szociális és egészségügyi bizottság munkájában. Már korábban is indultam a választásokon, 2014-ben sikerrel jártam és így lettem 6. számú körzet önkormányzati képviselője.

 

Először egy kicsit furcsa volt, de aztán úgy gondolom belejöttem a képviselői munkába. Mindent meg lehet tanulni, ezt a munkát is. De ez nem is igazán munka, inkább nevezném szolgálatnak. Szeretem csinálni, sokan megkeresnek, sok emberrel kerülök kapcsolatba. Ahogy jöttem hozzád az interjúra, akkor is kerestek telefonon egy probléma megoldását kérve a körzetemből. Örülök ezeknek a megkereséseknek, mert jó tudni, hogy számítanak rám, megbíznak bennem.

 

A sikerekről: sikernek élem meg, hogy végre pont kerül a volt nőtlentiszti épület felújításának végére, hogy felújításra került a GYÉK, hogy eredeti pompájában láthatjuk hamarosan a Noszlopy iskolát, valamint, hogy kialakításra került a keleti iparterület, mely lassan be is népesül. Ugyan a gombai városrész képviselője vagyok, de persze foglalkozom az egész város ügyeivel. Testületi és bizottsági tagként (Jogi és Ügyrendi Bizottság, Pénzügyi, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság - alelnök, Humán, Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Bizottság, valamint Jogi és Ügyrendi Bizottság) gyakorlatilag az egész várost érintő kérdések megoldásában is részt veszek.

 

Természetesen feladataim közül ki kell emelnem Gombát. A ciklusom egyik nagy feladata volt a csapadékvíz elvezetés megoldása a Noszlopy utca északi oldalán. Olvasóink talán nem tudják, hogy az Árpád utcában megépült Tűzoltólaktanya udvara, és az Industrie Elektrik raktárának udvara nagy felületen lett leburkolva, ahonnan a záporok, zivatarok idején a hegyről lezúduló vízhez kapcsolódva komoly áradást okozott a víztömeg a csatorna rendszerben. Úgy néz ki sikeres beavatkozás történt úgy, hogy az elvezetőárokba beépítésre került egy műtárgy, ami az árok áteresztő kapacitását csökkentve nem csak délfelé, hanem északnak is elvezeti a vizet a városból a kitisztított árokban. Ugyancsak gond volt a Hegyalja utca vízelvezetésével is, nem akarom elkiabálni, de talán végre megoldódott a probléma. Köszönjük a GAMESZ munkáját, amit a hegyi utakon végeztek, kellett ez a beavatkozás, amit elvégeztek. Az elmúlt hetek nagy esőzései ellenére sem keletkezett probléma.

 

Én úgy gondolom, hogy a temetőnkkel is megfelelő gondossággal foglalkoztunk. Közösen a temetkezési vállalkozóval sikerül jó szinten karbantartani, fejleszteni. Most például közösen keresünk megoldást a Rózsa utcával szemben, a virágkertészet mellett induló gyalogúttal kapcsolatban, ami a temető kerítésig van csak lekövezve. A folytatásban ezt a szakaszt szeretnénk összekötni a Hunyadi utcai főkaputól kiépült temetői járdával.

DSC 0531

Úgy gondolom, hogy a településrész meglévő gombai identitását jól erősíti, hogy a volt MHSZ épületben lett egy közösségi helyiségünk. Évente rendezünk egy nagyon népszerű programot, a Gombai Forgatagot. Ez is segíti a közösségformálást. Büszkék vagyunk arra, hogy az egész városból. de a környékről is nagyon sokan felkeresik a rendezvényt. Idén is lesz, várunk mindenkit július elején. Gombán valamikor Jenő napkor volt a búcsú, ezért is igyekeztünk mindig ebben az időpontban megrendezi a Gombai Forgatagot, most 6.-án várjuk a résztvevőket.

 

Fontosnak tartom, hogy vannak építkezések, házfelújítások Gombán, költöznek ide emberek és ami a legfontosabb fiatalok is. Olvasva képviselőtársaimmal készített interjúidat, végiggondoltam, hogy nálunk mennyire gyakori az elhanyagolt, elhagyott házak, ingatlanok problémája. Szerencsére választó körzetemben csak elvétve van ilyen ingatlan. Szeretnek itt lakni az emberek, egy fejlődő városrész vagyunk. Polgármester úr valamikor egy interjúban elmondta, hogy Marcali északnak indult el terjeszkedni, én is így gondolom. A Nagypincei út mellett, a Fürdő utcában épülnek új házak, de nyílt új utca is Gombán.

kanya

Mi az amit nem sikerült megvalósítanod ?

 

Szó volt arról, hogy elkészül a kerékpár út (Mesztegnyő – Balatonmáriafürdő) és a projekt részeként felújításra, kiegészítésre került volna a Gomba -i szakasz. És egy nagyon régi terv is kapcsolódik a projekthez, hogy Gombán folytonos legyen a kerékpárút, mihez kapcsolódna a TESCO -nál egy kerékpáros és gyalogátkelőhely megépítése. Nos ez elmaradt. Ennek az alapvető oka – a projekt késése mellett –, hogy a volt 68 -as út városi szakasza még mindig állami kezelésben van, mint három számjegyű főút (662) és nagyon nehéz egyeztetések kellenek a gyalogos-kerékpáros átkelő megvalósításához. Talán most már heteken belül, jogilag is a Város kezelésébe kerül a Noszlopy utca, akkor már az engedélyeztetés a városi szakhatóság feladata lesz. Nagyon nagy szükség lenne egy biztonságos átkelő helyre.

gombaikastély

A másik és talán kardinálisabb probléma, a volt Forgách kastély és környezete. Érdekesség képen mondom, hogy valamikor Gomba nagyobb település volt, mint Marcali, és a kastély környéke volt a település központ, templommal, iskolával. Mára sajnos nem a legméltóbb a környezet. A ciklus kezdetén már készültek tervek a megoldásra. Szerettünk volna pályázni a szegregált területek felújítására. A Dózsa utca mellett a Város tervezte a Forgách kastély és környezete rendbetételét. Sajnos a második körben kikerült a Gomba -i rész. Megváltoztak a feltételek a projektben. Nagy szükség lenne a felújításra, nem adtuk fel! Keressük a megoldást.

 

Véleményed szerint milyen volt Marcali elmúlt 5 éve?

 

Számomra az a legfontosabb, hogy egy biztonságos, jól ellátott, szépen karbantartott, élhető kisvárosban élek a családommal. Aki dolgozni akar, az talál munkahelyet, a gyerekeknek színvonalas oktatásban van részük. Kiépült az teljes infrastruktúra a városban. Lehetne kiragadni egyes dolgokat, de én azt gondolom az összkép a fontos! Jó itt élni!

 

Mi volt a számodra a legfontosabb városi fejlesztés?

 

Érinti a körzetemet is a Noszlopy utcai Idősek Otthona és Gondozóháza, amit az elmúlt időszakban sikerült felújítani. Jelenleg 22 fő részére nyújt tartós bentlakásos ellátást. Sajnos egyre több idős ember marad magára, ezért nagyon fontos, hogy a Város lehetőségei szerint gondoskodjon az elesettekről.

 

Beszéltünk az idősekről, de beszélnünk kell a fiatalokról is. Bereczk Balázs alpolgármester úrral a napokban néztük át a demográfiai adatokat, és a születési számok azt mutatják, hogy három év múlva érezhető mértékben lesz létszám növekedés az óvodásainknál. A Gombácska Óvodában már az elmúlt 2 évben is volt egy kisebb mértékű növekedés, stabilizálódott az ovi helyzete. Egyre többen költöznek a körzetbe fiatalok, új házak, társasházak épülnek, szükség lesz a nagyobb helyre. Miután mostanra Marcali 5 óvodája közül már 4 felújításra került, úgy gondolom a mi óvodánkon van a sor.

 

A körzetemben működik a Máltai Szeretetszolgálat már 2008 óta. Komoly támogatást nyújtanak segítő munkájukkal, a fogyatékkal élők életminőségét javítják, esélyegyenlőségüket növelik. Keveset beszélünk róluk, de nélkülözhetetlen a munkájuk. Mint bizottsági tag teljes mellszélességgel támogattam, hogy a volt boronkai óvodát kezelésükbe adja a Város. Jó kezekbe került!

 

Mi az ami számodra negatív történés volt a Városban?

 

Az egyik a gyógyszálló befejezése. Jelentős növekedést hozna magával városunk életében, ha már vendégeket tudna fogadni. Nagyon sajnálom, hogy ennyi év után sem talál gazdára. Szinte félévente kapunk híreket komoly érdeklődőkről, de sajnos csak „fellángolás” az eredmény, potenciális befektető az egyenlőre nincs.

marcali gyogyszallo makettfoto

A Kórház sorsa... egyre aggasztóbb híreket kapunk, tapasztaljuk a szakrendelések igénybevételi lehetőségének abszurditását, az elfogadhatatlan idejű várólistát, a szűkülő lehetőségeket. Nem ezt ígérték az illetékesek, a demonstrációt követően!

capture 20190610 163139 

Azt is nagyon sajnálom, hogy a Kórházzal együtt állami tulajdonba vett, volt „zöld keresztet” nem kapta vissza a Város amikor azt korábban kérte. Szándékaink szerint pályázati pénzből egy nagyobb bentlakásos idősek otthonát szándékoztunk létrehozni, de más hasznosításban is gondolkozunk. A következő ciklusra is céljaink közt szerepel az ingatlan átvétele. Most a megvalósításra is több esély látszik, mert a napokban elkezdődött az a folyamat, amivel ismét a Város tulajdonába kerülhet az ingatlan.

 

Indulsz a következő választáson?

 

Igen szeretnék elindulni és bízom benne, hogy a gombaiak ismét támogatnak.

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb