Kissné Molnár Ágnes

2016. augusztusban, szeptemberben, és októberben a képviselői ciklusuk félidejében kérdeztem utoljára Marcali Város Képviselő-testületének tagjait. A mandátumunk 2019 októberében lejár ezért sorban megkérdezem Őket az elmúlt 5 évről. Terveim szerint ugyanazokat a kérdéseket teszem fel mindegyiküknek. Ez alkalommal Kissné Molnár Ágnessel, a 8 számú választó körzet képviselőjével beszélgetek.

 

 

Második ciklusban vagy egyéni képviselő a városban. Korábban is, most is a 8-as körzet képviselője vagy, ami megint csak egy vegyes körzet, hozzád tartozik Marcali délkeleti része és Gyóta. Van egy falud és egy lakóteleped, családi házas övezeted. Ahol teljesen más életformát élő emberek laknak. Eltelt öt év, októberben lejár a mandátumod. Összességében milyen volt számodra az elmúlt fél évtized? Arra kérlek foglald össze ezt az időszakot.

 

 

Az elmúlt öt év nagyon gyorsan elmúlt, sok munkával telt. Volt benne öröm is és sok bosszúság is. Gyótával kezdeném ami egy kis sziget a városban, sajnos ma már csak 85 -en lakják. Én mindig örömmel megyek ki Gyótára mert az a falu a nyugalom szigete. Megszerettem az ott lakókat, minden családot ismerek. Már a második ciklusban dolgozom ott és sajnos azt is tapasztalom, hogy fogyatkozik a falu. Többen elköltöztek és 14 -en már sajnos már a temetőben vannak, őket is mind ismertem. Nagy örömömre van a csekély mértékű változás, most költözött például a faluba egy fiatal házaspár, és a németek is kezdik újra felfedezni a települést.

 

Ha az elmúlt öt évről beszélünk akkor talán az egyik legfontosabb történés a faluban, a ravatalozó felújítása ami heteken belül elkészül, egy nagyon régi ígéret teljesül. A gyótaiak is tesznek a temetőjükért mert a temetői kereszt felújításával, ami a városrészi keretemből történik, egyidejűleg adományokból egy Szűz Mária szobrot állítanak a kereszthez. Ennek a megáldása most lesz majd búcsúkor.

 gyota teke

Minden évben megtartottuk, megtartjuk a hagyományos rendezvényeinket Gyótán, igénylik a helybeliek. Amikor valami újdonságon gondolkoztunk ami Gyótát egy kicsit jobban megismertetné, egy tekepálya megvalósítása mellett döntöttünk. Nem reméltük, hogy ennyire sikeres lesz. Ma már sokan járnak a környékről is a tekeversenyekre. 30 -án várjuk ismét a vendégeket a búcsúba és a szezonnyitó tekeversenyre.

 

Nagyon jó kapcsolat alakult ki a helyi Vadász Társasággal. A vadászházban rendbe tették a kápolnát ahol rendszeresen misét tud tartani a plébános úr.

 

A városi részeken?

 

Nagyon nagy öröm volt, hogy végre sikerült a Kátyúárok és a Kopárisarok közötti járdát befejezni. Gyönyörűen van virágosítva, tervezzük a továbbvitelét.

 IMG 20190623 104132 1

A városrészi keretemből hozzájárultam a Plébánia Templom melletti Szentháromság szoborral díszített kereszt felújításához. Indítványomra nevezték el a templom előtti teret II. Boldog János Pál pápa térre. Sikerült a plébánia templom fűtéséhez, a külső felújításához is hozzájárulnunk.

 

Aszfaltoztak a Kaposvári, és a Kiss János altábornagy utcában, komoly kátyúzás volt a Templom utca déli végén. Azt a szakaszt muszáj lesz teljesen felújítani, mert a szennyvíztelep építkezés alaposan igénybe vette, és ma is nagy a teherautó forgalom a telepre.

 kjatb

Személyemben is érintettek a MTKSZ szemétszállító járműveivel kapcsolatban történtek. Én a választókörzetemben dolgozom a Dózsa György utca elején, a Marcali és Térsége Közszolgálatató Nonprofit Kft. -nél. De ha nem ott dolgoznák akkor is elmondanám, hogy a Város szemétszállító cége gyönyörűen rendbe tette a telephelyét. Parkolót épített, terepet rendezett, csapadékvíz elvezetést valósított meg. Azt gondolom, hogy kulturált, és rendezett környezetet alakított ki a város egyik jelentős cége.

 

Az viszont bánt, hogy igaztalan támadásoknak volt kitéve az MTKSZ. A cég takarékossági okokból, a korábban másutt telephelyezett szemétszállító járműveit, a most kialakított udvari részen parkoltatja ideiglenesen éjszakára. Fertőtlenített, lemosott állapotban! Nem is tehetné máshogyan, hiszen a közegészségügyi előírások ezt kötelezővé teszik. Ideiglenesen! Mert a járműveink kikerülnek a Cserhátpuszta -i üzemünkbe amint a telephelybővítés megtörtént.

 mtksz2019

Elnézést a kitérőért... fontosnak tartottam elmondani, hogy egy ideiglenes megoldásról van szó.

 

A városi körzetemben is nagyon sokan megállítanak, telefonálnak az apró-cseprő ügyekben. Én mindig nyitott voltam, és vagyok ezekben az ügyekben. Másoknak talán jelentéktelennek tűnek ezek az apró ügyek, de akinek az bosszúságot okoz annak fontos. Ez a képviselői munkám része!

 papagalytelep

A „papagáj” telep is egyre szépül. Most legutóbb a sárga panel újult meg, szerencsére egyre több lakóközösség él a pályázatok adta lehetőséggel és szigeteli újra a társasházát. A parkolóhoz vezető utat kell majd a városnak rendbe tennie az ígéretnek megfelelve. Zárójelben jegyzem meg, remélem a kék panel lakóinak is sikerül megoldást találnia a finanszírozásra, és akkor minden panel átesik egy komoly rekonstrukción.

 

Gyakran járom a körzetemet és ha tapasztalok valami gondot akkor intézkedem a lehetőségeimnek megfelelően. A Dózsa György utcában volt egy elhagyott ház, aminek a fala ki akart már dőlni a járdára. Sok utánjárással végül az Önkormányzathoz került az épület, és sikerült elbontatni az életveszélyes „romot”. Ez is a képviselői munkám része!

 

Mit tartasz képviselői ciklusod legnagyobb sikerének a városi körzetedben, illetve a településrészedben?

 szaki

Szívemnek nagyon kedves épület az Ipari iskola. Csodálatosan megújult, nagy örömmel szavaztam meg a város támogatását a nyílászárók cseréjéhez. Még nincs készen, remélem lesz forrás a folytatáshoz. A GAMESZ és az iskola nagyon szép kertet varázsolt a bejárathoz, remélem a járda is hamarosan elkészül. Nagyon jó döntésnek tartom, hogy az elöregedett tujákat kivágták. Nagyszerű látványt nyújt az iskola a Hősök tere felől nézve!

 

Gyótán folyamatban van a kultúrház felújítása, a GAMESZ dolgozik a vizesblokk rendbetételén. Megoldást kell még találni a fűtésre, mert jelenleg fával fűtünk, és bizony egy téli programot megelőzően már napokkal korábban el kell kezdeni tüzelni mert nagyon kihűl az épület.

 

Nagyon fontos Gyótán a tanyagondnoki szolgálat korrekt működése, hetente kétszer van segítségére a rászorulóknak. Itt is szeretném megköszönni a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központnak, nélkülözhetetlen a munkájuk az elöregedett falunak!

 

Mi az amit nem sikerült megvalósítanod ?

 

Évek óta szorgalmazom a paneloknál, a Kátyúárok feletti hidak komoly felújítását, sajnos eddig csak kisebb javítás történt, nem sokat segített a hidak állapotán. Szerintem már legalább harmincévesek, célszerű lenne újakra cserélni. Ebben az ügyben sajnos nem tudtam eredményt elérni.

 katyuarok

Az árok tisztítása pedig évtizedes gond. Valamit ki kell találnunk, hogy a rendszeres tisztításra forrást találjunk. Amikor kevés a csapadék akkor bizony szaga van, amikor meg sok, akkor a vasbolt előtti rácsnál teherautónyi szemét torlódik fel ...

 

Gyótán nagyon jó lenne, ha sikerülne egy állandóan használható, a faluközpontban lévő közösségi helyet létesíteni. Ma már kocsma, vagy bolt sincsen. Valamikor még sikerült számítógépet, internetet odatelepíteni, mára már nincs elérhető közösségi pont a faluban.

 

Régi sérelem, és továbbra is megoldatlan a Volán menetdíjszabásának problémája. Kétszer kell megfizetni a díjat ha valaki Gyótáról utazik.

 

Véleményed szerint milyen volt Marcali elmúlt 5 éve?

 

Tudod ha visszagondolok akkor semmi olyan látványos nem készült, de nem is az a fontos! Sokkal fontosabb, hogy működik a város! Van minden körzetben orvos, fogorvos, tiszta a város, vitatkozok a facebook posztokkal, virágos, és rendezett parkjaink vannak, működnek a szolgáltatások. Jó itt élni! Lehetne persze szebb is, jobb is! Mindig van feladat, de hozzáteszem saját magunknak is többet kellene tennünk. Bizony télen a havat le kéne takarítani a járdáról a házunk előtt, tisztán kellene tartani a vízelvezető árkokat, átereszeket az otthonunk előtt.

 

Már év közben is, de főleg jövőre majd lesz majd látványos, városképet is meghatározó változás Marcaliban, de mindent csak sorjában ahogy fedezet van rá. Lassan már egy évtizede vagyok tagja az Önkormányzatnak, elmondhatom, hogy felelősen gondolkozó testületként dolgoztunk, és ez vonatkozik a mindenkori ellenzékre is.

 

Mi volt a számodra a legfontosabb városi fejlesztés?

 

Egy olyan beruházás amiről nem szoktunk beszélni, és az a jó, hogy csendben működik! A szennyvíztelep rekonstrukciójára gondolok. Több mint egy milliárd forintos beruházással lett korszerűsítve a város egyik legfontosabb alap-infrastrukturális üzeme. Ne gondolják, hogy jönnének befektetők az új ipari parkba ha nem lenne megfelelő kapacitású szennyvíztelepe Marcalinak. Komoly befektetés volt a jövőbe ez a fejlesztés!

 szennyviz

Egyet kérdeztél, de én még a GYÉK most elkészült komplett felújítását is ide sorolom. A gyerekek, az ott ebédelő felnőttek, nagyon szép környezetben étkezhetnek. A konyha minden létező előírásnak megfelelve, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve főzhet, ellátva az óvodákat, iskolákat, a szociálisan rászorulókat. Én is köszönöm a konyhai dolgozóknak, a kísérő pedagógusoknak, hogy az elmúlt átmeneti időszakban nehéz körülmények között, de helytálltak! Nagyon örülök, hogy elkészült!

 

Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy sikerült megoldani a Napsugár Gyógyszertár tovább működését. Sokan nem tudják, hogy ez csak, a jogszabályok lehetőségeinek kihasználásával, rendelet módosítással, a hivatal, az Önkormányzat, jó és hozzáértő munkájával sikerülhetett. Ne feledjék ez az ügy még az Országgyűlést is megjárta, és a megoldás mégis itt született. Az viszont elszomorít, hogy voltak akik ebből az ügyből politikai tőkét kívántak kovácsolni.

 

Engedd meg, hogy mint vallását gyakorló ember elmondjam, hogy az is nagyon fontos számomra, hogy a Város támogatja az egyházakat. Segítséget nyújtott a Plébánia Templom fűtés rekonstrukciójához. De segítette a Város a református gyülekezetet is.

 

Mi az ami számodra negatív történés volt a Városban?

 

A Berzsenyi utca felújításának ideiglenes kudarca. Nagyon sok éve spórol a város ennek az útszakasznak az újraaszfaltozására. Nagyon sajnálom, hogy egy olyan kivitelező nyert a közbeszerzésen, aki alkalmatlannak bizonyult a munka elvégzésére. Sok pénzt vesztett a cég a felelőtlensége miatt, de az legyen az ő gondjuk. Nem lettek kifizetve, mert nem vette át az Önkormányzat a munkájukat.

 

Az viszont bánt, hogy olyan hihetetlen indulattal támadták az Önkormányzatot egyes emberek, olyan rágalmakat állítottak, amelyek minden alapot nélkülöznek. Nem értem meg, hogy pontos információk hiányában, saját feltételezésüket tényként beállítva, hogy lehet ilyen becsületsértő posztokat írni.

 

Nincs módja a közbeszerzést kiírónak arra, hogy a munkát elvállaló cég alkalmasságát ellenőrizze egy ilyen kicsi beruházásnál. És olyan túl sok jelentkező sincs, hiszen kivitelezőt sem lehet találni. Abból lehet választani aki jelentkezik, és a legjobb ajánlatot teszi.

 

Ha én ki akarom most festetni a lakásomat, biztosan nem találok egy rendes iparost... talán csak jövőre, akire rábízhatnám a munkát. Egy kóklert az biztosan már a jövőhétre! Hihetetlen nehéz jó kivitelezőt találni.

 

Amiben a hivatal hibázott, az szerintem az, hogy nem reagált időben a történésekre. Nem arra gondolok, hogy a Facebookon, mert azzal maximálisan egyetértek képviselőtársammal, hogy nem az a dolgunk, hogy a közösségi médiát figyeljük. Családos, dolgozó ember vagyok ... nem ülök naphosszat a számítógép előtt én sem!

 

Idén, vagy jövőre majd sor kerül az új kiírásra és biztosan lesz olyan jelentkező aki tisztességesen elvégzi a munkát.

 

Továbbra is nagyon bánt, hogy nem tud a Város pontot tenni a Szegedi utcai volt piac ügyének végére. Ebben a ciklusban sem sikerült.

 

A harmadik a gyógyszálló... Mindenkinek pártállásra tekintet nélkül tennie kell ebben az ügyben mert lassan elhíresülünk a „kísértet” szállóról.

 

Indulsz a következő választáson?

 

Szeretném folytatni, és elindulok a következő választáson. Ha bizalmat kapok, akkor szeretném továbbra is képviselni a választókörzetem lakosait. Vannak elkezdett ügyek amiket szeretnék folytatni.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.