Beszélgetés Horváth Lászlóval Balatonberény polgármesterével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2019. augusztus 26. Hétfő, 04:51

Horváth Laci

Eltelt öt év, októberben lejár a mandátumod. Összességében milyen volt számodra az elmúlt fél évtized? Arra kérlek foglald össze ezt az időszakot.

 

 

A gazdálkodást tekintve sokkal nyugodtabb, a feladatokat tekintve szerteágazóbb és fárasztó volt az elmúlt fél évtized. Az adósság csapdából kiszabadulva azt hittem minden tervem megvalósíthatóvá válik, melyeket 2006-ban elterveztem. Nem így történt, azonban összességében eredményes időszakot zártunk figyelembe véve azt a tényt, hogy a konszolidáció előtti időszak hét éve már soha sem lesz pótolható…

 

Véleményed szerint milyen volt Balatonberény elmúlt 5 éve?

 

A község működése a Közös Hivatal elindítása óta átláthatóbb, gördülékenyebb. A kirendeltségen dolgozókra kicsivel több teher hárul, azonban igyekeznek helyben kiszolgálni az ügyfeleket, hogy minél kevesebb ügyben kelljen az itt élőknek a közös hivatalt felkeresni. A gazdálkodásunk a 2013-as konszolidáció óta kiegyensúlyozott. A kötelező feladatok ellátását – óvoda, szociális, egészségügyi ellátás, településüzemeltetés - megfelelő színvonalon tudtuk biztosítani. Anyagi lehetőségeink függvényében önként vállalt feladatainkat is sikerült elsősorban a pályázati lehetőségek kihasználásával ellátni.

 

Mi volt a számodra a legfontosabb fejlesztés?

 

A pályázati támogatások és a saját erős fejlesztések összege az elmúlt öt évben 308 millió Forint volt, ami az önkormányzat egy évi költségvetésének felel meg, az intézmények üzemeltetése nélkül. Nem dőlhetünk elégedetten hátra, a jövőben azon kell dolgozni, hogy ez a szám emelkedjen.

 

Mi az ami számodra negatív történés volt az elmúlt időszakban?

 

Az infrastrukturális fejlesztések jelentős elmaradásban vannak. Az átvett HM üdülőbe tervezett projektet saját forrás és pályázati támogatás hiányában nem sikerült megvalósítani.

 

Indulsz a következő választáson?

 

Igen szeretnék indulni.

 

Köszönöm!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb