Beszélgetés Molnár Balázzsal, Kéthely polgármesterével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2019. szeptember 26. Csütörtök, 15:06

Molnár Balázs

Eltelt öt év, októberben lejár a mandátumod. Összességében milyen volt számodra az elmúlt fél évtized? Arra kérlek, foglald össze ezt az időszakot.

 

 

Nagyon nehéz kérdést tettél fel, hisz az elmúlt 5 év alatt annyi minden történt, nehezen tudom összefoglalni.

 

Mint az olvasók is tudják elég nehézkes volt a munka megkezdése, több körben próbálták megtámadni a választás teljesen egyértelmű végeredményét, bíróságra jártunk az előző polgármesterrel 3 évig, ahol végül a bírónő teljesen egyértelműen elutasította a benyújtott indítványt.

 

Több területen történtek változások az önkormányzatnál (pl. hivatalvezetés, közművelődés, településüzemeltetés). Úgy érzem ezek a változások mind a település előnyére váltak.

 

Sok munkánk volt, hisz fel kellett mérni minden épületünket-ingatlanunkat, ezek nagyon el voltak hanyagolva a korábbi időszakban. Felmérési terveket készítettem, költségvetéseket, pályázati előkészítő anyagokat. Aztán megkezdtük benyújtani a település fejlődését nyújtó pályázatokat. Melyeket talán nem kell pontosan felsorolnom, hisz ezekről próbáltunk mindig tájékoztatni az olvasókat, de azért pár főbb fejlesztést megemlítenék.

 

Sikerült pályázati forrásból felújítani az orvosi rendelőnket belülről, eszközöket vásároltunk, majd kívülről saját forrásból korszerűsítettük. Járdákat, utakat építettünk, a település központját részben felújítottuk. Középületeinket energetikailag korszerűsítettük, de itt is van még feladat, hisz a 239 millió Ft-os nyertes pályázatunk közbeszerzését a napokban fogjuk kiírni. Óvodát fejlesztettünk, bölcsődét építettünk, hegyi utakat láttunk el szilárd burkolattal amellett, hogy minden évben milliókat költöttünk a karbantartásukra.

 

Szociális szolgáltatónkat fejlesztettük, járműveket vásároltunk. Műfüves pályát, szabadtéri sportparkot építettünk. Tűzoltóautót vásároltunk a helyi tűzoltó egyesületnek. Sokat dolgoztunk plébános úrral a templom felújításán, melyhez anyagilag is hozzájárultunk.

 

Rendezvényeink nagy többségét pályázati forrásból tudtuk megvalósítani, így az ezen megspórolt összeggel tudtunk saját beruházásokat végezni, vagy a pályázatokhoz önerőt biztosítani.

 

Véleményed szerint milyen volt Kéthely elmúlt 5 éve?

 

Kifejezetten jónak érzem. Sikerült nagyon sok pályázati és saját forrást fejlesztésekre fordítani. Látványosan szépült-épült a falu. Eközben a tartalékaink is jelentősen nőttek.

 

A közösségi élet nagyon aktív lett. Minden rendezvényünk egyre népszerűbb és már nem csak a helyi, hanem a környéken élők számára is. Civil szervezeteink jól működnek, bár itt azért érezhető, hogy nehezen tudnak megújulni, fiatalítani.

 

Sikerült olyan attrakciót felépíteni a településen, amivel országosan híressé vált a település. A húsvéti dekorációnkat több ezren látogatják meg minden évben. Ez a marketing értéke mellett nagyon-nagyon jó közösségépítő is, hisz az önkormányzat minimális anyagi ráfordításából, a helyiek adományaiból, munkájából tevődik össze. Erre jó példa az idei évben kapott nyúl jelmezek, melyet egy helyi család ajánlott fel a községnek, és okozott ezzel rengeteg gyereknek és felnőttnek örömteli pillanatokat.

 

Ezt a munkát folytatnunk kell, hisz egy település mozgatórugója a jó közösségi élet.

 

Mi volt a számodra a legfontosabb fejlesztés?

 

Legfontosabb az idén szeptemberben megnyílt bölcsőde. Fontos, hogy egy település a múlt ápolása mellett folyamatosan a jelenkor igényei szerint a jövőjét építse. Mi ezzel a beruházással úgy érzem ezt tettük.

 

Mi az ami számodra negatív történés volt az elmúlt időszakban?

 

Igazán jelentős konkrét negatívumot nehéz mondanom. Sajnálom, hogy a Mesztegnyő-Balatonmárifürdő közötti kerékpárút nem valósult még meg, de ismerve az árak emelkedését és a rendelkezésre álló forrást, jó, hogy nem kezdődött meg a kivitelezés. Reméljük az újonnan benyújtott pályázat sokkal sikeresebb lesz, és jövő évben megkezdődhetnek a kivitelezések. Amit szomorúan tapasztalok, hogy a fiatalabb korosztályt nagyon nehezen tudjuk a közösségi életbe bevonzani. De nem adjuk fel, próbálunk mindig újabb programokat kialakítani, hisz itt is szükség van a megújulásra.

 

Indulsz a következő választáson?

 

Igen, indulok az októberi választásokon és talán mondhatom azt is, hogy megnyertem, hisz nincs ellenfelem. A képviselőjelöltek száma is egész alacsony, a 6 helyre összesen 9 induló regisztrált. Bízom abban, hogy a településen élők azokat a képviselőket választják meg, akik mellettem állnak jelenleg és a jövőben is a képviselői csapatom részét szeretnék képezni, hogy közösen tudjuk tovább fejleszteni, közösséget építeni Kéthelyen.

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb