Évzáró beszélgetés Kerner Krisztinával a „Szaki” igazgatójával ...

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2020. május 29. Péntek, 03:34

Kerner Krisztina

Enyhül a járványhelyzet, a korlátozások nagy részét feloldották. A digitális tanrend nem szűnt meg az oktatásban, viszont a szakképzésben különleges jogkört kaptak az iskolaigazgatók. Rájuk bízzák, hogy miképpen fejezik be a tanévet. Kerner Krisztinát a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatóját kérdeztem.

 

 

Hogy zárjátok az évet Marcaliban? Miért ez a sajátos helyzet?

 

A szakképzéssel foglalkozó intézmények nem csak elméleti, hanem gyakorlati oktatást is folytatnak. Valószínűleg ez a speciális helyzet és a szakképzésben tanuló diákok általános szociális háttere magyarázza a különleges döntési jogkört. Lehetőséget kaptunk arra, hogy személyes kontaktusokkal, rendezetten tudjuk lezárni a tanítási évet.

 

Mielőtt belemennénk a részletekbe, a közelmúltban lezajlott érettségiről és a megkezdett szakmai vizsgákról kérdeznélek. Minden rendben megy?

 

Az érettségi vizsgák rendben lezajlottak, természetesen a megfelelő egészségügyi előírások betartásával. Nagy örömmel mondhatom, hogy úgy néz ki, nem lesz szükség szóbeli vizsgára, mert mindenkinek sikerült az írásbelije. Az érettségizőkkel csak a bizonyítványosztáskor találkozunk majd.

 

A szakmát tanulóknál a szakácsok és a cukrászok gyakorlati vizsgáján már túl vagyunk, az írásbelik a héten zajlanak. Június első két hetében még az eladók, a gépi forgácsolók és a női szabók gyakorlati vizsgájára kerül sor. Szóbeli náluk sem lesz, a sikeres gyakorlati vizsga után ők is megkapják a bizonyítványukat.

 

Éltek-e a lehetőséggel és behívjátok-e a tanulókat június első két hetében?

 

Amikor kiderült, hogy akár a járványhelyzet előtti, megszokott oktatási formában is folytathatjuk a tanévet, leültünk a kollégáimmal és megtárgyaltuk, hogy mi lenne a legjobb. Végül arra a döntésre jutottunk, hogy teljes mértékben nem „nyitjuk újra” az intézményt. Június 2-án kedden, tájékoztatás céljából két órás időbeosztásokkal behívjuk az osztályokat az iskolába. Addigra megnézzük, hogy kik azok a tanulók, akik a digitális munkarendbe olyan szinten be tudtak kapcsolódni, hogy nincs lemaradásuk, nem rontottak az átlagukon. Őket „békén hagyjuk”, ők továbbra is otthonról, digitálisan végezhetik a feladataikat.

 

Azoknál, akiknél akár a technikai problémák miatt, vagy a megértés, a magyarázat hiánya miatt azt látjuk, hogy egy kicsit lemaradtak, őket mindenképpen szeretnénk kiscsoportokban, tantárgyanként, illetve szakmánként bontva korrepetálni, felzárkóztatni.

 

Minden oktatási intézmény fontos eseménye a végzősök búcsúztatása. Ti ezt egy videóban tettétek meg. Már csak a bizonyítványosztás maradt, azt hogy oldjátok meg az iskolában?

 

A végzősök esetében nem lesz probléma, mert őket az érettségi, illetve a szakmai bizonyítvány átadására fogjuk behívni, csoportonként. Itt azért szeretném megemlíteni, hogy ugyan ballagás nem volt, de ez alkalommal a bizonyítvány mellé a ballagási tarisznyájukat is megkapják a végzőseink.

 

A többi diák esetében sem lesz nagy, központi záróünnepség. A tanulókat osztályonként elkülönítjük, és az osztályfőnök lesz az, aki néhány szóban értékeli az évet és átadja a bizonyítványokat, illetve a jutalomkönyveket.

 

A nyár folyamán nálatok még zajlanak majd az összefüggő szakmai gyakorlatok. Hogy oldjátok meg?

 

A járványhelyzet alakulása még befolyásolhatja a nyári gyakorlatokat, de most a jelenlegi szabályokkal tervezünk. A Ziehl-Abbeggel már egyeztettünk. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a gyárban legyenek a tanulók a 4 hetes szakmai gyakorlaton és ebben partner volt a cég is. Úgy osztották be a diákokat, hogy július 16-ától lesznek foglalkoztatva. Bízunk abban, hogy addigra tovább enyhül a járvány.

 

A többi céggel is folyamatosan egyeztetünk, úgy néz ki, hogy minden partnerünk tudja vállalni a biztonságos körülményeket. Ha mégis valamilyen probléma adódna, lehetőség van arra, hogy a nyári gyakorlatot is digitális formában végezzék a tanulók. De egyértelműen arra törekszünk, hogy a gyakorlat valóban gyakorlat legyen. A digitális megoldás inkább csak egy vészforgatókönyv.

 

Hogy kezditek a 2020/2021 -es tanévet?

 

Én nagyon bízom benne, hogy úgy fog indulni, ahogy eddig minden évben indult. Mert ez azt jelentené, hogy rendben vagyunk járványügyileg. Szeptemberben egy „rendes” tanévnyitóval szeretnénk kezdeni.

 

Hogy álltok a jelentkezőkkel? Hány osztályt indíthattok?

 

A jelentkezésünk átlagosnak mondható, volt ennél rosszabb évünk is, volt már jobb is. Úgy néz ki, hogy három szakmai osztályt tudunk indítani. A szakképzés változása miatt ágazatokban kezdenek tanulni a kilencedikesek. A vendéglátóipari ágazaton belül a cukrász, a szakács és a pincér szakmákat tanulhatják. Lesz egy kereskedelmi ágazatunk, ahol a kereskedelmi értékesítők, az eladók fognak tanulni. És lesz egy gépész ágazat, ahol a gépi és CNC forgácsolók, valamint az ipari gépészek oktatása zajlik majd.

 

Továbbra is népszerűek a kétéves, érettségire felkészítő képzéseink. Ide azokat várjuk, akik már rendelkeznek egy szakmai bizonyítvánnyal. Nappali tagozatra 23 éves korig lehet jelentkezni, esti tagozaton nincs felső korhatár.

 

Ezenkívül több szakmánkat is meghirdetjük felnőttoktatásban. Ide olyanok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek egy szakmával, vagy legalább 10 osztályt elvégeztek. Vendéglátóipari és gépész szakmákban gondolkodunk elsődlegesen, de igény szerint további képzéseket is indítani tudunk. Érdeklődők már vannak, hamarosan hivatalosan is meghirdetjük ezeket a lehetőségeket.

 

Új oktatási formaként szeretnénk bevezetni intézményünkben a „Dobbantó” programot, mely azoknak a gyerekeknek adna lehetőséget, akik betöltötték a 16. életévüket, de még nem végezték el az általános iskolát. Ők az alapkompetenciák fejlesztése után az úgynevezett „Műhelyiskolában” szerezhetnének szakmai végzettséget.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb