Dr. Steinmetz Ádám

Országgyűlési képviselői mandátumod első fele letelt, első ciklusos képviselő vagy. Vízilabdás nyelven mondva a harmadik negyed következik. Hogy élted meg az első két évet az Országházban?

 

 

Amikor a sportban eljön a félidő, akkor a játékosok értékelik, elemzik az addig történteket, és erőt merítenek a folytatáshoz. Most számomra ez egy ilyen időszak. A magyar emberek bizalmából megtisztelő és felemelő érzés az Országgyűlésben részt venni a törvények megalkotásában és a végrehajtó hatalom ellenőrzésében. Meggyőződésem, csak szakmai alapon, kulturált hangnemben van értelme politizálni. Konstruktív szemlélettel, személyeskedéstől mentesen, megoldási javaslatokat is felmutatva teszem a dolgom, képviselem az emberek érdekeit.

 

Az Országgyűlés jelenleg is tárgyalja a 2021. évi költségvetést. Tudom, sok ezer oldal, de ismerve Téged biztosan áttanulmányoztad. Szerepelnek benne olyan sorok, amik a választókerületben megvalósítandó beruházásokról szólnak? Hogy egy kicsit „hazabeszéljek” benne van a helikopter bázis? És az új Rendőrkapitányság?

 

Hogy értsük azt, hogy miről is beszélünk ... 23 373 milliárd forintról, ami a 2021. évi költségvetés. Ezt az összeget kell elosztani számos célzott feladatra. A költségvetés a kérdésedben szereplő célok szintjére nincsen lebontva, de Beke Mária kapitányságvezető asszony korábban arról tájékoztatott, hogy hamarosan költözni fognak.

 

Részletesen tanulmányoztam a választókerületet érintő célokat, amelyek jelentősen érintik lakókörnyezetünket. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy 20 milliárd forint van elkülönítve egy új MotoGP-pálya építésére, Kelet-Magyarországi helyszínen. (Sajtóhírek szerint Hajdúnánáson.)

 

A magam szerény lehetőségeivel az elmúlt hetekben folyamatosan arra hívtan fel a figyelmet, hogy a korábban félbehagyott sávolyi versenypálya legyen befejezve. Nem értem, hogy érdemben miért nem foglalkoznak ezzel a helyszínnel, pedig a napnál világosabb, hogy ez mekkora jelenőséggel bírna Marcali térségére. A megspórolt összeget pedig akár a Marcali Kórházra is lehetne költeni. A költségvetés vitája során is elmondtam, hogy sokkal drágább lenne egy új versenypálya megtervezése, megépítése. Nem értem, hogy miért a politikai megfontolások döntenek, és miért nem a józan ész?

 

A Marcali Kórház ügyében próbáltam informálódni. Vannak hírek, hogy önállóvá válik, illetve az ígéret szerint ennek már 2019. év elején meg kellett volna történnie. De nem történt meg. 2011-ben, amikor még Marcali fenntartásában működött a kórház, akkor 1.65 Mrd forintos költségvetéssel rendelkezett, ma a realitás 4 Mrd forint körüli összeg lenne. Ebből lehetne az itt dolgozók bérét emelni, valamint több orvost alkalmazni, és ezáltal a várólistákat csökkenteni. Lenne miből a megígért CT-készüléket beszerezni és működtetni, és az eszközellátottságot fejleszteni.

 

Ha a választókerületről beszélünk, akkor itt említem meg a balatonboglári volt állami gazdaság – ami most a Henkel csoport tulajdonában van – visszavásárlását is. Ez az elképzelés korábban a fideszes ellenfelemnek is szerepelt a céljai között, és most eladó is a gazdaság egyik üzemrésze. A helyi szőlőtermesztők és borászok szerint segítené a gazdákat, ha az állam visszavásárolná a szőlőfeldolgozót és a helyi termelői csoportok használatába adná. Nyugat-Európában ez egy jól működő gyakorlat. Jelenleg ugyanis a borvidéken megtermelt szőlő 70%-a feldolgozatlanul hagyja el a régiót. A feldolgozásból származó többletbevétel így nem a térségben élők jövedelmi helyzetét javítja, valamint ez a helyzet a helyi emberek számára nem teremt további munkahelyet. De a BB visszavásárlására sincs előirányzat a költségvetésben.

 

456 költségvetést módosító javaslatot adott be a JOBBIK-frakció a jövő évi költségvetéshez, köztük a fent említett célok elérése érdekében én is számosat. Több indítványt közösen gondoltam előterjeszteni Móring József Attilával, mert szerintem nagyon pozitív az üzenete annak, ha egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő együtt áll ki jó ügyek mellett. Sajnos a képviselő úr nem tartotta ezt fontosnak, annak ellenére sem, hogy számos elképzelés az ő korábbi ígérete, javaslata volt. Ennek ellenére remélem, hogy lobbizik a felsorolt elképzelések megvalósulása érdekében, mert ezek fontosak a választókerületnek.

 

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának vagy tagja. Volt lehetőséged érdemi érdekérvényesítésre?

 

Igen, vannak apró sikereim. A legutóbbi, földügyi tárgyú törvényjavaslatokba – többek között az osztatlan közös tulajdon megszüntetését elősegítő törvényhez – beadott módosító javaslataimat elfogadta a Kormány és a fideszes többségű bizottság.

 

Nagyon ritka az ilyen. Nem azért, mert nem kellő felkészültséggel, vagy szakmai alappal adja be az ellenzék a javaslatait, hanem sok esetben a nagyvonalúság hiányzik a másik oldalon.

 

A sport mellett a mezőgazdaság az, ami közel áll hozzám. Családi gazdaságunk tagjaként gyakorlati tapasztalatom is van a területről, és örömteli számomra, hogy a Mezőgazdasági bizottság elsősorban szakmai alapon működik, nagyon ritkán hangzanak el politikai csörték. Font Sándor elnök úr egyébként a szőlő-bor ágazathoz kötődik, így az említett ágazattal foglalkozó albizottság is igen aktív.

 

Az elmúlt két évben 103 önálló, 125 nem önálló indítványt nyújtottál be, és 63 alkalommal szólaltál a Tisztelt Házban. Nagyon aktív képviselő vagy, de hát ahogy én olvasom a hírekben, egy ellenzéki képviselőnek nem sok esélye van arra, hogy sikeresen keresztülvigyen egy ügyet a többségi Parlamentben. Nem zavar a „szélmalomharc”?

 

Mielőtt a kérdésre válaszolnék egy-két dolgot érdemes tisztázni. Ezek a számok valóban egy képviselő teljesítményének a mérőszámai. Mindazonáltal szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az országgyűlési képviselő munkája nem csupán a parlamenti munkából áll. Azért is vagyok büszke a teljesítményemre, mert kizárólag akkor szólaltam fel, és akkor szóltam hozzá egy témához, amikor úgy éreztem, hogy kell, nem pedig önjelölt beszélőfejként nyomtam gombot mindenhez. A felszólalások mind az én önálló gondolataimat tükrözték, mások által előre megírt szöveget én nem olvasok fel felszólalásnak láttatva. Ami pedig nem az én szakterületem, illetve nem kapcsolódik a választókerülethez, azokhoz a témákhoz általában nem szólok hozzá. Ennek fényében a számok valóban szépen mutatnak.

 

De a számok mögött az is ott van, hogy vannak problémák. Jobban örülnék, ha nem lennének, és így nem kellene róluk beszélni.

 

Visszatérve, nem gondolom szélmalomharcnak a munkát a Parlamentben, bár kívülről valóban úgy tűnhet, ezért a kérdés jogos. Az ember dolgozik, feláll és kér, vagy számonkér, de nem veszik komolyan, nem adnak választ, lesöprik a javaslatait. Ugyanakkor minden csak szemlélet és nézőpont kérdése, én a Parlamenti munkámra úgy gondolok, hogy egy nagyon jó felkészülés.

 

Nagyon jó felkészülés a majdani kormányzásra, ha a jó Isten és az emberek is úgy akarják. Figyelem az országot jelenleg vezető formációt, hogy miképpen gyakorolja a hatalmat. Én mindenkitől tanulok. Azt is, hogy hogyan kell jól csinálni a dolgokat, és azt is, hogy hogyan nem szabad.

 

Nagyon örülök annak, hogy értékelik a munkámat és nem csak az ellenzéken belül, kormánypárti képviselőktől is elismerést kapok.

 

A sportszervezetek vezetőivel kapcsolatban feltett kérdésedre Szíjártó miniszter úr korrekt, már-már tiszteletteljes választ adott. Bár nem vagyok a parlamenti közvetítések nézője, azért nem ez az általános gyakorlat. Létezik normális párbeszéd a kormánypárt és az ellenzék között a Parlament folyosóin?

 

Létezik, és nem csak a folyosókon, hanem az „arénában” is. Szíjártó Péter külügyminiszter úr munkabírását abszolút magasra értékelem, Ő pedig a sportolói múltamat, ahogyan ez ki is derült ebben a rövid „csörtében”. Kaptam egy korrekt választ, Ő azt gondolja, hogy teljesen rendben van, hogy politikusok vezethetnek sport szervezeteket. De engem nem tudott meggyőzni, mert továbbra is azt gondolom, hogy ez nincsen rendjén.

 

Borzasztó rossz az üzenete annak, hogy egy sportág szövetségét, vagy egy egyesületet ahol rendkívül változatos világnézetű, gondolkozású emberek sportolnak, szurkolnak, azt egy pártpolitikus vezesse. A sportágat ezek az emberek jelenítik meg a nyilvánosság előtt, ezért sem szerencsés, sőt kifejezetten káros, hogy politikusi minőségükben döntsenek az általuk vezetett sportszervezet támogatásáról. Vagy az ellenfeleik nem támogatásáról.

 

Élő példa az államilag elismert sportakadémiai rendszernél: kijelöltek 10 futball akadémiát, amit most kitömnek pénzzel. De vajon mit szólnak ehhez a többiek, akik ugyanabban a ligában fociznak, csak jóval szerényebb körülmények között?

 

Az egyesületek persze azt feltételezik, hogy ezek a fideszes politikusok majd pénzt hoznak, de kérdezem én, mi lesz egy esetleges kormányváltás idején? Van alapja a kijelentésemnek, mert az már kiderült, hogy a nagyvárosokban az önkormányzati választásokat követően sok minden megváltozott a sportfinanszírozásban.

 

Akadályozzuk meg a sportegyesületek kényszer szülte vezetőválasztását, és vegyük tudomásul, hogy nem elég szeretni egy vezetőnek a sportot, hanem érteni is kell hozzá. Hagyjuk meg a sportot a versenyzőknek, és a szakembereknek. Ne menjünk vissza a Kádár korba, amikor a párttitkár biztosan a focicsapat elnöke volt. Akkor sem működött és most sem működik, és legkevésbé sem szerethető! Milyen érdekes, hogy most azok az emberek hozzák vissza ezt a szokást, akik korábban harcoltak a rendszer ellen. De vegyék tudomásul, hogy sportvezetőnek lenni az egy önálló szakma!

 

Korábbi interjúdban elmondtad, hogy az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának alelnökeként is dolgozol. Szereted a nemzetközi munkát?

 

Igen. Évente két alkalommal tartunk közgyűlést, de idén tavasszal elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Nagy megtiszteltetés Magyarországot képviselni azokon a fórumokon, amelyeken közel 200 parlament képviselői vesznek részt. Én a demokrácia és az emberi jogok szekciójában dolgozom. Ez már egy kicsit külpolitika, nagyon hasznos munka. Vannak nemzeti baráti csoportok is, én például a Montenegrói-Magyar csoportnak vagyok az elnöke. 3 évig sportoltam Montenegróban, kiválóan megtanultam a szerb–horvát nyelvet, ezért is szeretem ezt a munkát.

 

Hogy látod, a választókerületben jól használták fel a települések az Uniós forrásokat? Mit vársz a következő 7 éves Uniós költségvetési ciklustól? Kevesebb forrás jut hazánknak?

 

Kezdeném a kérdés második felével. Azt biztosan látjuk, hogy kisebb lesz az a torta – az Unió büdzséje – amit fel lehet osztani, hiszen az Egyesült Királyság kilépett a szervezetből. A németek és a franciák mellett a britek voltak a legnagyobb nettó befizetők. Azt is látni kell, hogy a mezőgazdasági támogatások előreláthatóan csökkenni fognak, valamint a környezetvédelmi előírások szigorodnak. Még nagy a bizonytalanság ez ügyben, de Magyarország Kormánya nagyon határozott álláspontot követ: nem lehet kevesebb pénzért többet követelni. Én is osztom ezt az elvet, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a környezetvédelmi szempontok egyre inkább előtérbe kerülnek, hozzáteszem nagyon helyesen.

 

Ami a fejlesztési pénzeket illeti, ellenzéki képviselőként nekem nincs olyan széles rálátásom az uniós pályázatokra. Erről Móring József Attila képviselő társam sokkal pontosabb tájékoztatást tud adni.

 

De a tapasztalatokat ismerem. Úgy gondolom, hogy ezek a támogatások egy átfogó koncepció nélkül érkeznek. Nincs egy térségi stratégia arról, hogy hol vagyunk, hova szeretnénk elérni, és ahhoz milyen forrásokra lenne szükség. Ezt pedig fontos lenne tudni, mielőtt lehívjuk a pénzeket! Ez az egyik.

 

A másik gondom, hogy ezeket az uniós forrásokat elsősorban munkahely teremtésre, munkahely bővítésre kellene fordítani, mert az közvetlenül érinti az embereket. Az, hogy fel van újítva egy vasútvonal vagy egy útszakasz, közvetve segít, de közvetlenül nem érinti az átlagpolgárokat.

 

Ne csupán betonba, aszfaltba, térkőbe fektessük ezeket a pénzeket. Az is nagyon jó dolog, hogy játszótereket építünk, de hát oda építsünk, ahol gyerek is van!

 

Sajnos még mindig megnehezíti a felhasználást a bürokrácia. Számos példa van arra, hogy megnyert pályázatokat visszaadnak, mert a több éves procedúra alatt a tervezett költségszint jelentősen megemelkedik és képtelenség az elnyert összegből megvalósítani a célt.

 

Ne menjünk messzire... példaként itt van a Balatonmáriafürdő-Mesztegnyő kerékpárút, ami nyert 500 millió forintot, és az érintett önkormányzatok már a számlájukon lévő pénzt fizették vissza, mert látták, hogy az elnyert támogatásból nem lehet megépíteni a kerékpárutat. Most új pályázat, új közbeszerzés … és egy kapavágás sincs belőle. Egy éve rákérdeztem Cseresnyés Péter államtitkár úrra ez ügyben, azt a választ kaptam, hogy nagyon hamar fogunk kerékpározni az új úton. Én ezt nagyon várom, de attól tartok, hogy még hosszú ideig nem lesz belőle semmi.

 

Van néhány, a választókerületet érintő gond, ami sok éve megoldatlan. Engedelmeddel végigmennénk rajta.

 

68-as út felújítása … és ez kapcsolódik a mesztegnyői kerékpárúthoz … mert ha elkészülne akkor az útépítők nagyon hamar elbontanák, hiszen 11,5 tonnára kellene megerősíteni a főutat, illetve szélesíteni is szükséges.

 

Pontosan a kerékpárutas beruházás miatt letekertem Mesztegnyőre, és döbbenetes, hogy milyen állapotban van a 68-as. Személygépkocsival számtalanszor végigmentem rajta, az sem egy élmény, de kerékpárral … nyomvályús, töredezett... beláthatatlan kanyarokban kamionok előznek, majdnem belöknek az árokba, szó szerint életveszélyes a közlekedés ezen a fontos nemzetközi úton. Napi 7000 járműegység a forgalom, közte nagyon sok kamion, ami igen jelentősnek számít.

 

Kevesen tudják azt, hogy már 2007-ben rendelkezett egy Kormányhatározat arról, hogy el kell kezdeni a felújítását. Ez csak igen kis részben valósult meg. A Nagyatádi és a Marcali elkerülő szakasz épült meg, a további 85 km nem. A héten a Parlamentben felszólaltam az M7-es mellett ebben az ügyben is, hogy végre talán a 67-es út után mi jövünk soron. Mi megleszünk zenélő útszakasz nélkül is... csak épüljön már végre!

 

Marcali – Öreglak út felújításának második üteme …

 

Van ez a jól hangzó Magyar Falu program, amihez országos szinten többmilliárdos forrás van hozzárendelve. De valójában az igények és a rendelkezésre álló források igen-igen távol állnak egymástól. Ha arányaiban nézzük a lehetőségeket, nagyon kevés útszakasz felújítására lesz elég. Én alapvetően optimista természet vagyok, azonban gyanítom, hogy egyhamar ebből sem lesz semmi. De nagyon örülnék annak, ha az élet megcáfolna!

 

Általában a Balaton vízrendezése, kotrása, fejlesztése …

 

Sok a gond … például egyre nehezebb lesz lejutni a Balatonpartra, zárul a kör, mert szinte mindent felvásároltak az elmúlt időszakban. Befektettek kikötőkbe, kempingekbe, szállodákba, üdülőkbe.

 

De beszéljünk a mederről, az még állami tulajdon. A megemelt vízszint valóban segített, tisztább a víz, kellemesebb a fürdőzés, viszont még mindig nincs megoldás – főleg Fenyves és Mária között – arra, hogy a vízelvezetést megoldják. Nem vagyok egészen biztos benne, de úgy tudom, hogy 100 centiméteres átlag vízszintre tervezték az említett települések csapadékvíz elvezetését. Most viszont 120 centiméteren tartják. A mezőgazdaságnak gondot okoz a magasabb vízállás.

 

A nádasok állapota is komoly probléma, ahogy az iszapolódás, a rendszeres kotrás hiánya is. Ez igazából állami feladat, a hírek szerint több millió köbméter iszapot kellene kikotorni.

 

Nagyon szigorú szabályozásra lenne szükség a még meglévő nádasok ügyében, mert ez a Balaton ökoszisztémájának nagyon fontos része.

 

Mindannyiukat érintett a COVID–19 járvány. Mielőtt az általános véleményedről kérdeznélek, megkérdezem, Te és a családod, hogy élte meg? Megítélésed szerint jól kezelte a Kormány a vészhelyzetet?

 

Nehezen éltük meg mi is. Tegnap találkoztam február óta először a testvéremmel. Rettenetes volt, de szükséges. Ott is pici gyerekek vannak és nálam is, betartottunk minden szabályt … talán túlságosan is óvatosak voltunk. Én azt gondolom, hogy jobb félni mint megijedni.

 

A járványkezeléséről. Véleményem szerint a Kormány viszonylag jól kezelte a helyzetet. Gyors és határozott lépéseket tett. Számos esetben a JOBBIK képviselőinek indítványainak is eleget téve intézkedett. Jól hasznosította a nemzetközi tapasztalatokat, itt főleg az osztrák modellre gondolok.

 

Ami viszont döbbenetes és a mai napig nem tudjuk az okát, hogy a kórházi ágyaknak a kiürítésére miért volt szükség ezen a módon. Az intézkedéssel gyakorlatilag halálra ítéltek embereket. Lehetetlen helyzetbe hoztak családokat. A felelősséget senki nem vállalja. A miniszter úr a kórházigazgatókra mutogat, alap nélkül. Hála Istennek nem öltött tömeges méreteket a járvány, így nem kellett a hely azoknak a betegeknek akiknek azt felszabadították.

 

Én nem vagyok szakember, de azt látom, hogy nem volt indok arra, hogy ezeket az ágyakat kiürítsék. Arra számítottam, hogy ők tudnak valamit arról, hogy elszabadul a járvány, és embereknek az ezreit kell napokon belül elhelyezni és ellátni, de ez nem történt meg. Az intézkedés kiadásának pillanatában rengeteg ágy üres volt!

 

A felelőtlen utasítás okán – nem tudok pontos számokat – de számos ember életét tönkretették, megrövidítették. Belehaltak, mert nem megfelelően lettek kezelve, ellátva. A házi segítőknek, a betegápolóknak, a családoknak olyan terhet akasztottak a nyakukba, amire nem voltak, nem lehettek felkészülve. És nincs felelős. A miniszter úr mossa kezeit, mutogat a kórházigazgatókra, hogy az ő döntésük volt. De nem az övék volt.

 

Nagyon sok szakrendelés, műtét, diagnosztikai vizsgálat elmaradt, ez is kérdéseket generál… sok tanulsága van ennek a járványnak, remélem, hogy a hozzáértő szakemberek megfelelő módon, politikamentesen feldolgozzák a tapasztalatokat, hogy azok ismeretében jobb döntéseket hoznak majd a jövőben.

 

Lesz komoly gazdasági válság? Erre az évre az MNB növekedést mond, a Világbank meg 10% -os GDP csökkenést....

 

Az elmúlt években egy konjunktúra volt a világban, így hazánkban is növekedtek a bérek, de más országokban is, így a bérszakadék nem csökkent. A statisztikákban benne van Mészáros Lőrinc jövedelme is, tehát a helyzet nem annyira rózsás, mint ahogyan azt sugallják nekünk. De a hullámhegyet most egy hullámvölgy követi, egy komoly recesszióra számítok. Azt látjuk, hogy több százezer ember vesztette el az állását Magyarországon. Cégek, vállalkozások mentek tönkre, kerültek csődközeli helyzetbe, és ennek komolyan érezhető hatása van és lesz. Nem kell ahhoz közgazdásznak lenni, hogy tudjuk, a gazdaság erőteljesen lassulni fog és lehet akár egy durva zuhanás is. Sajnos, nehéz idők jönnek.

 

Ugyanakkor, hogy ne ilyen szomorúan fejezzük be a beszélgetést, arra kérem az olvasókat, hogy a karanténból szabadulva járják a természetet, foglalják el gyerekeikkel a játszótereket, éljenek a nyári táborok adta lehetőségekkel! Örüljünk, hogy a járványt átvészeltük, és továbbra is vigyázzunk arra, ami a legfontosabb: az egészségünkre!

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Az interjú 2020. június 12.-én készült Marcaliban.

 

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.