Skip to main content

Beszélgetés Buni Rolanddal, a Marcali mentőállomás vezetőjével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2021. július 23. Péntek, 12:55

Buni Roland

Bevezetésképen arra kérlek mutasd be magad egy kicsit. Hol születtél? Úgy tudom családos vagy, erről is beszélj egy kicsit, persze csak annyit, ami „ránk, olvasókra” tartozik.

 

 

Kaposváron születtem, itt is nevelkedtem négy testvéremmel együtt és azóta is itt élek a családommal. Három gyermekem van: egy 14 éves lányom és két igen eleven fiú, akik 3,5 és 2 évesek, mellettük sosem lehet unatkozni, bearanyozzák az életünk. Feleségem is egészségügyi dolgozó, ő a véradás területén segít az embereken és csakúgy, mint én, szintén FC Barcelona szurkoló 😊.

 

Szabadidőmben az aktív pihenést részesítem előnyben, családommal rendszeresen kertészkedünk, kerékpározunk, kirándulunk, utazunk. Azon szerencsés emberek közé sorolom magam, akinek a munkája a hobbija. Kissé ambivalens érzésem az évek alatt sem változott, mert amikor elmegyek egy 24 órás szolgálatra Marcaliba, akkor a családom hiánya miatt érzek egy kis űrt, amikor meg otthon vagyok, akkor meg a mentőállomás hiánya miatt érzem ugyan ezt.

 

De ez így van jól, mindkettő az életem szerves része. 17 évig dolgoztam kórházban, ezzel párhuzamosan a mentőszolgálat 15 éve meghatározó az életemben, emellett amikor időm engedi, véradásokon donor kivizsgálóként is feladatot vállalok.

 

Hogyan kerültél egészségügyi pályára? Melyek azok a lépcsőfokok, amik eljuttattak a mentő-állomás vezetéshez?

 

Bár gyermekkoromban én is tátott szájjal néztem a piros lobogós Nysa mentőt, azonban pályaválasztáskor mégis kifejezetten csak szülői ráhatással kerültem az egészségügy területére. A szakiskola befejezése után egyből ápolóként kezdtem dolgozni a kaposvári kórház Baleseti osztályán, majd a 2004-től Sürgősségi Centrumban, ahol rengeteget tanultam. Érdeklődési köröm mindig is az akut betegellátás volt.

 

2005-től másodállásban kezdtem vonulni a Kaposvári Mentőállomáson először mentőápolóként, majd a főiskolai diploma megszerzése után már mentőtisztként. Hat évvel ezelőtt lehetőségem volt részállású státuszomat főállásúra változtatni a Marcali Mentőállomáson, ezért a kórházi munkám abbahagytam.

 

Két éve a megyében a szakmai felelős feladatot látok el, ami annyit jelent, hogy a mentőellátás során végzett ellátások és dokumentációk szakszerűségét ellenőrzöm, tanácsot adok. Egy éve kértek fel az állomás vezetésére, amit csak hosszas megfontolás után vállaltam el, mert tudtam, hogy ez rengeteg adminisztrációs és szervező munkával jár. A célom az volt, hogy az állomásra mindenki jó érzéssel jöjjön be dolgozni, mert abból a betegeink is profitálnak.

 

A feleségem és a Bajtársaim már kinevezésem előtt nagyfokú támogatásukban biztosítottak, melyet azóta is élvezek. A mentőmunka mindig is csapatmunka volt és az állomásvezetés is az, az állomány együttműködése nélkül nem menne. A dolgozók változásokat szerettek volna és ezeket összefogással végre is tudjuk hajtani.

 

PTE Szigeti-Gyula János Egészségügyi Technikumban végeztél Kaposváron, majd munka mellett Egészségügyi tanár MSc. végzettséget is szereztél a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Mindig fontos volt számodra a tanulás?

 

Sokan azt gondolják az ismeretségi körömben, hogy én nagyon szeretek tanulni. Őszinte leszek, nem igazán szeretek, de mindig nagy szükségességét érzem. Az egészségügyben dolgozni egyenlő egy élethosszig tartó tanulási folyamattal, a legjobb szakmai ellátást folyamatos képzéssel, gyakorlással tudjuk csak szinten tartani.

 

A munkám során mindig is a maximalizmus és a széles látókörűség jellemzett, ehhez pedig szintén elengedhetetlen a tanulás. Azt gondolom, mindenkiben ott szunnyad egy olyan készség vagy akár tehetség, csak meg kell találnunk és megfelelő motivációval, érdeklődés felkeltésével, pozitív visszacsatolással könnyebben áll neki tanulni.

 

Az egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási Bizottságának vagy az elnöke. Mi a konkrét feladatod, illetve a szakmán kívül foglalkozol-e közélettel? Úgy tudom ma már tanítasz is. Arra kérlek erről is beszélj nekünk.

 

2014 óta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Somogy Megyei Területi Szervezetében az Területi Oktatási Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Továbbképzések, oktatások, szakmai versenyek, rendezvények szervezése, egészségügyi oktatással kapcsolatos véleményezések, valamint a továbbképzések ellenőrzése az elsődleges feladatom. 19 évesen gyakorlati oktató ápolónak neveztek ki.

 

Az oktatást mindig is a munkám alapvető részének tartottam, hiszen fontos, ha valamiben jók vagyunk, akkor azt adjuk át a jövő generációjának, akik aztán még tovább fejlesztve kamatoztathatják azt a betegellátás során. 10 éve védőnő, képalkotó és laboranalitikus főiskolai hallgatókat tanítok a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központjában.

 

Mellette a jogosítványhoz szükséges közúti elsősegélynyújtásból a laikusok és egészségügyi szakképzésben betegkísérők, mentőápolók, ápolók vizsgáztatását végzem. Folyamatosan részt veszek előadóként egészségügyi szakdolgozók továbbképzésein, konferenciákon.

 

Felnőtt életem a pörgésről szól, szeretem a kihívásokat, így öt éve örömmel fogadtam a megkeresést a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt részéről az országos elsősegélynyújtó versenyek szakmai vezetésére.

 

Mennyire lehet lelkileg hozzászokni a mentőzéshez? Egy idő után már megkeményedik az ember lelke?

 

A mentőmunka rendkívül érdekes és változatos mindannyiunk számára. Személyiségünkben jelen kell lennie olyan alapvető készségeknek, melyek elősegítik a stresszhelyzetben való megküzdést, mint például a helyzetfelismerő, következtetési, konfliktuskezelési és döntési készség.

 

Vannak esetek, melyek közel állnak hozzánk, érzelmileg is megérintenek. Vannak öröm és sikerteli percek, de sajnos vannak szomorú, tragikus esetek is. Nekünk inkább a sikerekből kell táplálkoznunk. A tragédiákat az eset után az állomáson azonnal átbeszéljük, kibeszéljük egymás között.

 

A Mentőszolgálatnál nagyon jól működik a Mentálhigiénés csoport, lehetőségünk van bármikor pszichológus segítségét kérni. Sok mindent látva én azt tudom tanácsolni mindenkinek, addig értékeljük az élet minden legkisebb örömét és az egészséget, amíg az megadatik.

 

A szolgálatban töltött évek alatt bizonyára sokat láttál és tapasztaltál. Megváltozott a mentősök feladatköre, illetve a mentések műszaki feltétele?

 

Az elmúlt 15 évben az Országos Mentőszolgálat feladatai néhány területen átalakult. A betegszállítás 99%-a kikerült feladatok közül, a mentésirányítás átszerveződött, a digitalizáció a mentésbe is beépült.

 

A pandémia időszaka viszont új kihívások elé állítottak bennünket a mintavételekkel és megnövekedett mentési feladatokkal. Bajtársnőink és Bajtársaink rendkívüli összefogással kiválóan helyt álltak.

 

A mentőautók és mentőtechnikai felszereléseik is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Új eljárásrendek lettek bevezetve, mely a betegellátást egységessé és biztonságossá tették. Nem véletlen, hogy az európai mentőversenyeken a magyar csapatok mindig az élmezőnyben végeznek.

 

Mindig érdekelt, talán olvasóink is így vannak vele … mi a különbség egy mentőszakápoló és egy mentőtiszt között?

 

A mentőszolgálatnál több típusú mentőegység van, de alapvetően két szintű mentőegységet különböztetünk meg. Az egyik a BLS (alapszintű) egység, amelyen egy mentőápoló és mentő-gépkocsivezető teljesít szolgálatot. A mentőápoló középfokú végzettség, ahol két évet tanul.

 

Önállóan tud alkalmazni alapszintű életmentő beavatkozásokat és mentéstechnikai eszközöket. Ez az egyetlen olyan ápolói szakirányú végzettség, ahol egy komoly belső vizsga után meghatározott kórképekben gyógyszeres beavatkozásokat végezhet, pl. fájdalomcsillapítás, görcsoldás, folyadékpótlás, hörgőtágítók adása. Kritikus állapotú beteg ellátásában szakszerűen segíti a mentőtiszt munkáját. De képes egy alapszintű újraélesztés és szülés levezetésére is.

 

A másik az ALS (emelt szintű) mentőegység. Itt a mentőegység vezetője mentőtiszt vagy orvos, a csapat további tagjai a mentőápoló és mentő-gépkocsivezető. Ha mentőtiszt az egységvezető, akkor esetkocsinak, ha mentőorvos, akkor rohamkocsinak hívjuk.

 

Elsődlegesen ezeket az autókat riasztják többek között újraélesztéshez, eszméletlenhez, megindult szüléshez, súlyos balesetekhez. A mentőtiszt főiskolai diplomával bír, amit 4 év alatt tud megszerezni.

 

Az ő beavatkozási szintjük jóval magasabb a mentőápolóénál, a helyszínen önállóan orvosi szintű vizsgálatokat, beavatkozásokat kell végeznie, pl: vénába, csontba gyógyszereket ad, kritikus állapotú beteget elaltat, ritmuszavart elektromos sokkal helyreállít, emelt szintű légutat biztosít (intubál), EKG-t értékel, életmentő sebészi beavatkozásokat végez: légutakon, mellkason metszést ejt, csakhogy néhány példát említsek.

 

Milyennek látod a Marcali Mentőállomást? Volt egy felújítási folyamat elkészült? Milyen a technikai felszereltségetek? Van létszám hiány? Van elég mentőautótok, azok korszerűek?

 

Hat éve érkeztem a Marcali mentőállomásra. Egy nagyon jó, rátermett, sikerekre éhes csapatot ismertem meg, gyorsan befogadtak, véleményemet kérték, hallgattak rám. Magas szintű betegellátásommal, határozottságommal igyekeztem a társaimat motiválni, példát mutatni.

 

Kinevezésemkor három fő pillérre helyeztem a kitűzött változások alapjait: hivatástudat, szakmai fejlődés, valamint a csapatszellem és az őszinteség. Állomásvezetőként szabálykövetés, precízió, következetes szigorúság jellemez.

 

Az összefogásunkat jellemzi, hogy például az állomás elöregedett drótkerítését a Bajtársak szabadidejükben cserélték le, fákat ültettek. Szabadnapra tervezett önkéntes továbbképzésen az állomány 95%-a részt vett és még hosszan sorolhatnám.

 

Nagyon büszke vagyok a csapatra, mindenben számíthatunk rájuk, éppen ezért is műszaki gondnok Sinka György Bajtársammal igyekszünk minden dolgozói igényt, kérést kielégíteni. Idén az egyik mentőápolónk Szatmári Levente a hét mentődolgozója címmel, míg a Vizvári Zsolt a Magyar Ápolók Napja alkalmából részesült elismerésben.

 

Marcaliban négy mentőautó vonul, egy esetkocsi és három mentőkocsi, amin összesen 32 mentődolgozó teljesít szolgálatot. Mindegyik korszerű, jól felszerelt „sárga” mentőautó. Létszámhiánnyal szerencsére nem küzdünk, a mi régiónkra amúgy sem jellemző.

 

Az Országos Mentőszolgálat és a Marcali Mentők Közalapítványa nem csak a legkorszerűbb mentéstechnikai felszerelésekkel látja el az állomást, hanem a dolgozók komfortérzetére is ügyel: folyamatban van a belső helységek két színű festése, féltető kiépítése, klimatizálás befejezése.

 

Hálásak lehetünk több helyi vállalkozásnak is, akik anyagi támogatásukkal segítik a Közalapítványt, így nagyon sok tervünket sikerült már véghez vinni: régi bútorzatok teljes cseréje, bejárat előtti járólapozás, számítógép, televíziók beszerzése, beléptető rendszer kiépítése.

 

Információim szerint augusztusban ünneplitek a Marcali mentés kezdetének 120 éves évfordulóját. Mire készültök, milyen programok lesznek?

 

Így van, augusztus 14-én a Marcali Mentők Közalapítvány szervezésében a Piac téren egy nagy szabású jubileumi rendezvényt szervezünk. A rendezvény a lakosság felé is teljesen nyitott, kifejezetten gazdag programokkal készülünk a gyermekek számára is: mentő-rajzverseny, ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatás, csocsófoci, lovaskocsikázás.

 

A sármelléki helikopter megfelelő időjárás esetén kitelepül és egész nap innen fog riasztás esetén felszállni.

 

Ezek mellett lesz még elsősegélynyújtás bemutató, egészségsátor szűrőprogramokkal, Mentőmúzeum kiállítás, kulturális zenei és tánc programok. Bajtársaink számára főző és fociversenyt hirdetünk.

 

Délelőtt 10 és 13 óra között a Civil Szervezetek Székházában véradást szervezünk. 16 órától a tűzoltókkal, rendőrökkel közös látványos mentési bemutatót tartunk. Az esemény teljes programja a Marcali Mentők Közalapítványának közösségi oldalán elérhető, sok szeretettel várunk mindenkit!

 

A PTE Szigeti-Gyula János Egészségügyi Technikum, „Szigetisek voltunk” címmel videóinterjú sorozatot készített, ahol volt diákjai nyilatkoznak tapasztalataikról, emlékeikről, életútjukról. Alább megnézhetik a Buni Rolanddal készített filmet.

 

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb