Skip to main content

Beszélgetés Györkös Tamással a Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont új igazgatójával …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. május 22. Kedd, 11:27

Eltelt néhány hét a kinevezésed óta, gondoltam ma már van kellő rálátásod az általad vezetett intézményre. Korábban nem itt dolgoztál, feltételezem számodra a megismerés, a feladat felmérésével telt ez az időszak.

Gyorkos_Tamas_100Az első hónap valóban a tapasztalatszerzéssel telt, én korábban nem dolgoztam fürdőben, tehát számomra ez egy új feladat. De ez is egy munkahely ahol emberek dolgoznak. Vezetőként viszont már van kellő tapasztalatom. Már történtek átszervezések, és még tervezek változtatásokat a továbbiakban is. De ezek nem befolyásolják a Fürdő rendes üzemmenetét. Amit ebből a vendégeink tapasztalhatnak az annyi, hogy a rend, a tisztaság, a fegyelem egy kicsit nagyobb lesz, mint azt korábban tapasztaltam. Vannak változások, kötelező feladatok amik korábban –az előző vezetés alatt – nem voltak elvégezve, folyamatban vannak. Szeretném ezeket a meglévő apróbb hiányosságokat mielőbb megoldani.

A pályázatod megírásakor biztosított volt számodra a kellő tájékozódás a Fürdő helyzetéről? Arra is szeretnélek megkérni, hogy a pályázatod, terveid főbb elemeiről informálj minket.

A pályázatom megírásakor, bizonyos információk a rendelkezésemre álltak. De el kell mondanom egy teljesen más helyzetbe kerültem mint kinevezett vezető, nagyon sok meglepetés ért. A pályázat elkészítésekor sok ma már tudott információ nem állt rendelkezésemre. Ez vonatkozik technológiai, és munkaerő szempontokra is. Voltak meglepetések. Igyekszem változtatni és helyrehozni azokat a dolgokat, amiket esetleg elmaradtak. Megmondom őszintén, meglepődtem az elején. De folyamatban van a hiányosságok megoldása, azt még nem mondom, hogy végére értem, de jó ütemben pótoljuk a pótlandókat.

Én azt szeretném, és az a célom, hogy ez a Fürdő – és ezt a személyzet is tudná és értené – a Marcali és környéke lakosaiért van. Ennek a Fürdőnek a Város és a városkörnyék kulturális és sport központjává kell válnia. Ez a Fürdő Marcalinak egy nagyon nagy kincse, ezzel nagyon sok mindent lehet kezdeni, de ehhez nagyon sok befektetés is kell, ahhoz hogy azok a tervek és elképzelések, amiket én leírtam a pályázatomban megvalósulhassanak.

Azt szeretném, hogy fejlődjön a Fürdő, hogy sokkal több programot szervezzünk és ezzel több vendéget, több bevételt szerezzünk. Egy család és gyerek központú Fürdőt szeretnék.

Kezdődik a szezon a szabadtéren. Lesz-e változás az üzemeltetési rendben, illetve lesz-e változás az árakban?

Május 27.-én most vasárnap nyitunk a Kölök Parádéval és szezonnyitó nagy rendezvénnyel. Nem tervezek áremelést egyelőre. Tudom, hogy milyen helyzetben vannak az emberek. Megpróbáljuk a két évvel ezelőtti árakon üzemeltetni a Fürdőt ebben a szezonban is. Nem változik a nyitva tartás, és továbbra is ingyenesek a szolgáltatások. Aki megvásárolta a belépő jegyet annak már nincs költsége a továbbiakban a Fürdő szolgáltatásainak tekintetében.

A tanuszoda kihasználtsága, az úszásoktatás helyzete, a sporttolók elhelyezése, a fedett szolgáltatásai a következő kérdés csoport, amit felvetnék. Elégedett vagy? Szándékodban áll –e a változtatás a következő szezonra?

A tanuszoda kihasználtsága, a „fedett" szezonban –közel- maximális. Néha gondot is okoz a szabad vízfelület hiánya. Gyakorlatilag teljesen „lefedett" a nyitvatartási idő. Reggel 8 tól, délután 3 óráig a kistérségi úszásoktatás folyik. Három órától viszont a két úszószakosztály este ½ 7 –ig az úszómedence 3/4–ét elfoglalja. Letudná foglalni teljesen, de nekem a vendégeknek is kell vízfelületet biztosítanom.

Komoly gond összehangolni a két jelentős létszámú úszócsapat edzéseit. Ennél több időt és lehetőséget csak a külső medence téliesítésével lehetne biztosítani, de ennek nem látom a lehetőségét jelenleg.

A reggeli úszás, amire hat órától nyolc óráig van lehetőség, népszerű de még nincs akkora telítettség mink más időpontokban. Itt történt egy változtatás. Reggel hat órától már rendelkezésére áll a meleg víz, a gőz, a jakuzzi a vendégeknek, mert úgy gondolom az a fer, ha mindazt a szolgáltatást, amit a délutáni úszók megkapnak, kapjanak meg a korán kelők is.

Fontosnak tartom elmondani, hogy az úszásoktatás idején - napközben - legalább egy pálya a fürdővendégek rendelkezésére áll.

Kevesen gondolnák, de harminc felett van a foglalkoztatott dolgozók létszáma a Fürdőben. Többen közülük csak a nyári szezonban dolgoznak a Fürdőben. Hogy állsz a létszámmal? Tudom csak megfelelő tanfolyamokkal rendelkezőket lehet foglalkoztatni.

A létszám keretünk 29 fő, gyakorlatilag ez majdnem teljesen fel van töltve. Az idei évtől minden egyes medencénél megfelelő végzettséggel rendelkező úszómester lesz. Ez jó a vendégek számára, mert szakképzett, a mentésre kiképzett dolgozónk lesz a parton, de nekem ez elég nagy gond, mert egy 12-13 fős létszámot kell biztosítanom az előírásoknak megfelelő üzemeltetéshez.

Persze ez a 29 fő az a nyári „csúcs" létszám. Az állandó személyzet az 16 fő. Megragadom az alkalmat arra, hogy jelezzem sajnos nincs módomban, a továbbiakban nyári munkára felvenni senkit. Betelt a létszám, és hangsúlyozom kizárólag a megfelelő végzettséggel rendelkező diákokat tudom foglalkoztatni.

A Fürdő egyben szabadidőközpont is, sportpályákkal, játszóterekkel. Kérdésem a sportversenyekre vonatkozik. Milyen jelentősebb események várhatók a nyári szezonban? Része a Fürdő feladatinak a programszervezés is. Tudom vasárnap lesz a szezonnyitó, de mielőtt arról kérdeznélek, a távolabbi tervekről szeretnék informálódni.

Folyamatosan alakul a program és a dologtermészetétől fogva még változik is. Most csak azokat említeném amelyek már biztosak. A nagy szezonnyitó rendezvényünket már említettem. Kaposvárról érkeznek szinkronúszók augusztusban edzőtáborozni hozzánk. Úgy egyeztem meg velük, hogy egy bemutatót is tartanak a vendégeinknek. Helyet adunk a Strandkézilabda és Strandröplabda bajnokság fordulóinak. Megkeresett a VSZSE kézilabda szakosztálya azzal, hogy a Magyar Strandkézilabda válogatott esetleg a Fürdőben edzőtáborozna , természetesen partnerek vagyunk. Szándékaim szerint megrendezzük a Marcali Strandfoci Bajnokságot, hasonló formában, mint ahogyan azt a Sportcsarnok telente szervezi. A csapatokkal az egyezetés már folyamatban van. Lesz az úszóknál edzőtábor és jelenleg is több megkeresés van tőlük. Nagyon népszerű lett Marcali, szerencsére. Valószínűleg lesz egy vagy két nagyobb úszóverseny a nyáron, de ezek még a szervezés, tervezés stádiumában vannak. Tárgyalunk a Magyar Úszó Szövetséggel.

Egész nyáron lesz gyermekanimátor a Fürdőben. Tárgyalásban vagyok szponzorokkal akik báb és meseszínházi előadásokat támogatnának. Elgondolásunk szerint, 2-3 óránként a nagy élmény medencében zenés vízitornát tartanánk. Nagy egész napos rendezvényt nem tervezünk jelenleg. Vannak még elképzelések, majd meglátjuk, mit tudunk ebből megvalósítani.

Lassan hagyománnyá válik a szabadtéri szezonnyitó program. Tavaly is nagyon jól sikerült, és úgy látom ez idén sem lesz másképpen. Arra kérlek, adjál nekünk néhány praktikus információt az eseményről. Hogy álltok a nyitási munkákkal?

Töltjük a medencéket, még néhány apróbb javítási munkát végzünk. Folynak még karbantartási munkák is. Szándékaim szerint 27.-én minden szabadtéri medence üzemkész lesz. Május 27 –től nyitva van a Fürdő szabadtéri része is! Teljes kapacitással üzemelünk!

A nyitó programról. Idén már harmadszor rendezzük meg a Kölyök Parádét 27.-én. Nagyon sok csapat jelentkezett a kísérőkkel együtt közel háromszázan lesznek már kora reggel a Fürdőben. Tudomásom szerint 28 csapat nevezett a főzőversenyre. Miközben mi itt beszélgetünk, már állítják a nagyszínpadot a hétvégére. Gyakorlatilag délután kettőtől folyamatos lesz a program kezdve a színházi előadástól, a táncbemutatókon keresztül az estére tervezett professzionális előadókig. A részletes program a plakátjainkon ( a cikk alján!) és a médiákban, óriásplakáton elérhetőek. Színvonalas, érdekes programokat láthatnak a vendégeink. Gondoskodunk gyereknap okán az ifjak folyamatos elfoglaltságáról is.

Mindenkit szeretettel várunk!

Köszönöm az interjút! Jó szezont Nektek és a Vendégeiteknek!

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb