Skip to main content

Beszélgetés Mencseli Imrével, a Marcali Mentők Közalapítvány kuratóriumi elnökével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2021. augusztus 03. Kedd, 16:26

Mencseli Imre

Ha jól tudom egy éve vagy a Közalapítvány elnöke. Mennyire változtatta meg az életviteled ez a tisztség, illetve mennyire érzed magadhoz közel ezt a feladatot?

 

 

Igen, egy éve kértek fel az elnöki tisztség betöltésére, ami nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra. Tudtam, hogy ez egy felelősségteljes és sok energiát igénylő feladat lesz, de mindig is szerettem a kihívásokat és tudtam, hogy a korábbi szervezői tapasztalatomat kiválóan tudnám hasznosítani. Korábban az Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka voltam Böhönyén, ahol nagyon sok jó kapcsolatot sikerült kiépítenem, így mindezekkel összességében örömmel vállaltam ezt a feladatot.

 

Hat éve dolgozom az Országos Mentőszolgálatnál, kiváló a munkakapcsolatom az állomás vezetővel, így egész közelről rálátok, hogy a Közalapítvány milyen módon és területeken tudja segíteni az Országos Mentőszolgálat Marcali mentőállomását.

 

Mi a Marcali Mentők Közalapítvány feladata, küldetése?

 

Az alapítók több mint 20 éve hozták létre a Marcali Mentők Közalapítványt azzal a céllal, hogy Marcali városában és a mentőállomás vonzáskörzetében élő, dolgozó vagy bármely célból ideiglenesen tartózkodó személyek magas színvonalú sürgősségi és eseti mentő-ellátását támogassák, az ehhez szükséges felszerelést folyamatosan korszerűsítsék, a mentőállomás fejlesztését támogassák, valamint a szakmai képzéseket segítsék. A Közalapítvány együttműködik az Országos Mentőszolgálattal.

 

Egy különleges időszakon vagyunk túl, – legalábbis a járvány harmadik hullámán – az alapfeladataitok ellátása mellett egy hatalmas feladatot kaptatok, a szó szoros értelmében a frontvonalon kellett szolgálnotok, hogy éltétek meg a napi munka szintjén a pandémiás időszakot?

 

Az elmúlt évben bekövetkezett világjárvány, amelyet a COVID-19 koronavírus okozott, mindenki számára egy nehéz, embert próbáló időszak volt, hiszen minden életterületünkre kihatott, átírta az életünket. A mentődolgozókra is jóval nagyobb kihívás hárult: a mintavételezések, új szabványos eljárásrendek, még több súlyos állapotú és kétségbeesett beteg. Ebben az időszakban is a munkánk szakszerű és betegorientált ellátása állt az első helyen, amiben az Országos Mentőszolgálat minden segítséget megadott. Mára már talán kicsit könnyebb a helyzet, így a harmadik hullám végén némileg fellélegezhetünk, de továbbra is fontos a megelőzés és a szabályok betartása.

 

Egy nagyszerűen működő alapítványt képviselsz. Tudom, hiszen alkalmanként a Marcali Portál is hírt adott róla, hogy jelentős támogatásokat sikerült elnyerni. Arra kérlek, hogy foglald össze az elmúlt időszakot. Milyen célokat tudtatok a támogatók segítségével megvalósítani? Milyen terveitek vannak, mihez kértek további támogatást?

 

Igen valóban egy jól működő alapítványt sikerült átvennem 2020 év vége felé, amely 1999 óta működik. Célunk az volt, hogy ezt a jól működő alapítványt még jobban működtessük és használjunk ki minden lehetőséget, ezért rengeteg munkát és időt áldoztunk rá az elmúlt hónapokban. Sajnos mivel közalapítvány vagyunk, ezért a pályázati lehetőségeink elég csekélyek, szinte nincsen is rá lehetőségünk, de ha adódik, azt azonnal kihasználjuk.

 151208745 238690851140858 3643333730843276491 n

Így volt ez a K&H gyógyvarázs pályázatán is, ahol közel másfél millió forintos eszközbeszerzést tudtunk megvalósítani. Legnagyobb állandó bevételi forrásunk jelenleg is az adók 1%-ból származik. Az adományok, támogatások és felajánlások tekintetében a tavaly megrendezett Polgári Bálon befolyt összeg volt a legmagasabb adományunk, amely 800.000 forint összeget tett ki.

 

Az idei év volt az első, hogy a kistérségi önkormányzatokat megkerestük és támogatásukat kértük a Közalapítvány számára. A 38 önkormányzatból eddig 26 adta segítő támogatását. Az alapítvány bevételei ezek mellett a cégektől, vállalkozóktól és nem utolsó sorban magánszemélyektől származnak, amelyet ezúton is hálásan köszönünk minden felajánlónak.

 

A befolyt összegekből a betegellátáshoz szükséges mentési eszközök mellett a mentőállomás bútorainak cseréje, új háztartási gépek (mosógép, szárítógép, klíma), valamint kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére került sor. A mentőállomás főbejáratát járólap burkolattal láttuk el, rövidesen e fölé egy féltetőt alakítunk ki.

 158193802 248061600203783 3855123220978101048 n

Vannak elképzeléseink, terveink a jövőt illetően, például egy életmentést segítő eszköz (LUCAS 3 mellkas kompressziós rendszer) beszerzése. Ennek segítségével szívmegállás esetén hatékony, egyenletes és folyamatos mellkasi kompresszió végezhető a betegen. Ez az eszköz újraélesztés esetén bizonyos helyzetekben kiválthatja azt a személyt, aki a bajba jutott mellkasi kompresszióját végzi, így felszabadul két kéz, ami más módokon – akár gyógyszer adásával, akár a légút biztosításával – segítheti a sikeres beavatkozást. Ennek az eszköznek a jelenlegi forgalmazási ára eléri az 5 millió forintot.

 

Távlati céljaink között szerepel még oktató eszközök beszerzése és a mentőautók garázsának járólapozása vagy műgyantával való burkolása, de ennek is jelentős, 1-2 milliós anyagi vonzata van.

 

Aki úgy gondolja, hogy szeretné, az hol és milyen módon tudja az alapítványt támogatni?

 

A korábban említett adó 1%-val való rendelkezés minden adófizető által nagy segítséget nyújt. Ehhez nincs más teendő, mint az évi adóbevallásnál megnevezni a Marcali Mentők Közalapítványt és az 18769533-1-14 adószámunkat megadni. A másik támogatási lehetőség a Közalapítványunk 10403947-39411716-00000000 számlaszámára való befizetés vagy utalás. Ebben az esetben annyi kérésünk lenne, hogy a megjegyzés mezőbe a „támogatás” szót szíveskedjenek beírni. Minden támogatásért hálásak vagyunk.

 

Augusztus 14-én tartjátok meg 120 éves a Marcali mentés jubileumi rendezvényét a Piac téren. Én ott voltam a 110 éves programon, mondhatom nagyon kitett magáért akkor az Alapítvány, igazán színvonalas programmal köszöntöttétek az évfordulót. Mivel készültök a mostani alkalomra?

 

Szeretnénk méltóképpen megemlékezni a 120 éves Marcali mentésről. Ha szervezésről és rendezésről van szó, akkor biztosíthatok mindenkit, hogy ismét egy színvonalas és programokkal teli napra számíthatnak a meghívottak és a kilátogatók egyaránt.

 

Programok között szerepel többek között: egész napos mentéstechnikai bemutató, íjászbemutató, kiállítások, zenés és táncos fellépők, gyerekeknek ugrálóvár, mentős-rajzverseny, arcfestés és még sok más érdekesség. A sármelléki helikopter egész nap innen fog felszállni riasztás esetén és délután egy látványos mentési bemutatót tartunk. A programtervet Facebook közösségi oldalunkon is elérhetik, ha felkeresik a Marcali Mentők Közalapítvány oldalunkat. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

A jubileumi rendezvény mellett mentőnapot is tartunk, amelyre már 10 éve nem került sor a megyénkben. Szeretnénk ezt is újra életre kelteni, hogy évente ismét más és más mentőállomás szervezzen meg egy–egy ilyen találkozót.

 

Mostani rendezvényünkön a megyei mentőállomások csapatai mellett a Marcali Sürgősségi Osztály csapata és a társszervek csapatai is részt vesznek, akik főzőversenyen és a családi versenyeken mérhetik össze tudásukat.

 

Köszönöm a beszélgetést! További eredményes működést, sok támogatót kívánok Nektek!

 

ujplakat

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb