Skip to main content

Beszélgetés Kuti Gáborral a Marcali Tűzoltóság megbízott parancsnokával …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2021. augusztus 06. Péntek, 13:46

Kuti Gábor removebg preview

Kuti Gábor tűzoltó százados 2013 óta tűzoltó, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök, tűzvédelmi szervező. Házas, három gyermek édesapja. 2021. június 1-től a Marcali Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság megbízott tűzoltóparancsnoka.

 

A parancsnok urat a héten kerestem fel, és arra kértem mutatkozzon be a Marcali Portál olvasóinak.

 

 

Hogy lesz egy kertészmérnökből tűzoltó?

 

Beleszülettem Kéthelyen egy kertész családba. Ezért természetes volt számomra, hogy szüleim foglakozását folytatom. Gyerekkoromban viszont, mint általában a fiúgyermekek, persze csodáltam a tűzoltókat. Kéthelyen egy nagyon aktív önkéntes tűzoltó egyesület működött és működik a mai napig. Tehát nem kellett messzire menni, gyakran láttam őket, találkoztam a munkájukkal.

 

De azért megmaradtam a „kaptafánál” és elkezdtem Kecskeméten a kertészmérnöki tanulmányaimat. Miután végeztem (2010), itthon a családi vállalkozásban dolgoztam. Később igény mutatkozott növényvédelmi szaktanácsadásra ezért a Széchenyi István Egyetemen növényvédelmi szakmérnök – növényorvos – képesítést szereztem.

 

Ám amikor 2010 -ben friss diplomásként hazajöttem és családot alapítottam, úgy gondoltam fontos egy stabil munkahely, ezért jelentkeztem tűzoltónak a Marcali Tűzoltóságra. Felvettek és 2013-ban beosztott tűzoltó lettem a „C” szolgálati csoportban.

 

Szüleid mit szóltak a váltáshoz?

 

Eleinte nem volt „népszerű” elképzelés a családon belül, de persze megértették az érveimet és támogatták a döntésemet. Egyébként továbbra is dolgoztam szabadidőmben, a családi vállalkozásban. Szeretek kertészkedni, bár csak ritkán jut rá idő, hiszen a feladataim teljes figyelmet követelnek.

 

Ma már számomra az emberek szolgálata, a tűzoltóság az elsődleges! A kertészkedés pedig megmaradt hobbynak.

 

Milyen volt „vonulós” tűzoltónak lenni? Nem furcsálták a bajtársaid, hogy diplomásként tűzoltó lettél?

 

Az egyetemi végzettség? ... egyáltalán nem egyedi esetről beszélhetünk, szinte mindig van diplomás a beosztott tűzoltók között a tűzoltóságon.

 

Egy idő után felkértek, hogy vállaljam el a műszaki biztonsági tiszti beosztást a Marcali Tűzoltó-parancsnokságon.

 

Mivel foglalkozik a műszaki biztonsági tiszt?

 

Talán mondhatom úgy, hogy „mindenes”. A laktanya állagmegóvásától kezdve, az eszközök felülvizsgálatán, a védőruházat felügyeletén át, a járművek és a kisgépek készenlétben tartásának biztosításáig nagyon sokrétű feladatkörről beszélhetünk. Ez egyfajta háttértevékenység. A tűzoltó megy a „frontvonalba” én pedig őket támogattam. Az is része volt a feladataimnak, hogy a nagyobb káresetekhez a parancsnokkal együtt vonultam. Hét évig láttam el a műszaki biztonsági tiszti feladatokat.

 

Végezted a munkádat és most Te vagy Marcali tűzoltóparancsnoka. Hogy lettél parancsnok?

 

Ahogy említettem már, a Marcali Tűzoltóság életében az eddigi munkám során is aktív szerepet vállaltam. Eddig is részt vettem az állomány felkészítésében, sokszor mentem a parancsnokkal gyakorlatokra, illetve a káresetekhez is vonultam vele. Elsőként a közvetlen vezetőim részéről merült fel, hogy én vegyem át a tűzoltóság vezetését Tompos Gábor tűzoltó alezredestől, aki ez év júniusától a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon látja el a megyei tűzoltósági főfelügyelői beosztást.

 

Felkértek, én pedig egyeztetve a családommal elvállaltam a megtisztelő feladatot. Fontos a család támogatása mivel 24 órás 7/7 napos kötelességekkel jár a munkám. Ügyeletet kell vállalni, II-es riasztási fokozattól már köteles vonulni a tűzoltóparancsnok is. (Olvasóinknak: 5 riasztási fokozat van, a fonyódi nádastűz például IV-es kiemelt fokozatú riasztásnak minősült.)

 

A feladataim mellett most is tanulok, a tavalyi év során megszereztem a második középfokú nyelvvizsgámat, illetve a tűzoltószakmában is mindig vannak új információk, ahogy változik a világ, nekünk úgy kell alkalmazkodni, hogy a kötelességünknek eleget tudjunk tenni.

 

Számomra ez a feladat egy komoly kihívás. A Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség, illetve a Marcali Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság laktanya épülete az országban a mai napig az egyik legszebb, legkorszerűbb. Véleményem szerint az állományt tekintve is a legképzettebb parancsnokságok között az élvonalban van.

 

Arra törekszem, hogy a színvonalat megtartsuk és folyamatosan alkalmazkodjunk az új kihívásokhoz. Folyamatosan jelennek meg új technikai eszközök és a káresetek felszámolása is egyre bonyolultabb a technikai fejlődés következtében, gondolok itt a napelemek vagy elektromos gépjárművek elterjedésére.

 

Sajtó információk szerint van egyfajta tűzoltó hiány az országban, Marcaliban mi a helyzet?

 

Marcaliban egy természetes fluktuációról beszélhetünk, azonban ez a szolgálatellátást nem befolyásolja. Vannak jelentkezők is, szeptembertől kezdi meg a hivatásos szolgálatra történő kiképzését egy jelenleg önkéntes tűzoltóként tevékenykedő újonc, aki tanulmányainak végeztével csatlakozik az állományunkhoz.

 

Úgy tudom, hogy az országban is talán az egyik legerősebb önkéntes tűzoltói közösség Somogyban van. Szinte mindegyik egyesület rendelkezik a bevetésre alkalmas vizsgával. Az is hagyomány, hogy a múlttal is sokat foglalkoznak a tűzoltók. Megbecsülik elődeiket. Szombaton ismét lehet hagyományőrző találkozó a Fürdőben. Arra kérlek erről tájékoztasd olvasóinkat.

 

Igen egy év kihagyást követően nyolc csapatot köszönthetünk szombaton a Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpontban. 14. alkalommal rendezzük meg a hagyományőrző rendezvényünket.

 

Az augusztus 07-én, szombaton 10 óra 30 perckor kezdődő erőpróbán a csapatok a múlt századfordulón használt tűzoltó egyenruhába öltözve teljesítik a nehéz, ám szórakoztató feladatokat. A látványos versenyszámok között „mocsárjárás”, kocsifecskendőről való vízsugárszerelés, valamint füstsátorból történő mentés egyaránt lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre!

 

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert a munkádhoz!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb