INTERJÚK

13775974 1193021900750732 4763610317369955534 n

2022 januárjától Bogyó Rodrigó lett a Marcali VSZSE Lovas Szakosztályának az elnöke. Írásban kerestem meg kérdéseimmel, a kelevizi fogathajtót.

 

 

Az elmúlt időszakban Kézsmárki Sándor vezette a Marcali Városi Szabadidő Sportegyesület Lovas Szakosztályát. 2022 -ben téged választottak meg a fogathajtók. Miért került sor a váltásra?

 

Szeretettel üdvözlőm és üdvözlőm az olvasókat. Egy kicsit pontosítani szeretnék. A lovas szakosztályt Marcaliban 2008. március 11.-ei megalakulása óta, Kanyar Roland elnök Úr vezette. Illetve az utóbbi években már helyettese Horváth László vette át a szakosztály irányítását. Kézsmárki Sándor, mint fogat szakág vezető vett részt az egyesület életében.

 

Mint ahogy az életben általában minden dolog múlandó, úgy az egyesületünk életében is eljött a változás ideje. Valahol mindannyian éreztük, hogy ha most nem lesz váltás, akkor könnyen egy két év alatt elhalhat ez az egyesület és ez által feledésbe merülhet az eddigi áldozatos munka.

 

Az eddig regnáló vezetők sem lesznek már sajnos fiatalabbak, közbe szólnak egyéb magánéleti dolgok, egészségügyi gondok és minden olyan dolog, ami ilyenkor az embert érinti. Igazából a világban is most van egy generációváltás, felnőtt egy másik nemzedék, egy sokkal felgyorsultabb világot élünk. Ehhez a felgyorsult világhoz kell már a fiatalos lendület, kellenek az ambíciók és az eredmény specifikus gondolkodás. Viszont nem mehetünk el a köszönetnyilvánítás mellett, mely az elődjeinket illeti, hisz ők voltak, akik kitaposták az utat számunkra. Ők voltak az egész dolognak az ötletgazdái ők mutattak példát nekünk.

 

Magasra tették a mércét ezért nem lesz egyszerű dolgunk, de tudásunk legjavával fogjuk átvenni a helyüket. Az egyesület felépítése úgy néz ki most, hogy én lettem a Lovas szakosztály elnöke. Ezen belül van a lovas szakág melynek vezetője Kövesdi Kitti lett. Illetve van a Fogathajtó szakág melynek vezetője Magyar Milán lett. Szakami nyelven mondva csikófogat épül Marcaliban.

 

Arra kérlek mutatkozz be olvasóinknak…

 

Huuu magamról beszéljek… Jóó összeszedem a gondolataim .. :)

 

Igazából 1992.10.27.-én születtem Marcaliban. Tanulmányaimat a Noszlopy Gáspár általános iskolában kezdtem, majd a Marcali Szakképző iskolában érettségiztem 2011-ben. Az érettségi után a Kaposvári Egyetemen végeztem Ménesgazda szakon. Igazából a lovak a szakmám ezt szerettem mindig is csinálni ezért is tanultam tovább ebben a szakirányban.

 

Az iskolai évek befejeztével Szentgyörgyváron dolgoztam egy magánménesben. A munkám igazából abból állt, hogy Keszthelyen a Festetics Kastélyban kocsikáztattam a vendégeket reggeltől estig. Az életem azon szakaszán minden percet a ló mellett és a bakon töltöttem. Szép emlékek fűznek azokhoz az időkhöz.

 

De mivel minden a változásról szól az új dolgok kipróbálásáról az útkeresésről ezért váltottam. Kisebb nagyobb kitérőkkel kipróbáltam több munkahelyet, de gyorsan rájöttem, hogy nem bírom a bezártságot nekem egy szabadabb munkahely való. Így kerültem a jelenlegi munkahelyemre a Kelevízi Önkormányzathoz. Itt falugondnoki pozíciót töltök be immáron 6. éve.

 

Nős vagyok egy gyermek édesapja. Feleségemmel, Evelinnel az egyetemen ismerkedtünk meg. Szerelem első látásra és még a hobbink is közös Ő is a lovak szerelmese. Gyógypedagógus, Lovasterapeuta végzettsége révén nem kérdés, hogy hogy telnek nálunk a hétköznapok. Az életünk minden percét a lovak és az állatok körül töltjük, és a kislányunkat, Olíviát is erre, az állatok szeretetére neveljük és idővel megpróbálunk majd minden tudásunkat átadni neki. Persze csak ha Ő is szeretné.

 

A lovak mellett juhtenyésztéssel foglalkozom 2015 óta. Egy francia hús típusú juhot a Berrichon du Cher fajtát tenyésztem tisztavérű törzsállományban.

 

Versenyzői karrieremet 2016-ban kezdtem a Marcali VSZSE egyesületében. Őszinte leszek eddig nem jött meg az áttörő siker, amit egy fiatal fanatikus hajtó várna, de én hiszek abban, hogy ami késik, nem múlik és a munka gyümölcse egyszer be fog érni. Jelenleg 4 lovunk van, ebből 3-al készülök az idei évre.

 

Jelenleg hány fogathajtó versenyez, készül, a szakosztályban?

 

Jelenleg a szakosztályon belül fogathajtásban 6-an készülünk az idei szezonra. Illetve az idei évtől a szakosztályon belül a lovas szakágban 8 új igazolásunk van. Közülük 7-en kezdik el versenyzői pályafutásukat a póni klubos gyermek versenyeken. Ők gyerek lovasok, akik most kezdik elsajátítani a lovaglás és a lovas élettel járó életformát.

 

Itt egy gondolat erejéig szeretném elmondani, hogy külön örülök minden olyan gyermeknek, aki a lovat választja és minden olyan szülőnek, aki támogatja ebben gyermekét, mert a mai világban ez már egy elveszendő értéknek számít. Olyan érték, ami az óta fen áll a magyar ember életében amióta világ a világ. Nem könnyű életforma és nem is marad meg mindenki a ló mellett élete végéig, de aki igen az egy olyan életformát egy olyan élet minőséget kap a lovaktól ami semmihez nem fogható. A ló gyógyszer az ember lelkének. Nem véletlen használják a különféle terápiák részeként.

205929482 1933023863513756 2269418153746145759 n

 

A pandémia alaposan felforgatta az életünket, és persze a sportéletet is. Követem a fogatos híreket, olvastam … nagyon sok verseny elmaradt. Hogy éltétek, élitek meg ezt az időszakot?

 

Igen, sajnos a pandémia átírta a forgató könyveket. Rengeteg verseny maradt el nem csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is. Mégis a lovakat edzésben, munkában kellett tartani és vártuk az áttörést, hogy talán oldanak fel a korlátozásokból.

 

A legfájóbb talán az volt, hogy 2 évig nem tudtuk megrendezni a saját hazai versenyünket. Azt a versenyt, amit mindenki vár , ami megnyitja úgymond a fogathajtó szezont. 2020-ban amikor a járvány berobbant sok versenyrendező visszalépett a versenyrendezéstől ami teljesen érthető is. Abban az évben egy csonka szezon volt a Somogy Megyei bajnokságban is.

 

Majd tavaly 2021-ben már teljes szezont tudtunk végig versenyezni, de még mindig érezhető volt, hogy valami változott nem ugyan az amit megszoktunk. Viszont idén nagy reményekkel vágunk neki az évnek. Bízunk abban, hogy lassan visszatalál az élet a megszokott medrébe.

 

Az elmúlt év tapasztalatából elmondható, hogy szakosztályotok kimagasló eredményekkel büszkélkedhet, milyen terveitek. elképzeléseitek vannak a jövő tekintetében?

 

Úgy gondolom egy szakosztály egy egyesület, arra a legbüszkébb, ha jönnek az eredmények a sportolóktól. Mindenféle elfogultság nélkül elmondhatom, hogy a Marcali VSZSE Lovas Szakosztályának sportolói az általuk képviselt kategóriában a legjobbak táborát erősítik. Ők a Somogy megyei bajnokság krémje.

 

A fogatsportban az első 6 helyezettet díjazzák egy versenyen. Ebből a 6-ból legalább 3 Marcali fogathajtó. Ez nagyon sok éve így van a megyei bajnokságban. De ha más megyékbe megyünk versenyezni ahol szintén kiváló hajtók vannak, ott is vagy így, vagy úgy de legalább 1 Marcali hajtó bent van az élmezőnyben.

 

A jövőre nézve szerintem elmondhatom nyugodtan, hogy mindenki azon van, hogy hozza a legjobb formáját. Új lovakat próbálunk beépíteni a fogatokba. Fejlesszük a technikát, próbálunk haladni az él mezőnnyel és minél jobb eredményeket elérni a versenyeken. Ha pedig be tudunk jutni az Országos döntőre ott megpróbálunk minél jobban szerepelni és öregbíteni a saját és városunk, egyesületünk hírnevét.

 

Reménykedünk a járvány visszavonulásában. A szakosztály az évente májusban megvalósuló nagyon népszerű, látogatott Marcali Fogathajtó Derby rendezője volt korábban. A körülmények miatt kimaradt emlékeim szerint két verseny. Idén tervezitek megrendezni?

 

Természetesen tervezzük, és nagyon várjuk mert nem csak nekünk versenyzőknek, de azt gondolom a Marcali és a környező település lakóinak is hiányzik a verseny. Véleményem szerint ez a verseny kinőtte az évek alatt magát egy olyan szintre, hogy bátran mondhatom a leglátogatottabb program az egész évben. Ez egy olyan program ami látványos, érdekes, izgalmas még egy laikus hozzá nem értő ember számára is.

 

A Dunántúl legjobb hajtói jönnek hozzánk versenyezni ezzel is emelve a színvonalat. Nem beszélve arról, hogy rengeteg gyereket vonz a ló és a ló közeli dolgok. Meg kell teremteni a lehetőséget, hogy lássanak, tapasztaljanak ilyen dolgokat, ami közelebb hozza őket a természethez, ha csak egy napra is.

 

Aztán soha nem lehet tudni kiben mit indít el a dolog, hiszen a legjobb példa erre saját magam. Én ott voltam az elejétől fogva gyerekként a legelső versenyeken, mint néző. Talán ott fogalmazódott meg bennem, hogy egyszer én is fogathajtó leszek. Én is ezt szeretném csinálni. Ez egy szellemi drog ami megérinti az embert és ha a génjeiben van már pedig a magyar ember génjeiben a ló benne van, akkor ez előbb utóbb valahogy kibukik az emberből. Végig jártam a lépcsőfokokat úgy gondolom. Voltam néző, labdaszedő, segítség, segédhajtó és versenyző is.

 

Tudom mit jelent Marcaliban ennyi ember elé behajtani a katlanba. Amerre nézek mindenhol ismerősök, barátok, család tagok akik azért szorítanak hogy minél jobban sikerüljön a versenyzés. Ez egy eufórikus állapot. Ilyenkor a szívem a torkomban dobog és a lovaim is tudják minden alkalommal, hogy most itt vagyunk és nem szabad hibázniuk. Neki fordulunk a startnak és indul az utazás…. :) De egyszónak is száz a vége.

 

Mindenki írja be a naptárába, hogy 2022.05.01-én Marcaliban Fogathajtó Derby Lók-pusztán.

 

Köszönöm válaszaidat! Sok sikert vállalt feladataid elvégzéséhez!

 

Én köszönöm a lehetőséget, és szívesen állok bármikor bárki rendelkezésére. :)

 

 

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.