Skip to main content

Beszélgetés Bereczk Balázzsal Marcali alpolgármesterével… (harmadik rész)

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2024. február 13. Kedd, 16:32

Bereczk Balazs 1

Négy részben publikálom (terjedelmi okok miatt) a Bereczk Balázs alpolgármesterrel 2024. február 10-én készült interjúmat.

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész

 

 

Nem említetted a Rákóczi tömb elsőt. Azt biztosra gondolom, hogy az év végére nem fog elkészülni a teljes beruházás. De hogy lesz ütemezve?

400182685 294449750223376 7714906786453458163 n

Egy fórumot tartottunk már az ütemezésről. A lakókkal egyeztetve én azt gondolom, hogy teljesen járható az az út, amit ott felvázoltunk.

Gondolom első a közművek kiváltása…

Az első közművek közül a víz és a csatorna, amit a DRV-nek kell elvégezni. A TARR Kft. gyakorlatilag végzett a hálózat kiépítésével.

Aztán amint meglesz a fővállalkozó elsőnek a Múzeum köz, útjait tudja alakítani. Ezzel a legfontosabb ígéretünk, a panel, a társasházak irányában tud teljesülni, hogy végre normális közlekedő felületek lesznek itt a Múzeum közben.

Ezután következhet a parkolóknak a kialakítása, majd pedig az összekötő útnak a létrehozása. Mindezek után - ez már valószínűleg a jövő évre fog átmenni -, a „papagáj, lakótelepi” rész.

Mindenki a tömb belső beruházásáról beszél, de ez egy összetett beruházás, hiszen a városba érkező kerékpárutakat is össze fogjuk kötni a pályázati keretből.

Ez azt jelenti, hogy a pergolától, ami az Európa Parkban található, szintén kiszélesítésre kerül a meglévő járda, és egészen a Sportházig, illetve a Bernáth Aurél Galériáig fog tartani a kerékpárút.

Ez azt is jelenti, hogy a parksétány is megújításra kerül. A Szegedi utcáig térköves burkolattal, utána pedig egy új aszfaltréteg kerül kialakításra.

És akkor be lesz kötve a Boronkai kerékpárút?

Igen, tehát a Boronkai kerékpárút és a Marcali - Mesztegnyő, illetve a Marcali -Balatonmáriafürdő kerékpárút a városközpontban fog találkozni. Anélkül, hogy valaki a kerékpározásra kijelölt utat elhagyná, anélkül el tud kerekezni Boronkáról akár Mesztegnyőre, akár Balatonmáriára.

A másik nagy része ennek a pályázatnak a „Papagáj lakótelep” zöldterületeinek a megújítása, ami gond nélkül folytatható a múzeum közös beruházás mellett, hiszen itt nem útépítésről, hanem zöld területről, karbantartásról, fejlesztésről van szó.

capture 20240213 070633 525

Nagyon szép tervek készültek el, és meg is ígértük ezt már az elmúlt évben, a következő hetekben ezeket is bemutatjuk a Társasházakban élőknek, ahogy azt a Múzeum közben is tettük.

Tudjuk és én is beszéltem az ott lakókkal, hogy amióta elkészült ez a lakótelep azóta nem került sor bővítésre, a parkosított környezetnek a megújítására.

Mostanra a pályázat ezt lehetővé teszi, de hogy itt is mondjak egy saját beruházást ami 2023-ban készült el, az a sárga panel esetében a parkoló kialakítása.

Ott az épület építése óta egy szórt köves, betonos parkoló volt, a tavalyi évben új aszfaltréteget kapott, illetve elkészült a kerékpárút beruházás keretében egy átkötő járda és a híd a teljes felújítása.

Többen megtámadták a várost, hogy a 750-es évfordulóját - az okleveles említését -, szándékosan a választási évre időzítettétek. Ugye ez megfelelő alkalomnak tűnt egy-két embernek, hogy ezt is támadásként a városvezetés ellen használja. Persze erről szó sincs, én magam is ott voltam azon az előadáson, ahol a Gál tanár úr nagyon részletesen, órákon keresztül ismertette, hogy milyen kutatásokat végzett, és mi az, amit végül az Akadémia elfogadott, és ez kutatás eredményezi, hogy 750 év az írásban említett Marcali kora.

420116673 1651046135423607 1099641688961931124 n

Először is azt, aki kétségbe vonja, hogy 750 éve említették a települést, vagy azt állítja, hogy a választások miatt 750 éves a település, nekik meg kéne keresni azt a földbirtokost, aki annak idején 1274-ben ezt az oklevelet elkészítette, aztán vele kéne megbeszélni, hogy a köztársasági elnök miért erre a dátumra, vagy miért ebben az évben írta ki a választást.

A viccet félretéve bármelyik település esetén megnézzük azt, hogy honnan eredezteti a városának az évfordulóját, ugyan azt az elvet követi mi. Mivel Magyarországon nagyrészt az írásbeliséghez ragaszkodunk, ezért mindenki az első írásos említéstől számolja, hány éves a települése. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ettől a dátumtól éltek itt emberek, hiszen akkor nem kellett volna leírni.

Marcali esetében is római út volt a település közelében, tudjuk, hogy a Balaton a városnál hullámzott, akkor pedig biztosan volt halászat, biztosan volt vadászat, és mivel pénzérméket is találtak, volt település.

Az is biztos, hogy lakott település volt már 1274 előtt is, hiszen 1274-ben azt írják le, hogy itt laktak emberek, tehát van miről írni. Ez azt jelenti, hogy bizony sokkal korábban is éltek itt, de annak a pontos időpontját nem tudjuk.

Ezért van egy közmegegyezés az országban az írásbeli említés meglétéről kezdő időpontként. Marcali többször volt város, és még megyeszékhely is volt. Mindegyik évfordulót, természetesen meg fogjuk ünnepelni.

Nagyon érdekes volt az a nyilatkozat, a polgármester úr által tartott a lakossági fórumon, ahol elmondta, hogy a város működéséhez szükséges összegnek több mint egyharmadát az iparűzési adóból biztosítja, illetve a lakossági adóból. És akkor tett egy olyan kijelentést, hogy 1,2 milliárd körül van az iparűzési és a helyi adóbevétel. De ebben a magánszemélyek által fizetett kommunális adó, ami összesen 40 millió forint is benne van. Az én becslésem szerint talán ez az összeg a Szabadság utca aszfaltozásának a költsége. Jól gondolom én ezt?

Mindenki gondoljon bele, hogy ez a 40 millió forint ez személyenként, illetve ingatlanonként 8 ezer forintot jelent összesen. Ami Somogyban és Zalában és a környező települések között biztosan a legalacsonyabb.

Gondoljon bele mindenki abba, hogy nyolcezer forintért mit kap a boltban. És akkor nem kell belemenni városüzemeltetéses kérdésekbe. 8000 forintból ma már egy bevásárlás esetén se jön ki egy család egyik áruházból sem.

Ezek után, ha azt nézzük, hogy egy négyzetméter kátyúnak a javítása 12 ezer forint, egy darab LED-es lámpa százezer forint, akkor mindenki el tudja képzelni, hogy hány évig kellene fizetnie az adót, hogy az utcája, a járdája, a vízelvezetése, a közvilágítása elkészüljön. És persze közben üzemeljen a város…

Mert hát, a villamosenergia ára, amit az a lámpa el fog fogyasztani, az még ebben nincsen benne. Nagyon vicces azt olvasni, amikor a helyi lakosság adóterheléséről írnak különböző okos emberek, és hogy a helyi adóból mit lehet megvalósítani.

Csak példaként említem, hogy Fonyódon a legkisebb adóterhelés, amit magánszemélyként be kell fizetni, az 35 ezer forint/év. Bogláron 15 ezer, Nagyatádon 12 ezer, az elmúlt időszakban olvastam, mert az én oldalamra írták ki, hogy Felsőpáhokon 17 ezer forint.

Mindenki eljátszhat a gondolattal, hogyha dupla ennyi pénzt fizetne be, mint ami most van, abból például hány szúnyogirtást lehetne megrendelni. Elárulom, hogy a plusz 40 millió forintból 20 darab szúnyogirtást tudnánk még pluszban megrendelni.

Viszont én azt gondolom, hogy ez a pénz sokkal jobb helyen van az embereknél, a lakosságnál, mint hogy befizessék egy központi kasszába. Inkább abba az irányba gondolkozunk, hogy az ide települő cégeket kell támogatni azért, hogy hosszú távon tudjanak ők adót fizetni és a foglalkoztatást biztosítani?

A polgármester úr úgy mondta egy interjúban, hogy hát néhány hónapja meglátták, hogy a Lóki csárdában a kínai befektetőkkel ebédel. (ugye a város udvariasan meghívta egy ebédre a vendégeket) Kénytelen volt bejelenteni, pedig nem lett volna rá szükség, hogy nem akkumulátorgyár jön Marcaliba, hanem világszínvonalú ipari szűrőket gyártó kínai cég.

Bízom benne, hogy hónapokon belül elindulhat az a beruházás, ami nem csak betanított munkára fog épülni, hanem valódi kutatás-fejlesztést is hoz a városba, ezzel megteremtve a lehetőséget a diplomás fiataloknak is a helyben maradásra.

395648857 283270661341285 4486634939259822866 n

A városnak az a feladata, a cégek idevonzásában, hogy a megfelelő infrastruktúrát a kialakítsa. Marcaliban működik szemétszállítás. Marcaliban a legmodernebb telekommunikációs hálózat épül ki, ami az országban elérhető. Rendelkezünk közművesített iparterülettel, ennek köszönhető az, hogy betelepülnek a cégek.

A Keleti Iparterületen a kormány által támogatott egészségipari beruházás a legnagyobb összegű fejlesztés mostanáig, de emellett több kis és közepes vállalkozások székhelye lett az iparterület.

A déli iparterületen már meglévő csarnokok mellett egy új csarnok készült el, ahol a mezőgazdasági gépkereskedelemmel fognak foglalkozni.

395621002 283271201341231 5437145226031286849 n

Ha valaki megnézi azt, hogy milyen a város gazdasági szerkezete, akkor azt láthatja, hogy nem a szokványos ipari beruházások és szolgáltatások vannak zömében a városban.

Amivel az AGROTECH foglalkozik, azt országban körülbelül 10 telephelyen végzik, az egyik telephely az Marcaliban van.

A most betelepülő mezőgazdasági gépkereskedő tulajdonában álló hálózatból egy tíz telephelyes hálózat jön létre, amiből az egyik egy nyugat-dunántúli központtal Marcaliban lesz.

409769618 310337108634640 228729122032755321 n

Légimentő bázis 8 van az országban, az egyik Marcaliban van, a Videotonnak lehet, hogy van több telephelye, de Somogy megyében csak kettő van, abból az egyik Marcaliban van.

Az INDUSTRIE, mindenféle nehézség ellenére talpán áll. Évek óta a város egyik meghatározó cége, és hát ne feledkezzünk el a Túró Rudiról sem. De sorolhatnák még sok vállalkozást.

És persze van még több beruházás, ami előkészület alatt van, de azokról az eddigiekhez hasonlóan akkor számolunk be, amikor már nem csak ígéretek lesznek!


Négy részben publikálom (terjedelmi okok miatt) a Bereczk Balázs alpolgármesterrel 2024. február 10-én készült interjúmat.

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb