Skip to main content

Beszélgetés Bereczk Balázzsal Marcali alpolgármesterével… (negyedik rész)

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2024. február 14. Szerda, 16:30

Bereczk Balazs 1

Négy részben publikálom (terjedelmi okok miatt) a Bereczk Balázs alpolgármesterrel 2024. február 10-én készült interjúmat.

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész

 

 

Nagyon gyakran elhangzik, leírják a marcaliak a kisebb nagyobb problémák felvetésénél, hogy a GAMESZ dolga és miért nem reagál azonnal. Csak például azt felejtik el, és szerintem kevesen tudják, hogy Marcali 107 négyzetkilométer.

terkep

Tehát amikor a GAMESZ-ra panaszkodunk, hogy nem takarítják a havat, akkor megfeledkeznek arról, hogy ugyanúgy kötelessége Gyótán és Horvátkúton is a havat eltakarítani, csak éppen a kettő között van 15 kilométer távolság.

capture 20240123 083658

És nincs annyi ember, hogy mindenütt egyszerre havat takarítsanak, vagy síkosság mentesítenek. Ráadásul rendelet szabályozza sorrendiséget…

A véleményedre vagyok kíváncsi… jól látom én?

Én azt gondolom, hogy a lakossági fórumok bebizonyították azt, hogy a GAMESZ-t lehet úgy is vezetni, hogy el tudja látni a feladatait. Természetesen ehhez az is kell, hogy a megfelelő gépesítettséggel, megfelelő emberállománnyal rendelkezzen.

cats2147

Az elmúlt héten valamennyi lakossági fórumon elismerték a GAMESZ és az ott dolgozók munkáját, mert látják az emberek, hogy nem volt probléma a hó eltakarítással, nem volt probléma az utak csúszásmentesítésével.

Talán az egész téli időszakban egy alkalmat tudnék felsorolni, amikor a hajnali órákban még csúszkálni kellett, de az is két-három órán belül megoldódott.

catsgamesz

Látják, hogy a város virágosítva van, és ami fontos, ezt nem csak mi, itt élők látjuk, hiszen az elmúlt évben az GAMESZ-t és az intézmény vezetőjét, a Virágos Magyarország pályázaton elismerték a munkájukat, díjat kaptak.

Több éve tapasztalható folyamat, hogy korábban NB I/B-s csapatsportágaink lassan megyei osztályba kerültek. Én is nagyon szeretem a sportot, tudom, Te is. Ezt nehéz szívvel veszem tudomásul, a „lejtmenetet”, de tudomásul kell vennünk, ez egy kisváros. Olyan árak lettek a mai világban az élvonalbeli játékosoknak a fizetései, hogy képtelenség megfizetni tisztességes úton-módon. De szerencsére az infrastruktúra adott, és ezt ki is használjuk az utánpótlás neveléssel. Hogy látod te a sportnak?

Én azt gondolom, hogy ez mindig egy döntés kérdése, hogy a város közössége mit szeretne. Ha valaki szeretne NB 1-es élsportot fenntartani, megvan rá a lehetősége. A kérdés az, hogy mennyiben tud támaszkodni a helyi sportolókra, a helyi fiatalokra.

Meg a gazdasági szereplőkre...

Meg a gazdasági szereplőkre. Sokszor felmerül még a focidrukkerek között is, hogy akkor, amikor NB I /B-s volt a marcali labdarúgás, hány marcali fiatal játszott benne? Jó volt-e az, hogy NB I /B-ben szerepelhettek a fiúk, és nem volt köztük marcali, hogy lehetett-e úgy is nekik szurkolni, hogy „hiszen ismerem … a szomszéd utcában lakik!” vagy jobb a megyében szerepelni, ahol több helyi fiatal játszik, viszont ez kétségtelenül egy alsóbb osztályt képvisel.

Ezt minden szurkolónak a saját belátására van bízva, és itt az egyesületek vezetőinek kell eldönteni, hogy milyen irányba mennek el. A város ehhez mindig megadta a megfelelő támogatást, hiszen azt látjuk, hogy azok az egyesületek, akik hajlandóak fejlesztésben, TAO forrásokban gondolkodni, ott meg is valósulnak ezek a beruházások.

Elég, ha csak a városi futballklubra gondolunk, ahol egy több éven át tartó folyamatot láthatunk a klub székházával kapcsolatban. TAO pénzekből elkészült már az öltözőknek, az úgynevezett birkózó csarnoknak a belső felújítása, és az idei évben a tető felújítása fog megtörténni.

Várhatóan jövőre már a klubszékház külső hőszigetelése következik. Az, hogy ez TAO forrásból valósul meg, egyrészt köszönhető az egyesület vezetésének, a helyi cégeknek, akik ide ajánlják fel a társasági adó részüket, illetve az önkormányzatnak, aki a szükséges önerőt mindig biztosítja.

Ez a legfontosabb feladata egy önkormányzatnak, ugyanúgy, ahogy az ipartelepítésnél, a sport esetében is a megfelelő infrastruktúrának a fenntartása.

letesitmeny csarnok

Aki itt élt és él, figyelemmel kíséri a marcali sportot az a következőket látja: az elmúlt 30 évben folyamatosan volt jelentős mértékű infrastruktúra-fejlesztés a sport területén, hiszen a tavalyi évben ünnepeltük a sportcsarnok 30 éves évfordulóját, a strandnak a 20 éves évfordulóját, a strand után készült el a tanuszodai rész, aztán elkészültek a városi sportpályák, amik döntően az iskolák területén találhatók.

(Amikor ezeket fejlesztettük akkor még az Önkormányzati fenntartás alá tartoztak az iskolák, teljesen logikus döntés volt, hogy az iskolai sportpályák kerülnek először felújításra, hiszen testnevelés órán is ezeket tudják használni a gyermekek)

De mondhatom a strandon a teniszpályát, amit szintén az önkormányzat hozott létre.

A Sport Ház létrehozásával eljutunk oda, hogy - nem csak a fiatalok számára - egy új sportág honosodhat meg a fallabdapályák létrehozásával, és végre a küzdősport szakosztály is megfelelő és méltó körülmények között kerülhet elhelyezésre.

És akkor még nem beszéltünk a lovas szakosztály a támogatásáról és az egyéb infrastruktúráról. Például az íjászoknak is az önkormányzat biztosított fedett elhelyezést a Latinka pályán, ami kétségkívül a következő fejlesztési cél kell, hogy legyen.

Megemlítetted a sportinfrastruktúra közben az iskolai sportpályákat nem állom meg, és szerintem olvasóink is elvárják, hogy megkérdezzem, hogy milyen információkkal rendelkezel a Marcali Mikszáth Iskola és a Gimnázium felújítása ügyében?

Van egy megállapodásunk a Tankerületi Központtal a Mikszáth iskola felújítására vonatkozóan, amire azt tudjuk mondani, hogy kétharmad részben teljesült. A Tankerületi Központ a felsős épületrész, az Önkormányzat az alsós épületrész lapos tetejét újította fel.

Hozzáteszem, hogy erre semmilyen kötelezettsége az önkormányzatnak nem volt, hiszen a vagyonkezelési szerződés előírja, hogy a tankerületi központoknak legalább az értékcsökkenés összegével megegyező forrást kéne fordítani minden egyes évben az ingatlanok állagmegóvására. Ez valami miatt nem történt meg.

A beázás probléma kialakult, ennek a problémának a megoldását közösen kerestük, amire született egy megállapodás, aminek az lett az eredménye, hogy elkészült az iskola tetőfelújítása.

Amiért én kétharmadot mondtam, az az, hogy mi abban állapodtunk meg, hogy Uniós forrásokat is igénybe veszünk a Mikszáth Iskolával kapcsolatban. Azonban a tankerületnél a későbbiekben úgy döntöttek, hogy tekintettel arra, hogy a Mikszáth Iskola felújítása bekerült egy állami programba, amiről majd szeptemberben dönt Lázár miniszter úr, ezért az uniós forrásokat inkább a Noszlopy Iskola felújítására szeretnék fordítani. A két iskola felújításának gondolatával természetesen mi egyetértünk, de ez mindenképpen időveszteséggel jár.

Ha már az oktatási infrastruktúráról beszélünk, talán kétharmadában föl lett újítva a szakképző, a hátralévő tornatermi rész kivételével, Van valami információd a lehetőségekről. tervekről?

Ebben az estben a Siófoki Szakképzési Centrum az, akinek a feladata ezeket a felújításokat elvégezni. Itt bármikor, amikor az önkormányzathoz fordultak, az önkormányzat partner volt az építkezésben, hiszen így készülhettek el például a mosdók, az ablakcserék.

Az elkövetkezendő időszakra is vannak közös terveink, akár az épület udvarának a felújítására gondolunk.

Hozzáteszem, hogy többször pályázott már az intézmény a tornaterem felújítására a kézilabda szövetséghez, egyelőre még nem részesültek támogatásban. Hiszen kevesen tudják, a város legnagyobb tornaterme a szakképző iskolában van.

Köszönöm a beszélgetést, egy kicsit hosszúra nyúlt, de volt miről beszélnünk. 1980 óta lakom Marcaliban, korábbi munkám miatt nagyon sok városban laktam hosszabb-rövidebb ideig, van tapasztalatom Magyarország településeiről, kisvárosairól.

Korábban sem volt „elmaradott” település Marcali és az elmúlt 10 évben - köszönhetően az Európai Uniós támogatásoknak, az Állam korrekt hozzáállásának – nagyon sokat fejlődött modernizálódott, szépült.

Marcali egy nagyszerű élhető kisváros! Kiváló infrastruktúrával, szinte teljes szolgáltatási palettával, fejlődő iparral.

Tudom az eredmények nagyon sok munkának, hozzáértésnek, és az elkötelezett a városért tevékenykedő mindenkori Önkormányzatnak köszönhető!

Köszönöm és további sikeres munkát kívánok Neked és az Önkormányzatnak!


Négy részben publikálom (terjedelmi okok miatt) a Bereczk Balázs alpolgármesterrel 2024. február 10-én készült interjúmat.

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb