Skip to main content

Beszélgetés Lábodi Laurával a Marcali és Balatoni Úszó- és Szabadidő Sport Egyesület edzőjével.

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. április 26. Péntek, 04:50

logo_triathlonLábodi Laura 1989 óta uszonyos- és búvárúszó. 1996-2011-ig volt tagja a magyar uszonyos- és búvárúszó válogatottnak. Kétszeres Európa bajnok, háromszoros világbajnoki bronzérmes. 2008 óta triatlonozik. Többszörös magyar bajnok triatlon és duatlon sportágakban. Aranyokleveles triatlonista 2011-ben és 2012-ben. Ötszörös Ironman. Magyar bajnoki bronzérmes 2012-ben atlétikában, a maratoni csapat tagjaként az országos bajnokságon.

Labodi_Laura_

Kaposváron születtél, gondolom mit úszó kezdtél sportolni...

Mindjárt, mint búvárúszó kezdtem a sportolást 9 évesen. Kaposváron nagy hagyománya van ennek a sportágnak, és egy jelentős szakosztály van a városban. Persze a búvárúszók is úsznak az alapozás idején, sőt járnak úszóversenyekre is. Én is 15 éves koromig rendszeresen elindultam különböző úszóversenyeken. De azt követően már csak, mint búvárúszó versenyeztem.

Búvárúszás ... feltételezem még a sportot követő olvasóink is elbizonytalanodnak, amikor erről hallanak. Arra kérlek, avass be minket.

uszonyosAz uszonyos és búvárúszás úgy kell elképzelni, hogy van egy uszony ami olyan, mint a delfinnek a farka, egyben van, a két lábat összefogja. A mozgás is hasonlít a delfinek mozgására, igazából azt követve alakult ki a sportág. Van felszíni úszás és búvárúszás is. A felszínit egy snorkel (búvárpipa) segítségével végzik a felszínen, a búvárúszásnál pedig a víz alatt egy palackot tart az úszó a kezében a fej felett és azzal versenyez. A távolságok ugyanazok mint az úszóknál, 50 től 1500 méterig van verseny. Búvárúszásban van 100, 400, 800 m palackkal és 50 m palack nélkül egy levegővel a víz alatt.

Feltételezem az uszonnyal, jóval gyorsabban lehet úszni. Hány másodperc a csúcs a rövidtávon?

Pontosan nem tudom fejből, de úgy 14 másodperc körül van 50 méteren.

Válogatott sportoló vagy, többszörös érmes Európa és világbajnokságon. Hogy kerültél a válogatotthoz.

Tizenhat évesen lettem először válogatott, akkor mentünk a junior Európa bajnokságra, egy évvel később pedig részt vettem a junior világbajnokságon, ahol váltóban már érmes is lettem. Innen egyenes út vezetett a felnőtt válogatotthoz, abban az évben már indulhattam a felnőtt Európa bajnokságon.

Az országban merre van hagyománya ennek a sportágnak?

Leginkább Budapesten, Gyöngyösön, Kecskeméten, Debrecenben. Inkább az ország keleti részén ismert és kedvelt ez a sportág. Volt persze hagyománya a környezetünkben is, létezett ez a sport Siófokon, Pécsen. De hát sajnos egyre kevesebb helyen. Kaposváron viszont régóta űzik és nagyon népszerű ez a sport. Az edzőnk Kovács László, ahogy ezzel elkezdett foglalkozni olyan eredményeket hozott tanítványaival, hogy hamar ismertséget szerzett a szakosztálynak. Szinte nem volt olyan év, hogy ne hoztunk volna valamilyen világversenyről érmet.

Arra nem gondoltál, hogy Marcaliban is elkezdjél foglalkozni ezzel a sportággal?

A körülmények, és a lehetőségek erre jelenleg nem adottak. Az úszás és triatlon amivel foglalkozom elég feladatot ad. De egyébként erre már helyet a 25 –ös medencében nem kapnánk, és erre a célra alkalmatlan is a medence, egész egyszerűen rövid a táv.

Triatlon .. hogy kezdted? És miért?

Labodi_Laura2007 –ben kezdtem el futni, mert szerettem volna teljesíteni a Budapest Maratont. Még azon a nyáron elhívtak egy váltóba csapattagnak a nagyatádi Ironman versenyre, ahol egyből megragadott a hangulata a versenynek és ahogy szokott lenni innen egyenes út vezetett a triatlonhoz. Aztán elkezdtem egyéniben is a sportágat. 2008 –ban megcsináltam életem első Ironman (vasember) versenyét. Ezt még amatőrként teljesítettem, de „felfigyeltek" rám a Kaposvári Atlétikai Club triatlonistái és edzőjük Hirt Mihály, akik meghívtak a csapatukba. 2009 óta a sprinttávtól, az olimpiai távig járok versenyezni velük.

Laikusként is tudom, hogy futás, úszás és kerékpározás a három sportág, amit a triatlon ötvöz. Arra kérlek, avass be minket a távolsági kategóriákba.

A sprint az 750 m úszás, 20 km kerékpár és 5 km futás, az olimpiai táv az ennek a kétszerese, a középtáv az az Ironman –táv fele. Az 1900 m úszás, 90 km kerékpározás és 21 km futás. Az Ironman táv az 3,8 km úszás, 180 km bicikli és egy maraton. Persze ennek van még a többszörözése ... van például 10x –es Ironman futam is.

Már bocs, de ésszel ezt nehezen fogom fel... hogy lehet ezt megcsinálni? ezt folyamatosan pihenés nélkül teljesítik?

Ennek is két fajtája van. Van amikor 10 nap alatt naponta egyet csinál meg a versenyző, és van amikor egyszerre csinálja meg. Tehát leússza a 38 kilométert, letekeri az 1800 kilométert és lefutja 420 kilométert

Sport pályafutásodban hol tartasz? Most is válogatott vagy?

A búvárúszásban 2011 –ben voltam válogatott legutóbb, a hódmezővásárhelyi világbajnokságon indultam. Tavaly egy kézsérülés megakadályozott ebben, egy csuklótörésem volt, ami hátráltatott a felkészülésben.

Idén pedig már úgy gondoltam, hogy visszavonulok és teljes erőbedobással csak a triatlonra koncentrálok. A korcsoportomban általában győztes vagyok a triatlon versenyeken, ezt szeretném tartani. És hát szeretnék az Ironman versenyeken minél jobb időeredményeket elérni.

Ilyen terheléshez még laikusként is tudom, mindennap edzeni kell. Hogy képzeljük ezt el? Mi a penzumod? Például bringával jössz Marcaliba dolgozni Kaposvárról?

Átlagosan heti 14 edzésem van, ez heti 5 úszóedzés, az mellett a futó és a kerékpáredzések. Amikor már jó idő van akkor 3-4 órás kerékpározás, 2,5-3 órás futások. Egyébként a kérdésedre válaszolva volt már, hogy bringával jöttem Marcaliba.

Marcali ... hogy kerültél Marcaliba?

Én könyvtár szakot végeztem Szegeden az egyetemen. Kaposváron könyvtárosként dolgoztam, de akinek a helyén dolgoztam, visszajött GYES –ről, és így én munka nélkül maradtam. Az elmúlt év végén Tóth Levente, aki korábban - mielőtt külföldön vállalt volna munkát - a szakosztály edzője volt, edzőt keresett. Ő ismert engem, és ismerte eredményeimet. Javasolta, hogy próbáljam meg. Így kerültem ide ez év januárjától.

Április van, gondolom ez eltelt idő már elég volt ahhoz, hogy átlásd a szakosztály munkáját. Egy rövid értékelésre kérlek, milyen csapatot vettél át?

Egy nagyszerű csapatot vettem át. Három évestől a 17 évesig vannak versenyzők. Egyre jobb eredményeket kezdünk elérni úgy futásban, mint az úszásban. Komoly terveink vannak már erre az évre is.

Sok technikát kell tanulnunk, most úgy látom ez az elsődleges. Itt az úszásban a stílusra gondolok. A futásban ebben a korban még akkora terhelést nem kaphatnak, de a technikai dolgokkal itt is elkezdünk foglalkozni.

Most vannak a kerékpárok beszerzés alatt, amint lehet azzal is elkezdünk foglalkozni. Abban is elsődleges feladatunk majd a technikai dolgok elsajátítása lesz. A kanyarodás, a váltás stb ...

Úszóversenyekről már tudok amin részt vettetek, kitavaszodott kezdődik a szabadtéri szezon? Milyen versenyeitek lesznek?

Aquatlon verseny már volt Balatonszemesen és voltunk egy másik versenyen, Komlón. Úgy gondolom mind a kettő egészen jól sikerült.

Az első triatlon versenyünk, amin a gyerekek is elindulnak az május 26 –án Ausztriában lesz. Ez egy nagy verseny, az egészen fiataloktól a felnőtt versenyzőkig lesznek indulók. Ezen a versenyen én is elindulok.

VZA_9683

Ahogy a külföldi versenyt említetted, ilyen ez a világ .... egyből a pénz jutott eszembe. Hogy tudtok majd utazni?

A versenyszervezőinek elsődleges célja a sportág népszerűsítése a fiatalok között, ezért szerencsére nem kérnek nevezési díjat. Csak az útiköltséget kell megoldanunk, és ebben mint mindig a szülők lesznek segítségünkre. Próbálunk szponzorokat keresni, és valahogy rendezni az egyesület nehéz anyagi helyzetét.

Elkezdtél itt városunkban egy munkát. Mik a céljaid?

Elsődlegesen a sportág jelenlétének erősítését gondolom feladatomnak a városban. Ahogy jönnek, jöttek az eredmények úgy egyre több gyereknek lesz kedve ehhez a sporthoz. Úszni, kerékpározni mindenki szeret, a futás már kevésbé népszerű, de ezért vagyunk sportolók, hogy vállaljuk a nehezét is.

Van korosztályos bajnokság, van Diákolimpiai bajnokság a sportágban. Azt gondolom először nekünk ezeken a versenyeken kell jól szerepelnünk. A körülményeink, az hogy csak 25 méteres medencénk van télen, nem akkora hátrány, hogy azt ne tudnánk kompenzálni. A futó pálya adott, kerékpározni lehet.

Itt beszélgetünk kint ebben a gyönyörű fürdőben, a parkban. Adódik a kérdés, nem próbáltok ide hozni egy komolyabb versenyt?

A Sport 21 programban van lehetőség. Most akarnak kiválasztani az országban 10 olyan várost ahol korosztályos triatlon versenyt, rendezhetnek. Mi is jelentkeztünk erre.

Köszönöm a beszélgetést! Neked is és sportolóidnak is további sportsikereket kívánok!

Az utánpótlás ... Laughing

{gallery watermark=1 watermark:position=se watermark:x=10 watermark:y=10}2013-04-26-04-44-55{/gallery}

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb