Skip to main content

74 személy ellen vádemelés bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt

Írta: Somogy Megyei Főügyészség
Megjelent: 2022. augusztus 03. Szerda, 09:49

0803 som 2

A Somogy Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 74 személlyel szemben emelt vádat abban a rendkívül nagy terjedelmű bűnügyben, amelyben az elkövetők több mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

 

 

A bűnszervezetet vezető 49 éves kistarcsai vádlott és 14 bűnszervezeti társa egy olyan hierarchikusan felépített, konspiratív módon működő cégvezetőkből, könyvelőkből, bérszámfejtőkből, ügyintézőkből és futárokból álló bűnszervezetet hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy a takarítási és vagyonőri szolgáltatást nyújtó cégek adóterhét illegális eszközökkel minimalizálja.

 

A bűnszervezet működési módszerének lényege szerint a több szinten szervezett, 69 gazdasági társaságot magában foglaló céghálózatban az ún. „megrendelő” gazdasági társaságoknál foglalkoztatott munkavállalókat ténylegesen nem működő cégekbe jelentették be azért, hogy eltitkolhassák az alkalmazottak után fizetendő foglalkoztatást terhelő adókat és járulékokat.

 

A cégháló további két szintjére a vádlottak ún. „közvetítő” és „pénzkezelő/vagyonkezelő” cégeket szerveztek, amelyeknek az volt a feladata, hogy a cégpiramis csúcsán lévő megrendelői cégeknek a munkavállalóik által végzett munkákról fiktív számlákat bocsássanak ki, amiket a megrendelő cégek a Budapesten és Szekszárdon benyújtott adóbevallásaiknál felhasználtak, és a számlák 1,3 milliárd forintot kitevő Áfa tartalmát visszaigényelték.

 

A bűnszervezet operatív működtetésében résztvevő vádlottak ezzel a módszerrel összesen 2,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

 

A Somogy Megyei Főügyészség az eljárás során négy vádlottal kötött egyezséget, akik a megállapodás értelmében beismerő vallomást tettek, és az okozott kárból közel 150 millió forintot megtérítettek. A NAV pénzügyi nyomozói ezen kívül 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le, illetve vettek zár alá ingatlanokat, gépjárműveket és egyéb vagyoni értékű jogokat a bűncselekmények útján szerzett vagyon elvonása érdekében.

0803 som3

A rendkívül nagy terjedelmű bűnügyben a nyomozati iratok több mint 200.000 oldalt tesznek ki, a vádirat önmagában 365 oldalas, ezáltal az eljárás résztvevőinek kézbesítendő 149 vádirati példány oldalszáma nyomtatva meghaladta az 54.000-et. A bűnügyben külön kihívást jelent a 275 kötetes papír alapú nyomozati irat rendezett mozgatása is, amelynek Budapestre szállítása várhatóan több ügyészségi gépjármű igénybevételével is legalább két munkanapot fog igénybe venni.

 

A Somogy Megyei Főügyészség a Budapesthez és Tolna megyéhez kötődő bűnszervezettel szemben a Fővárosi Törvényszéken nyújtott be vádiratot, melyben a bűnszervezetet irányító, és 2021 nyarától letartóztatásban lévő férfival szemben fegyházbüntetés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint 659 millió forint erejéig vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt. A főügyészség a bűnszervezet működtetésében részt vevő vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, míg a további vádlottakkal szemben végrehajtandó, illetőleg felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

 

A nyomozati iratról, illetőleg a vádiratokról a fényképeket, valamint a nyomozati iratok szállítását rögzítő videófilmet a Somogy Megyei Főügyészség készítette.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb