A DRV vette át üzemeltetésre Sávoly Balatonringre szabott csatornarendszerét

Írta: mti
Megjelent: 2014. január 29. Szerda, 19:34

mtihirfelhasznalo

Sávoly, 2014. január 29., szerda (MTI) - A négy éve félbemaradt Balatonringhez kiépített, jelenleg mintegy 10 százalékos kihasználtsággal működő sávolyi csatornarendszer üzemeltetését a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) vette át - tájékoztatta a Moto GP pálya megépülésében máig bízó Bobek József (független), Sávoly polgármestere az MTI-t szerdán.

Speciális helyzetbe került Sávoly azzal, hogy a Balatonring spanyol befektetői által közel egymilliárd forintból kiépített csatornarendszer a tulajdonába, vagyis nem állami, hanem önkormányzati tulajdonba került. Ezt az új jogszabályok értelmében januártól csak meghatározott szolgáltatók üzemeltethetik, méghozzá szabott árú szolgáltatást nyújtva - mondta a polgármester.

A településnek sikerült a közelmúltban a térség minden új jogszabályi feltételnek megfelelő szolgáltatójával, a DRV Zrt.-vel megállapodnia a csatornahálózat és szennyvíztisztító rendszere üzemeltetéséről, de tisztázatlan maradt néhány kérdés. A falu elvileg bérleti díjat kérhetne a csatornarendszere használatáért, de mivel a jelenlegi felhasználói igény nem kecsegteti a vízművet különösebb haszonnal, és a helyi önkormányzat felel az ellátás biztosításáért, nem feszegetik a kérdést - hangsúlyozta a polgármester.

Tájékoztatása szerint az előző, az új jogszabályoknak megfelelni nem tudó üzemeltető jelképes, évi 200 ezer forintért bérelte a rendszert.

A polgármester kiemelte, hogy az 572 lakosú falu a gyorsasági motoros versenypálya építésének elakadása után csak hosszas alkudozás, és egy ügyes húzás révén tudta megszerezni a beruházásból kivonuló spanyol féltől a csatornarendszert, amit eredetileg a Balatonring létesítményeinek, köztük egy szállodának, valamint a falunak az ellátására építettek ki.

Sávoly vezetése 2010 végén belterületbe vonta a versenypálya 196 hektáros területét, és telekadót vezetett be, amit követően adósává vált a tulajdonos. A jogszabályi háttér változása is a falunak kedvezett, miszerint közszolgáltató nem lehet magánkézben, csak állami vagy önkormányzati tulajdonban.

"A Balatonring megépülésében ma már a falu nem, de én még mindig bízom" - fogalmazott a polgármester, kiemelve, hogy a tavaly év végén megjelent közlönyben továbbra is államilag kiemelt beruházásként tartják számon a sávolyi Moto GP pályát. Az ingatlan ma is a spanyol érdekeltségű Sávolyi Motorcentrum Fejlesztő Kft. tulajdonában van. Jelenleg a terület azon részein, főként a majdani parkoló területen, amit nem fed geo-textília, nyárfák nőnek, a betonozást előkészítő földmunkák ma már nem látszanak, a helyet ellepte a gaz.

Bobek József szerint a motoros versenypálya továbbépítése előbb-utóbb ismét befektetői érdeklődés középpontjába kerülhet, hiszen egy többcélú, az egész térségre pozitívan kiható, jól előkészített, kész tervekkel és engedélyekkel rendelkező projektről van szó. A falu településrendezési tervében különleges sportra alkalmas besorolást kapott a Balatonring megépítésére szánt terület, és ezen nem kíván továbbra sem változtatni a helyi testület - tette hozzá a polgármester.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb