Skip to main content

Határtalanul

Írta: Pápai József
Megjelent: 2017. június 22. Csütörtök, 04:26

P1010768

Határtalanul a zöld egészséges környezetért” c. tavaly indított program folytatásaként (HAT-15-07-0025) cserekapcsolati partnerünknél a Rozsnyói Obchodna Akademika Szakközépiskolánál vendégeskedett 21 fő szőcsénypusztai diák és három kísérő tanár.

 

A fő tevékenység az ottani kollégium környezetének a parkosítása, fásítása volt, amelyhez az egzótákat, fenyőket, cserjéket a régi kapcsolati partnerünk a Krasznahorkai Várhosszúrét csemetekertjének kollektívája biztosította.

 

A szabadidőkben Kassa, Rozsnyó, Betlér nevezetességeit látogattuk nagy érdeklődéssel. A krasznahorkai vár építkezésének lassúságát méltán kifogásolták tanulóink is a helyiek elbeszélései alapján. A természet ritkaságait csodáltuk meg testközelből, a Biele-Vodi vadregényes vízesései és létrái hagytak mély nyomot tanulóinkban még a túra utáni napokban is.

 

A kalandbarlangnak is beillő Buzgó-barlang földtörténeti kialakulását és a felfedezők pillanatait idéző módozatot ismételhették meg, víz felett átkelés kötélen, világítás csak fejlámpával és közlekedés bányászfelszereléssel a víz alatt álló barlangban. A kitartásuk eredményeként a barlangtúra végén várta őket az Európa egyik legnagyobb cseppköve az Óriások termében a több tízezer éves 36,8 m-es cseppkőóriás.

 

A gombaszögi cseppkőbarlang meseszerű figurái és ritkaságszámba menő szalma cseppkövei és családias fogadtatásunk kápráztatta el a diákjainkat. Az ohctinai aragonit barlang pókháló és madárfészek alakú cseppkő képződményeinek kialakulása gondolkodtatta el a tanulóinkat, mert a formák és méretek kialakulása még a fizika törvényeit is semmibe vették.

 

A partner iskola vendégei voltunk a végzőseik ballagási ünnepségén, ahol kürtöseink tartottak bemutatót tudásukról és a magyar vadász kürtölés tárházáról.

 

Hazautunkat megszakítva Fülek várát „vettük be” – és elevenítettük fel a Thökölyek és Rákócziak otthonaként ismert történelmi nevezetességet.

A galériához kattintson a képre!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb