Balatonújlak település csapadékvíz-elvezetése - TOP-2.1.3-15-SO1-2019-00027

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2021. május 23. Vasárnap, 03:33

2020 csakSikeres munkaterület átadás-átvétel után elkezdődhet Balatonújlak csapadékvíz-elvezetése projekt kivitelezése. A munkaterületet 2021. április 29-én vette át a nyertes ajánlattevő, Lutor László egyéni vállalkozó az Önkormányzattól, akinek 270 naptári nap áll rendelkezésre a munkavégzésre.

 

Balatonújlak Község Önkormányzata 2020 júniusában Támogatási Szerződést kötött a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságával a Balatonújlak település csapadékvíz-elvezetésének megvalósulása érdekében. A beruházás teljes összege bruttó 350 000 000 Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

 

 

A megtervezett csapadékvíz elvezető csatornák rendszerei jelenleg nem képesek feladatukat ellátni, vagyis a lehulló, összegyülekező csapadékvizet elvezetni az utcákról, és fogadni a telkekről kivezetett felszíni vizeket. A csapadékvíz csatornák rekonstrukciója során meg kell oldani, meg kell szüntetni a fenti hiányosságokat. A beruházás megvalósítása során a vízrendezés végrehajtásával a vízi létesítmények olyan állapotba kerülnek, hogy azok vízkárt, elöntést nem okoznak a belterület magán, közösségi, és állami létesítményeiben. Balatonújlak község egyes területein az elmúlt években nagy intenzitású esőzések alkalmával elöntések keletkeztek. Az elöntések a település több utcájában az utca szinttől mélyebben lévő ingatlanokat és a rajtuk lévő épületeket érintette, valamint az árkokból kilépő víz helyenként útburkolat alámosásokat okozott. A csapadékvíz-visszatartási céllal létrehozott záportározó kis kapacitása miatt nem alkalmas az elvezetendő víz sebességének csökkentésére, megtartására. Így a vízgyűjtőn lévő lakossági és önkormányzati ingatlanok folyamatosan veszélyeztetettek, az általánosan alkalmazott vízvisszatartási módszerek és lehetőségek nem nyújtanak kellő védelmet

 

Az eddig elkészült és lejárt engedélyű tervanyagok adaptálásával - frissítésével párhuzamosan elkészült első lépésben a település tárgyi csapadékelvezetési koncepciója, majd a részletek kidolgozásával a belterületi csapadékelvezetés vízjogi létesítési engedélyezési tervei. Ez alapján lett meghatározva, mely területek vízelvezetése oldódhat meg a projekt keretében. A település jellemzően Nyugatról Kelet felé eső terepen lokális mélypontokkal jellemezhető. A csapadék terhelést Nyugat felöl érkezően a domborzati viszonyok miatt tervezetten át kell vezetni a településen, és a Keleti külterületi részeken eljuttatni a végbefogadóba, a Nyugati övcsatornába. A végbefogadóba a csapadék, szintén a domborzati viszonyok és meglévő vízgazdálkodási művek paraméterei alapján csak átemeléssel juttathatók be. A beruházásnak köszönhetően a településen megoldódik a Kossuth Lajos, Balaton, Templom, Petőfi Sándor utca vízelvezetése, több mint 10 000 fm hosszúságban.

2020 TOP

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb