Skip to main content

Átépítik Balatonfenyves-Imremajor Hunyady Udvarát

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2022. január 13. Csütörtök, 16:24

271766290 2028185924011532 2461331697898467634 n

A Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont fejlesztése régi álma Balatonfenyves imremajori településrészének, amely a Nagyberek területén található, három kilométerre az anyatelepüléstől, és úton vagy kisvasúton megközelíthető.

 

 

Most érkezett el az a fejlesztések csúcspontja, ahová már tíz évvel ezelőtt szerettek volna elérni a helyiek – olvasható a Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont nevű Facebook oldalon.

 

A hír így folytatódik a közösségi oldalon:

 

Romos volt, és a legtöbben azt gondolták, lebontásra ítéltetett. Egy évtizede még ez a lehetőség forgott a köztudatban, ha Imremajorról esett szó. A település azóta példaként szolgál, hiszen hazánkban csaknem 2000 hasonló „szellemtelepülés” van, amely újjáélesztését várja. Imremajorban, a Hunyady Udvarban úgy vélik, most érkezett el az a fejlesztések csúcspontja, ameddig tíz évvel ezelőtt szerettek volna eljutni. A továbbiak már csak a habot jelentik a tortán.


–Több részletben újítottuk fel a helyi védett épületet. Az első sikeres pályázatunk végének 2013-ban örülhettünk, azóta a legtöbb mozzanatnál a konzekvens állami támogatásból tudtunk tovább lépni – mesélte Antics László, a Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont megálmodója, aki jelenleg is a munkálatokat végzőket irányítja a majorban.


Az udvart akadály mentesítik éppen, térkővel borítják. Tizenhárom hőszigetelt faházat állítanak fel, és az udvari elektromos hálózatot is kiépítik, amelynek látványos részét az új kandeláberek és az energiaoszlopok, valamint kerékpártárolók lesznek. Nyolc kamerával látják el a területet, amelyen az árusok új hűtőpultokat is kapnak. Mindezt egy újabb állami támogatásból sikerül megvalósítaniuk.


–Mindig arra fókuszálunk, hogy kisebb támogatásokból nagyobb attrakciókat valósítsunk meg. Olyan közösségi tereket hoztunk létre, amely hiánypótló a környéken. A piachoz elnyert támogatásokat a hét valamennyi napján ki tudjuk használni, nemcsak a két piacnapon. A fenyvesi kisvasút pedig egy különleges turisztikai attrakció, amivel élmény eljutni hozzánk – mondta Antics László, aki már arról folytat tárgyalásokat a napokban, milyen színvonalas tartalommal szeretné megtölteni a felújított színházépületet.


A központhoz még az idén, a hőn áhított tűzivíz tározó is megvalósul. Jelenleg az 5 ezer négyzetméteres udvaron van a hangsúly és a színházépület fűtéskorszerűsítésén, amely lehetővé teszi, hogy a tél derekán is legfőbb céljukat, a közösségépítést megvalósíthassák a Balatontól három kilométerre, a Nagyberek zöld kapujában.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb