Skip to main content

Mindenütt 100 km/h feletti lökéseket mértek az OMSZ hitelesített műszerei szombaton a déli parton

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2023. február 05. Vasárnap, 10:36

IMG 20230204 122928 525

Az előrejelzéseknek megfelelően szombat reggel megérkezett a térségünkbe az a ciklon, amelynek legintenzívebb áramlási rendszere a Dunántúl fölött alakult ki.

 

 

Az ilyen tipikus -de szerencsére nem túl gyakori- időjárási helyzetben a Bakony és a Balaton térségét sújtja legjobban a szélvihar. A széllökések a front érkezésével szerte a tó körül viharossá fokozódtak, azonban a legszelesebb periódus 11 óra körül kezdődött, amikor az OMSZ déli parti hitelesített műszerei mindenütt 100 km/h feletti lökéseket mértek – tájékoztatta a hirbalaton.hu-t az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője, Horváth Ákos.

 

A legerősebb széllökést a kab-hegyi műszer regisztrálta: 130 km/h-t, ami országosan is a legerősebb volt. Ezt Balatonőszöd követte 122 km/h-val, majd a Balatontól nyugatra lévő Sármellék következett 117 km/h-s széllökéssel. Siófokon 116 km/h, Balatonmáriafürdőn 112 km/h Fonyódon 108 km/h volt a legerősebb széllökés.

 

A vihar sajátossága, hogy az északi parton valamivel visszafogottabb volt a szélvihar, itt 95 km/h alatt maradtak a legerősebb széllökések.

 

A szél a délutáni óráktól lassan kezdett mérséklődni, a kora esti órákra 90 km/h alá csökkent. A Balatonnál nagyon erős volt a hullámzás, illetve a vízmozgás.

 

Az 5-6 órán át tartó szélvihar sokfelé jelentős károkat okozott a déli parton, illetve Somogyban.

 

Ezt követően egy hideg periódus követi a szeles napokat, -5 fok alatti minimum hőmérsékletekkel – tájékoztatott Horváth Ákos.

 

Fotó: SZTERA

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb