Skip to main content

Megújul a Kultkikötő szabadtéri színpadja Balatonföldváron

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2023. március 08. Szerda, 13:00

952 makettfoto jpg epiteszforum 60 2023 03 02 112716 eredmény

Nyárra készülhet el a balatonföldvári Kultkikötő új fedett szabadtéri színpadja. A tervekért felelős A4 Stúdió egy könnyed acélstruktúrájú, ponyvával borított tetőszerkezetet képzelt el, mely időjárástól függetlenül biztosíthat helyszínt a kulturális programoknak.

 

 

Nyárra készülhet el a balatonföldvári Kultkikötő új fedett szabadtéri színpadja. A tervekért felelős A4 Stúdió egy könnyed acélstruktúrájú, ponyvával borított tetőszerkezetet képzelt el, mely időjárástól függetlenül biztosíthat helyszínt a kulturális programoknak – írja az Építész Fórum.

 

Már a tervezés elején kiderült, hogy a szabadtéri színpad működéséhez számtalan kisebb-nagyobb helyiségre szükség van, amit a helyszín meglévő állapotában számtalan elszórt konténerben, illetve pavilonban biztosítottak. A tervezés során arra törekedtek, hogy a korábbi szituáció vizuálisan elkülönülő, vegyes épületállományát minél kevesebb különálló tömbbel váltsák fel. A terek szűkössége miatt a funkciók sűrítve, a lelátó alatti és a színpad mögötti terekben kaptak helyet. A tervezett tömegeket összefogva, egységesen szerették volna kialakítani. Így jött létre a projekt bejáratául szolgáló előtetős építmény, mely magába foglalja a terület főbejáratát, jegypénztárát és büfé pavilonjait is. Hasonló logika alapján jött létre egy összefogott tömegformában kialakított lelátó-színpad-kiszolgáló épületegyüttes.

 

Az épített helyiségekben csak a legszükségesebb funkciókat helyezték el, mint például a díszletraktárat, előadói öltözőket, irodákat, közönségforgalmi vizesblokkokat. Ezeket a színpad és a lelátó szerkezetébe integrálva tervezték. A színpad hátsó, lezáró térfala biztosít helyet a fellépők öltözőinek és a díszletraktárnak, míg a tartószerkezete a függesztett díszleteknek háttereként is szolgál. A lelátó a fő funkcióján kívül befogadta a gyermekszínpadot (variábilis tér), a közönségforgalmi vizesblokkokat, az irodákat és a menekülő lépcsőházakat is. Ezek a terek a fix lelátó alatt, a földszinten kaptak helyet. A színpad és a fix lelátó között mobil lelátó telepítése lehetséges.

 

A projekt jelenleg kivitelezés alatt áll, a nyáron minden remény szerint már használatba is veheti az eseményteret a balatoni közönség.

 

Makettfotó: Építész Fórum/ A4 Studio

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb