Skip to main content

Sokáig körözött a magyar légtérben az USA nukleáris kapacitású nehézbombázója

Írta: raketa.hu
Megjelent: 2023. március 12. Vasárnap, 01:45

Usaf.Boeing B 52

A B–52H Stratofortress Romániából szállt fel, majd ismeretlen okból körülbelül másfél órát időzött a hazai légtérben.

 

 

Mint arról a 74nullanulla beszámolt, csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett az USA nukleáris töltetek szállítására is képes nehézbombázója, a B–52H Stratofortress. Mint a lap írja: „A NOBLE41 kódjelü gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár felé, ám itt egy kicsit elidőzött.” A gép Kaposvár környékén ismeretlen okból elidőzött pár órát, majd háromnegyed 6 körül folytatta az útját a célállomását jelentő Spanyolország irányába. A lap kitér arra is, hogy értesülésük szerint az érintett országok közül csak hazánk légterében időzött el ez a gép ilyen hosszan.

 

A lap megkeresésére a Magyar Honvédség részéről az a válasz érkezett, hogy tudomásuk volt a gép érkezéséről, az útvonalat előre egyeztették, és mivel a gép érvényes repülési engedéllyel rendelkezett és végig kapcsolatban maradt a polgári és katonai légiirányítással, így nem volt szükség a hazai légierő részéről semmiféle intézkedésre.

 

A B–52H Stratofortress egy nagy hatótávolságú, nehéz bombázó, amely különféle küldetésekre alkalmas. A bombázó szubszonikus sebességgel akár 15 kilométer magasságban is képes repülni, és horodozhat mind nukleáris, mind pedig hagyományos fegyvereket is. Légi utántöltés nélkül több mint 14162 kilométer a harci hatótávolsága. A B–52H 1961-ben állt szolgálatba, de már többször is korszerűsítették új hajtóművekkel, repüléselektronikával, fegyverrendszerekkel és kommunikációs berendezésekkel. A jelenlegi flotta 76 repülőgépből áll, és a B–52H várhatóan 2050-ig fog szolgálni.

1280px B 52H static display arms 06

A B–52H legfeljebb 20 légi indítású robotrepülőt (ALCM) képes szállítani. Az ALCM-ek belső és külső pilonokról is indíthatóak. Ezeken kívül azonban a B–52H hagyományos bombákat és rakétákat is szállíthat. A gépet ötfős legénység üzemelteti: pilóta, másodpilóta, radarnavigátor (bombardier), navigátor és elektronikus hadviselés tiszt. A repülőgép önvédelmi fegyverzettel is rendelkezik, amely egy távirányítású M61 Vulcan 20 mm-es ágyúból áll, amely a farokba van szerelve. A B–52H különféle küldetéseket támogat, mint például a stratégiai támadást, a közeli légi támogatást, a légi elzárást és a tengeri műveleteket. A gép kulcsszerepet játszik az Egyesült Államok nukleáris elrettentésében is.

 

Fentebb írtunk a B–21 Raiderrel kapcsolatos legutóbbi hírekről, mely fejlesztés alatt álló bombázó nem csak a B–1B Lancer és B–2 Spirit bombázókat váltja majd le, de kiegészíti a meglévő B–52H Stratofortress flottát is.

 

Fotók: Wikipédia

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb