Skip to main content

Balatoni stégbontások: felcsaptak az indulatok a lakossági tájékoztatón

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2023. augusztus 26. Szombat, 07:34

368802954 303413302366335 1286099821639734466 n

Balatonmáriafürdőn teltházas lakossági tájékoztatót tartott a vízügy a napokban arról, hogy a sok engedély nélküli stég és stégbejáró fennmaradásának milyen jogszabályi feltételei lehetnek.

 

 

Többnyire üdülőtulajdonosokkal telt meg a községháza kiállítóterme, ahol időnként elszabadultak az indulatok – a HírBalaton értesülései szerint. Balatonmáriafürdő példaértékű lépéseket tett, hogy a nádkárosító, vizet szennyező illegális magánbejárók tömege helyett kevesebb közösségi bejáró biztosítsa mindenkinek a vízbejutást.

 

Érthető volt a nagy érdeklődés Balatonmáriafürdőn a legutóbbi lakossági tájékoztatón, miután augusztus második hetében a vízügy határozott lépéseket tett az engedély nélküli stégek és stégbejárók felszámolására. A HírBalaton olvasóinak beszámolója szerint vagy 150-en, zömében üdülőtulajdonosok töltötték meg a termet, ahol focimeccseket idéző bekiabálások, hangulatkeltések tarkították az eseményt. Többen is sérelmezték, hogy nem neves politikusok stégjeinek elbontásával kezdte meg a vízügy a rendrakást.

 

Galácz György polgármester elmondása szerint évtizedek óta nem tett egy hatóság sem érdemben lépéseket az illegális stégek, stégbejárók felszámolása ellen, ezért azok egyre szaporodtak. Mint arról beszámolt, a mintegy 900 lelket számláló falu lakossága nyaranta 10 ezerre duzzad. Többségében a vízparti üdülők tulajdonosait érinti, hogy a vízügy megkezdte egy 2004-es jogszabály (TNM rendelet) érvényesítését, és engedélyhez köti a szabálytalan stégek, bejárók fennmaradását.

 

A település Balatonpartja mentén található mintegy 200 stég legalább 60 százaléka nem rendelkezik engedéllyel, a több mint 120 stégbejáró esetében pedig az önkormányzatok bejáróin kívül legfeljebb pár jogszerű – közölte a polgármester. Mint arról beszámolt, a névvel ellátott stégek tulajdonosait értesítette, az e nélküliekre felszólítást tűzött ki a vízügy, meg is kezdve néhány bejáróstégre szabálytalanul feltett kerítés, kapu elbontását. Ezt az engedély nélküli bejárók elbontása követ majd -tette hozzá. Ha a vízügy bont el szabálytalan építményeket, az igen sokba kerül, így az elmúlt hetekben többen inkább maguk számolták fel az engedély nélküli stégjeiket – tette hozzá.

 

Példa az összes vízparti településnek

 

Balatonmáriafürdő minden bizonnyal példa lesz a többi 43 tóparti település számára, mert először hozott arról határozatot a közelmúltban a képviselő-testülete, hogy a vízüggyel karöltve rendet vág a nádast károsító, vizet szennyező stégbejárók ügyében, és kezdeményezi magánbejárók tömege helyett utcavégeken kialakított közösségi stégbejárók létesítését. A magánbejárók azon túl, hogy többnyire nádasokat károsítanak, gyakran járnak feltöltésekkel, így több helyen egyebek közt zöldhulladék, autógumi és egyéb szennyező anyag is a vízbe került.

 

Galácz György a testülete felhatalmazása alapján levelet írt a vízügy balatoni kirendeltségének arról, hogy az önkormányzat támogatja a település 21 darab, Balatonra merőleges utcájának végében a közösségi stégbejárók létesítését. Ezek esetében a helyi közösségeknek kell kezdeményezniük az engedélyeztetést, amit még a környezetvédelmi és a természetvédelmi hatóságnak is jóvá kell hagynia, hogy abból lehessen is valami – jegyezte meg.

 

Többen támadnak amiatt, hogy a jogszerű és környezetvédő megoldást támogatom, de vannak olyanok is, akiknek bár személyes érdekeiket sérti, mégis megértik, véget kell már vetni annak, hogy mindenki azt csinál a Balatonnal, amit akar

 

– fogalmazott a település első embere.

 

Szeretnénk, ha lenne jogszerű lehetőség közösségi bejárók létesítésére, ami közérdek – mondta. Hangsúlyozta, hosszú évek óta először történnek érdemi lépések a Balatont védő, stégeket érintő jogszabályok betartatásáért, amely munkában valamennyi vízparti önkormányzatnak segítenie kell a vízügyet, mint ahogy azt már többen, köztük Gyenesdiás vagy Vonyarcvashegy is teszi a vízi polgárőrökkel együtt.

 

Fotó: Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb