Skip to main content

Szakmai tanulmányúton a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum 10. A erdésztechnikus osztálya

Írta: Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum és Kollégium
Megjelent: 2023. szeptember 25. Hétfő, 09:45

IMG 20230921 081546

A 10. A osztály múlt héten 2 napos tanulmányi kirándulást tett a Gyulaji Erdészeti és Vadászati Zrt. területére. A kirándulás az Erdészeti Szakoktatásért Közalapítvány által elnyert pályázat keretében valósulhatott meg.

 

 

A tamási Parkerdőben Palánki Gábor, a Gyulaji Erdészeti és Vadászati Zrt. erdészetvezetője fogadta az osztályt. Hallhattunk az erdősítés lehetőségeiről, az erdőfelújításról és az erdőtelepítésről. Vezetőnk végezetül egy élvezetes, rengeteg minta trófeával támogatott, dám trófeabemutatót tartott az óbíródi vadászháznál. Beszélt a selejtezésről, szelektálásról, a fiataltól egészen a visszarakott bikák trófeáiról. A bemutatót különböző korú dámtrófeákkal színesítette.

 

A második napon a reggeli után a Hőgyészi Erdészet műszaki vezetője, Horváth Csaba vezetésével tett az osztály egy túrát az annafürdői tanösvényen, ahol szakmai vezetőnk az erdő közjóléti szerepéről beszélt. Ennek első állomásán, a vadasparknál a vadasparkban élő állatok etetéséről, a felmerülő problémákról, a vadaspark bővítésének szükségességéről tudtunk meg érdekességeket. Ezután a lomkoronasétány és kilátóhoz vezetett az út, aminek érdekessége, hogy akácfából épült és az elsők között volt az erdészetek által épített kilátók között. Rövid buszos utazás után egy másik erdőrészben interaktív formában kaptunk tájékoztatást az elegyes erdők előnyeiről, a károsítókról, az erdőbecslés modern eszközeiről, illetve a szaporítóanyagokról.

 

Ezt követően a csapat egy rövid, de annál nehezebb terepen vezető úton jutott el egy földvárhoz, ahol Csaba mesélt a földvár kialakulásáról, az itt talált leletekről, természetvédelmi irányelvekről, melyek nélkül ma már senki nem lehet erdész, illetve azokról a szabályokról, melyeket az erdőben élő védett növények, állatok miatt ír elő az erdészeti hatóság. Olyan ritka növényeket is mutatott, melyek főleg az ottani erdőkben találhatók meg, majd a program zárásaképp középkori agyagcserép darabokat kereshettek a gyerekek.

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb