Skip to main content

A Balaton új esélye – befejeződött a vízminőséget javító nagyszabású fejlesztés

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2023. november 15. Szerda, 08:30

tn4 web 34 230808 dt 0123

Új erőre kaphat a Balaton, miután befejeződött a vízminőség javítását célzó nagyszabású fejlesztés, melynek eredményeit ünnepélyes zárórendezvényen mutatták be.

 

 

A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg 5,139 milliárd forintból, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt kivitelezője a SZABADICS Építőipari Zrt. – írja a Magyar Építők.

A munkálatok 2021 tavaszán indultak. A projekt megvalósítása során 11 balatoni vízfolyáson történnek különféle beavatkozások és megvalósul a nádas szűrőmezők reaktiválása is, melynek köszönhetően helyreállhat a vízminőségvédelmi funkció. A cél az volt, hogy hosszútávon kezelhetőek legyenek a tavat érintő vízminőséget érintő problémák, egyben megóvják a Balaton gazdasági potenciálját.

„Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszú távon fenntartható kezelésére” című, KEHOP-1.3.0-15-2017-00018 jelzésű projekt mindhárom része – a LOT1, a LOT2 és a LOT3-is – elkészült, vagyis a Lesence-rendszer fejlesztése, mely Szigliget, Raposka, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balaton-felvidék nyugati térségében (LOT1), a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója (LOT2), valamint a kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3)

Az eseményen Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, a most záruló EU-s költségvetési időszakban több mint 80 projektet bonyolított le a vízügyi ágazat, mintegy 418 milliárd forint értékben. Ezek közül a Balatont több projekt is érintette, kiemelten pedig a jelen vízminőség-javítási beruházás, ami azért is nagyon jelentős, mert ez nem a mederrel, hanem a befolyó vizekkel foglalkozott. Ezek javítása a meder problémáit is csökkenti.

A társadalmi igény a Balaton hasznosítására a legjobb szándék mellett is jelentős terhelést jelent a tó számára, ezért is áll a tó további vízgazdálkodási kezelésére beadott előterjesztésük két lábon: kutatásokat kell folytatni és ezekre építve cselekedni kell. Hangsúlyozta: a jövőben azt szeretnék, hogy a Balatonnak legyen saját finanszírozási kerete, ami az „üzemeltetésére” szolgál.

Horváth Angéla, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese a projekt ismertetése mellett megjegyezte: a projekt legfontosabb célja az volt, hogy a Balaton vízminőségének megőrzését új alapra helyezzék. Szükségszerű volt a beruházás, hiszen a Balaton északi partjának vízfolyásai rengeteg hordalékot szállítanak a tó felé, amelyek felfogására szolgáló terek mára feltöltődtek. Szükségessé vált tehát ezek reaktiválása, teljeskörű rekonstrukciója.

A Lesence-rendszer nagyon fontos eleme a Balaton vízgyűjtőjének, amelyet nem fejlesztettek az utóbbi négy évtizedben, így ez volt a projekt egyik kulcseleme, a Lesence-nádasmező több, mint 200 hektár, ahol nagyon fontos volt, hogy a természeti értékek megmaradjanak. Vízminőségi monitoring-hálózatot kaptak a kis vízfolyások is, amelyek állapotát nagymértékben javították; harmadik nagy volumenű fejlesztésként pedig a Kis-Balaton vízgyűjtő-rendszerében épülhetett két műtárgy: A 4T, vagyis a Laki-zsilip és a 21T műtárgyak a vízminőség javításának fontos eszközei. Mint az igazgató-helyettes kiemelte: a megújult vízrendszerek érdemben járulnak majd hozzá a Balaton hosszútávú megőrzéséhez.

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke kivitelezői oldalról értékelte a fejlesztést. Mint hangsúlyozta: rendkívül összetett és nagyon sok helyszínen megvalósuló beruházás volt ez, amelynek során több, mint ezer fát ültettek a munkaterületeken. Kiemelte: építőipari cégként tudják, hogy a természethez hozzányúlni mérhetetlen felelősséggel jár, ezért igyekeztek a lehető legkisebb terhelés mellett megvalósítani a beavatkozásokat.

A Kis-Balaton a Szabadics Zrt. életében mindig rendkívüli fontossággal bírt: a vállalat zalakarosi illetőségű, így e természetvédelmi terület nagyon közel esik földrajzilag és érzelmileg is hozzájuk. Másrészt számos alkalommal rendezték meg a Szabadics Ride-ot, ahol a sportolók a Kis-Balaton körbetekerésével versenyeznek. Végül úgy 6-7 évvel ezelőtt ők építhették a vízvédelmi rendszer fejlesztésének második ütemét, ami jelentős projekt volt a cég életében. Nagy öröm, hogy ezt követően látványosan javult a Balaton vízminősége.

A fotón a LOT1 projektrész 2023 augusztusában.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb