Skip to main content

Tavaszi tilalmak a Balatonnál

Írta: balatonihal.hu
Megjelent: 2024. március 01. Péntek, 21:46

431040900 792039912959536 1223875531234959934 n

A mai napon kezdetét vette az általános ragadozóhal-fogási tilalom a Balatonon és vízrendszerén. Ennek apropóján idén is sorra vesszük a tavasszal esedékes tilalmakat.

 

 

A mai napon országszerte életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma (a csukáé pedig már február 1. óta tart). A Balatonnál azonban nem csak megtartani tilos ezeket a halfajokat, hanem rájuk horgászni is, erről rendelkezik a Balatoni Horgászrend 32. pontja, mely szerint „Március 1. – április 30. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit, bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS!”

Április 1-től életbe lép a 33. pontban leírt, úgynevezett „csónakos tilalom”. Amely szerint a pontosan meghatározott parti sávban szabad csak vízi járműből horgászni, és onnan is csak nappal, illetve csak békés halakra. Kivételt képez az említett pontban pontosan körülírt négy darab kíméleti terület, ahol kizárólag csak partról szabad horgászni!

Akinek a kikötője ezen kíméleti területeken belül helyezkedik el és úgy dönt, hogy áprilisban mégis csónakkal indulna horgászni, kérjük hogy a lehető legrövidebb úton hajózva, a felszerelését összecsomagolt állapotban tartva érje el a legközelebbi, még engedélyezett térséget ahol már szabad horgásznia, illetőleg a visszafelé úton is hasonlóképpen törekedjen a félreértések elkerülésére.

A  térképrészleteken ábrázoljuk azon kíméleti területek határait, ahol áprilisban csak partról szabad horgászni. A horgászrend szövege a határokat pontosan jelöli GPS koordinátákkal is.

cats2145

Mivel április utolsó napja idén hétköznapra esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is április 30-án éjfélig tart. Így tehát a „ragadozós szezon” május 1-jén 00:01 perckor veszi kezdetét, ez a legkorábbi időpont amikor a műcsalis vagy a csalihalas felszerelést bevethetik a horgászok, illetve legkorábban ekkor hagyhatják el a kikötőt a vízijárművel ragadozóhalra horgászni indulók.

Sok kérdést kapunk az úgynevezett „besétálós módszer” kapcsán. Tavalyelőtt tavasszal jelentős enyhítésként lehetővé tettük ennek a módszernek a gyakorlását, nem csak a behúzós horgászok számára. Ezt a lehetőséget idén is fenntartjuk, az ideiglenes módosítás – ahogy eredetileg írtuk – továbbra is visszavonásig érvényes! Ugyanakkor kérjük a Horgásztársakat, hogy a besétálós módszernél is vegyék figyelembe a 33. pontban leírt kíméleti területeket, ahol áprilisban csak partról szabad horgászni. A pontos megfogalmazás es egyéb részletek az eredeti cikkben olvashatóak.

A pontytilalom feloldása kapcsán is rendszeresen érdeklődnek, emiatt idén is leírjuk, hogy a már megszokott gyakorlat szerint évről-évre megkérjük az illetékes hatóságtól a tilalom feloldását. Amint megérkezik az erről szóló határozat, közzé fogjuk tenni honlapunkon, mindenesetre annyit leírhatunk, hogy semmi akadályát nem látjuk annak, hogy idén is működhessen a májusi pontyhorgászat…

Egyre népszerűbb a harcsahorgászat a Balatonon, így az ezzel kapcsolatos kérdések is gyakoribbak. A harcsahorgászok figyelmét szeretnénk felhívni rá, hogy a fent említett, 32. pontban leírtakat tartsák be. Puhatestű csalival horgászhatnak harcsára, akár kuttyogató módszerrel is, azonban a különböző „teaser“-eket műcsalinak tekintjük, így kérjük azokat ne használják a nevezett időszakban.

Kérjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, használják a halőri bejelentőt!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb