Skip to main content

Fonyód nem cseréli el az Erzsébet-tábor előtti vízpartját – ünnepelnek a civilek

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2024. április 11. Csütörtök, 18:55

420262292 7283937468309447 3242208918119062657 n

Fonyód képviselő-testülete ma délután egyhangú döntést hozott arról, hogy nem cseréli el a fonyódi Erzsébet tábor előtti, tulajdonában lévő, másfél kilométer hosszú parti sávot az állam által felajánlott ingatlanokra – közölte Erdei Barnabás, az ülést levezető alpolgármester a HírBalatonnal.

 

 

(A testületi ülésre készült előterjesztésben a döntési javaslat még az ingatlancsere elfogadásáról szólt.) A tervezett ingatlancsere ellen korábban többféle módon is tiltakozó civilek most ünnepelhetnek.

Az alpolgármester szerint az ingatlancseréről tavaly év végén megszületett törvénymódosítás csak a lehetőségét teremtette meg az ügyletnek, de annak létrejöttéhez a képviselő-testület áldására is szükség lett volna.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Erzsébet-tábort működtető Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány számára kellett volna átadnia a fonyódi önkormányzatnak a másfél kilométer hosszú vízpartját, három másik ingatlanért cserébe (amelyből egy lett volna értékesebb vízparti, a másik kettő kisebb jelentőségű külterületi ingatlan – információink szerint).

Az ingatlancsere ellen sétáló demonstrációt tartottak, és aláírásgyűjtésbe is kezdtek helyiek, szimpatizánsok, főleg miután az alapítvány magabiztosan nyilatkozott egy lapnak arról, hogy le fogja zárni a megszerzett partszakaszt a gyerekek védelme érdekében. (A tiltakozók egyebek közt azt sem tudták elfogadni, hogy miért akarják a csak nyáron, pár hónapig nyaraltatott, és akkor sem a teljes másfél kilométeres partot használó gyerekek miatt lezárni az egész partszakaszt.)

A HírBalaton információi szerint a csütörtöki rendkívüli ülésen a polgármester, Hidvégi József nem vett részt. Az ülést megelőző két önkormányzati bizottsági ülésen is egyhangú volt a csere elutasítása, holott két évvel ezelőtt ugyanez a testület még megszavazta az ingatlancseréről szóló szándéknyilatkozatot.

A tiltakozó civilek akik közül vagy kéttucatnyian részt vettek a koradélutáni testületi ülésen, győzelemként ülhetik meg az előterjesztésben javasoltakkal ellenkező értelmű, megszületett döntést. Most kezdeményezni kívánják a helyi választási bizottságnál egy aláírásgyűjtési akció elindítását azért, hogy a jövőben csak helyi népszavazással lehessen dönteni az érintett vízparti rész cseréjéről, vagy eladásáról.

Fotó: Németh Helga/Facebook

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb