Skip to main content

Idén is elindul a „Nyári diákmunka”

Írta: Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Megjelent: 2024. június 13. Csütörtök, 04:15

diakmunka masolas

Somogyban is jelentkezhetnek a diákok a ,,Nyári diákmunka" programra. A munkaerőpiaci program a fiatalok munkához jutását hivatott segíteni már diákkorban. Országosan 3,8 milliárd forint bértámogatást biztosít a kormány, melyből vármegyénk 135 millió forinttal gazdálkodhat.

 

 

A diákok a programban idén is két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek. A foglalkoztatók számár a diákok foglalkoztatása rugalmas, gazdaságos és kényelmes létszámgazdálkodást tesz lehetővé.

2023-ban Somogyban 296 munkáltató támogatásával 1055 diák foglalkoztatása valósult meg, míg az idén rendelkezésre álló 135 millió forint minimum 675 fiatal foglalkoztatását teszi lehetővé.

Az előző évben a diákok túlnyomó többségét, 62,2 %-át az önkormányzatoknál és intézményeinél foglalkoztatták, a vendéglátás és turizmus területén foglalkoztatott diákok száma 381 fő volt, amely 36,1 %-ot képvisel. A mezőgazdaságban a fiatalok 1,7%-a vállalt munkát.

Vármegyénkben a területi munkaerőpiaci sajátosságokat szem előtt tartva külön figyelmet kap a Balaton parti régióhoz kapcsolódó és a turizmus-vendéglátás területén tapasztalható munkaerőhiány enyhítése, a balatoni és egyéb somogyi vendéglátó vállalkozók segítése.

Az önkormányzati diákmunka esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható, ebben az esetben a munkáltató bértámogatásként a munkabér összegének 100 %-ra jogosult legfeljebb 2 hónap időtartamra. A támogatás megállapításánál a havi munkabér szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244.500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 200.100 Ft/fő/hó összeg. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás, és az erdőgazdálkodás területén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-át kapják meg a munkáltatók legfeljebb 2 hónap időtartamra. A támogatás megállapításánál a fenti munkabér összegeket veszik figyelembe. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg itt is arányosan csökken.

A program 2024. június 17-től augusztus 31-ig tart, a fiatalok június 17-től regisztráltathatják magukat az illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain. A munkát július 1-én kezdhetik meg a tanulók.

Az augusztus végéig tartó program részletei a munka.hu oldalon olvashatók.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb