Önkormányzat 2019 - Péntekig lehet delegáltakat bejelenteni a választási bizottságokba

Írta: mti
Megjelent: 2019. szeptember 30. Hétfő, 05:26

onkormanyzati valasztasok 2019

Budapest, 2019. szeptember 30., hétfő (MTI) - Péntekig lehet degáltakat bejelenteni a választási bizottságokba. A delegálás a jelöltek és a jelölőszervezetek érdeke, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról.

 

 

A mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságba, az egyszavazókörös településen pedig a helyi választási bizottságba két-két tagot lehet delegálni. A többszavazókörös települések választási bizottságaiba és a területi választási bizottságokba egy-egy tagot küldhetnek a választókerületben jelöltet, listát állító jelölőszervezetek.

 

Két tagot küldhet a szavazatszámláló bizottságba az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, főpolgármester-jelöltet, illetve kompenzációs, fővárosi kompenzációs és megyei listát állító jelölőszervezet, továbbá a független jelölt.

 

A helyi választási bizottságba egy tagot delegálhat az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelöltet, valamint a polgármesterjelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt.

 

A területi választási bizottságba egy tagot küldhet a megyében listát állító jelölőszervezet, a Fővárosi Választási Bizottságba ugyancsak egy tagot delegálhat a főpolgármester-jelöltet és fővárosi kompenzációs listát állító jelölőszervezet, valamint a független főpolgármester-jelölt.

 

A Nemzeti Választási Bizottságba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nem lehet tagot delegálni.

 

A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek együttesen jogosultak tagot megbízni a választási bizottságba.

 

A választási bizottságok megbízott tagjait október 4-én 16 óráig a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjait a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni.

 

Megbízott tag csak az lehet, aki a választáson jelöltként indulhat, ugyanakkor a megbízott tagnak nem kell a választókerületben (helyi választási bizottság működése esetén a településen) lakcímmel rendelkeznie.

 

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb