Tájékoztató mezőgazdasági összeírásról

Írta: KSH
Megjelent: 2022. május 11. Szerda, 08:59

capture 20220511 085714 lead

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Marcaliban rendszeres mezőgazdasági összeírást hajt végre „Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2022” elnevezéssel.

 

 

Az adatfelvétel Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma 2218.

 

Az adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU, továbbá a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.

 

A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek számára kötelező. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a 2020. évi Agrárcenzust követően a KSH nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát és a kérdőív terjedelmét is, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.

 

A KSH valamennyi adatszolgáltató számára biztosítja az online önkitöltési lehetőséget 2022. május 13. és május 25. között, amely időszak alatt az adatszolgáltatók a számukra legalkalmasabb időben teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket.

 

Erről e-mailben vagy postai úton küldtek az érintetteknek névre szóló tájékoztatást. Az önkitöltéssel nem élőket összeírók keresik fel személyesen 2022. május 26. és június 15. között.

 

Az összeírási munkát a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) által megbízó levéllel/igazolvánnyal ellátott összeírók végzik. A megbízó levél/igazolvány személyi igazolvánnyal együtt érvényes, amit az adatfelvétel megkezdése előtt az összeíró köteles felmutatni. A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableten történik. Az összeírók kizárólag konkrét, címlista szerinti címeket keresnek fel.

 

A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, az adatszolgáltatók és az összeírók egészségének védelmét egyaránt szem előtt tartva, az összeírókat felkészítették az ilyenkor követendő magatartásra, és lehetővé tették a telefonos kikérdezést is.

 

A felvétel során nyert információkat kizárólag statisztikai célra használják fel, azokat más szervek, személyek részére nem adják ki, az eredményeket összesítve közlik a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően.

 

A felvétel részleteiről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.

 

A felvétellel kapcsolatos kérdés esetén kérem, hívja a KSH ingyenes hívható 80/200–766 számát, amelyen (a 2-es gomb, majd a 2218-as OSAP-szám megadását követően) készséggel adnak tájékoztatást.

 

Együttműködését, támogatását köszönjük!

capture 20220511 085714

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb