Skip to main content

Többletjáratokkal segíti az ünnepi utazást a MÁV-VOLÁN-csoport

Írta: Sajtóközlemény
Megjelent: 2023. augusztus 17. Csütörtök, 23:36

mav volan

Az idei augusztus 20-a vasárnapra esik, munkanap áthelyezés sem lesz, így a vonatközlekedési rend sem változik.

 

 

Jelentősen megnövekedhet azonban az utasforgalom, főként Budapestre utazhatnak sokan a Szent István-napi rendezvényekre, a Szent Jobb körmenetre és az esti tűzijátékra. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, a jegyváltáshoz igénybe venni az akár 5 százalékos kedvezményt nyújtó online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV mobilalkalmazásban. A MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz többletjáratokkal készül az ünnepre.

 

Az esti tűzijátékról hazatérők kényelmesebb utazása érdekében a MÁV-START a vonatokat a lehetőségekhez képest több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonat-egységgel és KISS emeletes motorvonatokkal indítja el. A tűzijáték után az alábbi vonatok közlekednek több kocsival:

 

 • a Déli pályaudvarról Győrbe 23:25-kor induló S10-es vonat,
 • a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 22:21-kor induló Z72-es és a 23:15-kor induló S72-es vonat,
 • a Déli pályaudvarról Székesfehérvár–Siófok–Fonyód érintésével Keszthelyre 22:40-kor induló S34-es és a Székesfehérvárra 23:40-kor induló S30-as Bagolyvonat,
 • a Déli pályaudvarról Dunaújvárosba 22:50-kor induló S42-es vonat,
 • a Nyugati pályaudvarról Szobra 22:37-kor induló mentesítő S70-es vonat,
 • a Nyugati pályaudvarról Veresegyház, Vác felé 22 órakor és 23:05-kor induló S71-es vonat,
 • a Keleti pályaudvarról Miskolcra 22 órakor, Gödöllőre 22:05-kor, Füzesabonyba 22:55-kor, Hatvanba 23:55-kor induló S80-as vonat,
 • a Nyugati pályaudvarról Monorra 22:08-kor S50-es; a Cegléden át Szolnokra 22:38-kor induló mentesítő Z50-es és 22:43-kor induló S50-es vonat
 • a Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 22:28-kor induló Cívis InterRégió,
 • a Nyugati pályaudvarról Kecskemétre 22:03-kor induló személyvonat és a Szegedre 23:03-kor induló mentesítő gyorsvonat,
 • a Keleti pályaudvarról Szolnokra 21:50-kor, 22:50-kor és 23:55-kor induló S60-as vonat.

 

A forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. Az ELVIRA menetrendi keresőben nyomon követhető egy vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok kiválaszthatják a nekik megfelelő, még szabad ülőhellyel rendelkező helyjegyes vonatokat.

 

Az eddigi tapasztalatok és előrejelzések alapján a hosszú hétvégén megnövekedett utazási igény várható, emiatt érdemes elővételben, akár napokkal korábban megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A webes felület és az applikáció közös felhasználói fiókkal használható. Vásárláskor így is fontos ellenőrizni, hogy az utazáshoz szükséges valamennyi jegyet megkapta-e az utas (menetjegyet, kerékpárjegyet, kerékpár-helyjegyet), így elkerülhető, hogy több utas szálljon fel a vonatra, mint ahány férőhely van.

 

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt augusztus 18-án 10 órától 20-án éjfélig vehetik igénybe a MÁV-START vonatain.

 

A tűzijáték megtekintéséhez lehetőség van az Atlétikai Világbajnokságra szóló VB2023 jegy megvásárlására is, amellyel 2023 forintért utazhatnak a fővárosba és haza a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain is, valamint HÉV-ek Budapesten kívüli szakaszain.

 

Volánbusz változások

 

A vasárnapra eső ünnepnap miatt a Volánbusz járatainak közlekedési rendje sem változik.

 

A Volánbusz fokozott figyelemmel kíséri mind az országos, mind a Budapest környéki járatok telítettségét, és mindent megtesz a kényelmes és biztonságos utazás biztosítása érdekében, az elővételi adatok függvényében rásegítő járatokat közlekedtet a nemzeti ünnepen. A társaság – a Budapesti Közlekedési Központtal egyeztetve – a várhatóan megnövekvő utasforgalomhoz igazodva az agglomerációs vonalakon kapacitásbővítést vezet be az alábbi járatokon:

 

 • a tűzijáték megkezdése előtt, a 18.30 és 20.30 között induló járatoknál az utazási igények függvényében mentesítő járatok is közlekednek:
 • az 55-ös jelzésű járatok Gyálról a Boráros tér irányába átlagosan 15 percenként indulnak 30 perc helyett,
 • a 169E jelzésű járatok Pécelről egy többlet indulással biztosítják a 15 perces követést 20 perces helyett,
 • a 22-es járatcsalád esetén jellemzően 7-8 perc helyett 6 percenként indulnak a tűzijáték előtt.
  a tűzijáték befejezését követően, a 21.30 és 23.00 óra között induló járatoknál:
 • a 40-es jelzésű járat Őrmezőről a menetrendi időpontokon kívül 21:52-kor, 22:03-kor, 22:13-kor is indul,
 • a 240-es jelzésű járat a Móricz Zsigmond körtérről 21:42-kor és 22:12-kor is közlekedik,
 • a 22A jelzésű járatok jellemzően 10 perc helyett 5 percenként indulnak,
 • az 55-ös jelzésű járatok jellemzően negyedóránként indulnak,
 • a 63-as jelzésű járatok jellemzően negyedóránként közlekednek a tűzijáték után.

 

A helyi járatok menetrendjéről a társaság honlapján, a települések aloldalain érhetők el információk (www.volanbusz.hu/telepulesnev).

 

A bevásárlólóközpontok augusztus 20-i zárva tartása miatt egyes járatok menetrendje módosul. Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos további tájékoztatás a Volánbusz honlapján érhető el.

 

Mivel az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat. Indulás előtt tájékozódjanak a társaság honlapján és a www.menetrendek.hu oldalon, valamint érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb