Skip to main content

Medvehagyma kisokos...

Írta: Sefag
Megjelent: 2024. március 04. Hétfő, 22:52

2184169362326180357

Köszönhetően az enyhe télnek, idén is a vártnál korábban találkozhatunk a medvehagymával.

 

 

A most induló mini sorozatunkban néhány hasznos tanácsot osztunk meg - a szedés szabályairól, a jótékony hatásokról és intelmekről, valamint arról, miként használhatjuk étkeinkben, végül pedig egy receptet is megosztunk.

A tavasszal nyíló, fokhagymaszagú, sokoldalú gyógyhatással rendelkező növény az ország számos régiójában megterem. A nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána.

Fontos szabályok és intelmek környezetünk érdekében:

  • Csak egy-két levelet tépjünk le, a gyökeret ne bántsuk. A medvehagymának csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos.
  • Ne tapossuk le, adjunk esélyt a szaporodásra. Gyakori, hogy több védett növény él egymás mellett, ne tapossuk le azokat sem.
  • Magánszemélyek az állami erdőkben naponta legfeljebb 2 kg-ot szedhetnek össze, kizárólag saját felhasználásra.
  • Ennél nagyobb mennyiségben vagy értékesítési célra csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet medvehagymát gyűjteni.

Természetvédelmi területen emellett szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt.

Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják, ráadásul a szabályszegő több tízezer forintos bírságra is számíthat.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb