Skip to main content

Gépjárművásárlási támogatás fogyatékkal élőknek

Írta: Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Megjelent: 2024. március 19. Kedd, 21:33

mozgaskorlatozott gepjarmu kicsi

A kormány nagy hangsúlyt helyez a mozgásszervi fogyatékkal élők támogatására, így a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is van lehetőség a személygépkocsi szerzési támogatás, valamint a személygépkocsi átalakítási támogatás iránti kérelem benyújtására.

 

 

A jogosultak köre azon személyek, aki a fogyatékossági támogatásban részesülnek és mozgásszervi fogyatékosnak minősülnek.

Többféle támogatási forma igénylésére van lehetőség: új autó vásárlásánál a támogatás összege 1 millió forint, míg használtautó vásárlásánál a támogatás összege a vételár 60%-a, de maximum 600 ezer forint (a kiválasztott autó nem lehet 5 évnél idősebb).

Ezen túlmenően nemcsak gépjármű, hanem elektromos kerekesszék, illetve 3 vagy 4 kerék meghajtású elektromos moped beszerzéséhez is kérhető támogatás. Ezeknél a támogatás összege a vételár 60%-a, de maximum 600 ezer forint.

Amennyiben a gépjármű átalakítására van szükség, arra is igénybe lehet venni a támogatást 90 ezer forint erejéig.

A kérelmet be lehet nyújtani a járási hivatalok kormányablakaiban, vagy postán a Somogy Vármegyei Kormányhivatalnak címezve (7400 Kaposvár, Nagy Imre tér 1.). A nyomtatvány elérhető a kormányablakokban, továbbá a kormányhivatal honlapján a Mozgásszervi fogyatékkal élők gépjármű támogatása linkre kattintva.

A kérelmeket évente két alkalommal – 2024. január 1-től március 31-ig és április 1-től szeptember 30-ig – lehet benyújtani. A március 31-ig benyújtott kérelmeknél június 15-ig születik döntés, míg a szeptemberig benyújtottaknál december 15-ig.

A döntést a kormányhivatal hozza meg egy szakértői csoport véleményének figyelembevételével, amelynek tagja egy orvosszakértő és a Mozgáskorlátozottak Somogy Vármegyei Egyesületének képviselője. 2023-ban összesen 21 támogató döntés született Somogyban.

Amennyiben további kérdése van, bizalommal forduljon hivatalunkhoz a 82/502-690-es telefonszámon, vagy írásban a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb