Skip to main content

A húsvétot övező népszokások és vallási hagyományok

Írta: AI
Megjelent: 2024. március 22. Péntek, 14:50

bojt 2

A farsang kezdő időpontja fix, a záró dátuma minden évben változik. 2024-ben január 6-tól február 14-ig, hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdete. Húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni a vasárnapok kivételével 40 napot.

 

 

A farsangi ünnepségek és a nagyböjt előtti ünnepségek a húsvéti időszak másik jelentős része. A karnevál vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. napon), nagyböjt kezdetéig tart. A gyertyaszentelői Boldogságos Szűz Máriával kezdődő farsangi időszak hamvazószerdával ér véget, amely megnyitja az utat a húsvét felé. A karnevál a párválasztás időszaka és fontos „esküvői időszak”, mivel a húsvéti böjti időszakban tilos esküvőt tartani.

A húsvét kétségtelenül az egyik legfontosabb vallási ünnep, amelyet szerte a világon ünnepelnek. Ez az az idő, amikor a keresztények megemlékeznek Jézus Krisztus feltámadásáról és az örök élet reményéről. Érdekes módon annak ellenére, hogy vallási ünnep, a húsvét egy olyan időszak is, amikor az emberek különféle népszokásoknak és hagyományoknak hódolnak, amelyek csak régiójukra jellemzőek.

Összességében a húsvét egyszerre egyházi és családi ünnep, amely világszerte sokféle és egyedi népszokáshoz és hagyományhoz kapcsolódik.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb