Skip to main content

Voks 24 - Április 2-áig lehet kérni Braille-írásos értesítőt és könnyebben érthető tájékoztatót

Írta: mti
Megjelent: 2024. március 27. Szerda, 07:20

2024 valasztasok banner

Budapest, 2024. március 27., szerda (MTI) - Április 2-áig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön neki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásáról a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak jövő keddig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató.

 

 

A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szerepel a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése.

A fogyatékossággal élő választópolgár ahhoz, hogy élhessen választójogával, például Braille-írással készült értesítőt és könnyített formában megírt, azaz egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót igényelhet, a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhat, voksolásához pedig Braille-írással ellátott szavazósablont kérhet.

A Braille-írással készült értesítőt és az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató anyagot április 2-án 16 óráig lehet kérni online a www.valasztas.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján pedig a helyi választási irodákban.

Ahhoz, hogy a választópolgár a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhasson a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán, kérelmet kell benyújtania. Ezt legkésőbb május 31-én 16 óráig be kell nyújtania.

A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a szöveget, a választott jelölt, illetve lista neve mellett a kivágáson keresztül berajzolja az X-et, majd kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja.

Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7913 akadálymentes szavazókör van.

A választópolgár - ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes - június 5-én 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és a választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet április 4-étől lehet benyújtani, egészen a szavazás napján, június 9-én 12 óráig.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb