Skip to main content

Nemzetközi komolyzenei fesztivál indul szeptemberben a Boronkai kastélyban

Írta: mti
Megjelent: 2023. július 28. Péntek, 17:37

363392933 672661694891466 2723672654626906661 n

Budapest, 2023. július 28., péntek (MTI) - Magyar és nemzetközi előadóművészek fellépése mellett családi programok is várják az érdeklődőket Boronclassic Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon szeptember 15. és 17. között a Boronkai kastélyban.

 

 

Az eseménysorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik kiemelt eseményeként valósul meg.

 

A rendezvényen különféle zenei korszakok, műfajok képviselői lépnek fel. Nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal tehetségek felkarolására, bemutatására, zenésznövendékek bevonására is - hangsúlyozta a programot szervező Boronka Futura Egyesület elnöke a pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

 

Bebesi Erika azt mondta, hogy reményeik szerint az esemény kulturális hidat képez majd a világ neves előadóművészei és a Veszprém-Balaton régió között.

 

A háromnapos fesztivál Dvorak és Brahms egy-egy művével indul, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, az esemény művészeti vezetője és a Calypso Quartet közreműködésével.

 

Farkas Gábor ismertetése szerint az esemény fellépői között van egyebek mellett Özkan Berkay fiatal török zongoraművész, Farkas Yuki zongoraművész, Joszuke Simizu csellóművész, Katoh Hiroko szoprán, a Magyar Állami Operaház énekese, valamint Haruka Nagao hegedűművész, a Magyar Állami Operaház 1. szóló koncertmestere.

 

A fesztiválon bemutatkoznak fiatal zongoraművészek, a Zeneiskolától a Zeneakadémiáig című programban Kovács Lotti, valamint Farkas Benjamin Kotaro koncertje várja a közönséget Várnagy Andrea és Farkas Gábor zongoraművészek közreműködésével, akik interaktív beszélgetésen mutatják be a gyerekeknek a hangszereket. Farkas Gábor szerint az esemény célja az is, hogy a gyerekek testközelből ismerhessék meg a művészeket. A tradicionális japán hangszereken játszó Sakura együttes a zenén túl japán zenei eszközöket is bemutat a közönségnek.

 

Vikman Pál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa komolyzenéért felelős projektmenedzsere szerint a klasszikus zene manapság nem olyan népszerű, vidékre kevés komolyzenei program jut el. Az EKF-sorozat részeként sok klasszikus koncertet rendeznek, céljuk, hogy a fiatalok és a gyerekek élőben tapasztalják meg a klasszikus zene varázsát és erejét - hangsúlyozta.

 

Bebesi Erika beszélt arról is, hogy decemberben folytatódik a komolyzenei fesztivál, amikor egyebek mellett Csajkovszkij Diótörője lesz látható gyermek balett-táncosok előadásában.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb