Skip to main content

Új Dunántúli Napló - Kezdődhet a pécsi állatkert felújítása

Írta: mti
Megjelent: 2014. január 06. Hétfő, 11:48

Pecsi Allatkert

Pécs, 2014. január 6., hétfő (MTI) - Megkezdődhet tavasszal a pécsi állatkert 1,2 milliárd forintos felújítása és bővítése - adta hírül az Új Dunántúli Napló hétfőn.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: a cég a múlt év végére minden engedélyt beszerzett, így megindulhat a kivitelezéshez szükséges nyílt közbeszerzési eljárás. Hozzátette, hogy a nagyszabású munka várhatóan március végén kezdődhet meg és 6-8 hónapig tart a Natura 2000-es területen.

Pécs vezetői 2012 végén jelentették be, hogy ökoturisztikai élményparkká alakul a pécsi állatkert. Az európai uniós forrásból finanszírozott beruházásnak köszönhetően a Dél-Dunántúl egyetlen, a mecsekoldalban elhelyezkedő állatkertje a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat.

Az építkezés keretében az akvárium-terráriumnak és különböző rendezvényeknek otthont adó fogadóépületet emelnek, a Mecsek élővilágát bemutató, oktatási és kutatási célokat egyaránt szolgáló ökoturisztikai parkot alakítanak ki, valamint szigetelik a kifutókat, hogy megakadályozzák az állati ürülékkel szennyezett esővíz talajba jutását.

Az 1961-ben épült, ma mintegy 200 faj ezer egyedét bemutató állatkert korszerűsítését negyedszázada tervezik, mióta felmerült, hogy veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat. A projekttel a létesítmény új funkciókkal bővül és biztosíthatóvá válik hosszú távú, környezetbarát működése.

A fejlesztés lehetőséget ad olyan népszerű és nagy tömegeket vonzó állatok bemutatására is, mint a barnamedve, a leopárd, a tigris vagy a fóka, és a tervek szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé emelkedik.

pecs-pecsi-allatkert- 1

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb