Skip to main content

Megnyitották a 7-es út több hónapja lezárt fonyódi szakaszát

Írta: mti
Megjelent: 2014. június 05. Csütörtök, 15:55

mtihirfelhasznalo

Fonyód, 2014. június 5., csütörtök (MTI) - Többórás helyszíni bejárás után csütörtök kora délután feloldották a 7-es út fonyódi szakaszán február óta tartó útlezárást, amelyet partfalomlás miatt rendeltek el.

Hidvégi József (Fidesz-KDNP), Fonyód polgármestere az útzár elbontásánál tartott rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a négy hónapja tartó útlezárás nagyon nehéz időszakot jelentett a balatoni településnek. A belvárosi utcákra terelődött ugyanis a teher- és a személyforgalom is, ami húsvét óta egyre elviselhetetlenebb, a várható pünkösdi forgalom pedig már ellehetetlenítené a várost. "Nem volt hajlandó senki vállalni az útzár megszüntetésének kockázatát, ezért kezdeményeztem, türelmünket vesztve, a bejárást" - fogalmazott a polgármester.

A pécsi bányakapitányság és a katasztrófavédelem szakembereivel tartott közös bejárás után az illetékes hatóság áldását adta az út megnyitására a geológus szakértő véleményére hivatkozva. A veszélyessé vált fákat időközben kivágták, a város pedig vállalta, hogy ha rövid időn belül esik harminc milliméternyi csapadék, illetve hetven kilométer/órásnál erősebb a szél, akkor figyelőszolgálatot tart a magaspartnál, és veszély esetén azonnal lezárja az érintett útszakaszt - ismertette.

A polgármester emlékeztetett: április közepén a kormány százmillió forintot biztosított arra, hogy megtegyék az első lépéseket a 7-es út löszfallal határolt fonyódi szakaszának biztonságossá tételéhez. A közútkezelőhöz eljuttatott forrásból kellett a legsürgetőbb feladatokat elvégezni, és tanulmányt kell készíteni a helyzet rendezésére. E pénzből vágták ki a veszélyes fákat és takarították le a főutat.

Egy év alatt háromszor kellett lezárni mintegy másfél kilométeren az utat a löszfal megindulása miatt, de legutóbbi kicsit "bepánikoltak" a döntéshozók, az pedig, hogy három-négy hónapig ne történjen semmi, elfogadhatatlan - fogalmazott. Indoklásként megemlítette, hogy hetente kétszer Fonyódon van a Balaton legnagyobb piaca,népszerűek a kilátói és a kikötőjéből induló hajójáratok is.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb